Ruleta ruseasca, sau creditorul Gazprom , debitorul R.Moldova si administratorul de insolvabilitate,Z. Greceanii .

Dupa plecarea grupului Dodon de la PCRM, aparuse o anumita speranta ca se va putea relativ usor de ales seful statului. Insa vedem ca acest grup, are scopul impunerii cu orice pret a Z.Greceanii, drept candidat al AIE la functia de sef al statului…
Astfel, ni se propune sa solutionam criza politica, inceputa dupa 5 aprilie 2009, atunci cind dupa alegerile parlamentare Voronin a propus-o pe Greceanii la functia de Presedinte a tarii, dar care nu a putut gasi votul de aur, tot cu alegerea acesteia  in functia de Presedinte, dar cu votul AIE!
Aceasta impunere a Z.Greceanii se aseamana cu o violare a vointei deputatilor din AIE, si chiar cu o injosire a acestora. Mai ales tinind cont de evenimentele din 7 aprilie, si dupa , atunci cind Greceanii indeplinea functia de Premier.
Doar PL are o pozitie clara,  exprimata impotriva  candidaturii Z.Greceanii din partea AIE, va rezista oare la presiuni?
Ambasadorul Romaniei, a atras atentia, ca Zinaida Greceanii era premier în aprilie 2009, cind guvernul său a acuzat România că ar fi vrut să răstoarne puterea din Moldova, l-au expulzat pe ambasadorul de atunci al României și au impus apoi obligativitatea vizei pentru cetățenii români.
Ceea ce se intimpla in legatura cu procesul de alegere a sefului statului, incepe déjà sa devina periculos pentru democratia si  suveranitatea R.M.

Se stie ca, creditorii intotdeuna incearca sa preia controlul asupra averii debitorului, numind in acest sens si un administrator propriu pentru a-si putea recupera banii.

Incercarea de a o impune pe Z.Greceanii in calitate de candidat din partea AIE, se poate califica ca incercarea intreprinderii Gazprom de a o instala pe Greceanii Presedinte a unei tari care ii datoreaza circa 3 miliarde de dolari. Partea cea mai mare a datoriei ii revine regiunii transnistrene, care nu a platit incepind din 1990 pentru gazul consumat, de aici si incercarea Rusiei de a-l debarca pe Smirnov de la guvernare.

Dupa vizita Premierului la Moskova la care a negociat cu seful Gazpromului Miler, despre prelungirea contractului la gaze, s-au strecurat unele informatii in presa, ca partea rusa a pus unele conditii, printre care preluarea unor intreprinderi moldovenesti care mai rasufla,  in contul datoriilor la gaze, dar si cedarea functiei de sef al statului pentru Greceanii, in care au incredere, dupa ce dinsa in 2006 a semnat acel contract pe cinci ani, in urma caruia am ajuns sa platim circa 400 de dolari , unul din cele mai mari preturi din Europa.

Iata pericolul alegerii sefului statului in Parlament, intr-o tara mica, cu datorii mari, la un moment dat functia de Presedinte a tarii, si nu numai , devine marfa, obiect de comert si negocieri atit pe plan intern , cit si international.

In prezent, in cadrul negocierilor dintre AIE si grupul Dodon se discuta doua candidaturi, cea a lui M.Lupu sustinut de PL si PD, si cea a Z.Greceanii, sustinuta tacit deocamdata de catre PLDM.

E greu de prevazut cum vor evolua negocierile, insa este evident ca se fac presiuni mari ca Greceanii sa devina candidatul AIE la sefia statului.

Alegerea sefului statului este guvernata de Constitutia R.M. si Legea nr.1234-XIV din 22 septembrie 2000 cu privire la procedura de alegere a Preşedintelui Republicii Moldova.
http://lex.justice.md/index.php?action=view&view=doc&lang=1&id=311559

Articolul 5, alineatul 5, stipuleaza ca, candidatul la funcţia de Preşedinte al Republicii Moldova poate să-şi retragă candidatura în orice moment pînă la declararea începutului votării.

Aceasta ar permite inregistrarea si a candidaturii lui Marian Lupu si pe cea a Zinaidei Greceanii, astfel ca sa fie respectata legea, iar in timpul care ramine pina la data de 18 noiembrie sa se negocieze pina la atingerea unui compromis.
Ar fi bine ca grupul Dodon, compus din doar 3 deputati, sa-si mai tempereze pretentiile si sa accepte candidatura AIE, care este M.Lupu, primind in schimb anumite posturi in Guvern si Parlament.

In cazul in care componentele AIE nu se inteleg, ar putea sa incerce sa amine sedinta speciala a Parlamentului, numind o alta data pentru alegeri.

Este foarte importanta prevederea din art.9, alineatul (7) a legii: “În cazul apariţiei unor circumstanţe obiective, cum sînt decesul, boala, imposibilitatea obiectivă de a participa la şedinţa publică specială a oricăruia dintre candidaţi sau dintre deputaţi, dacă desfăşurarea alegerilor devine imposibilă în absenţa acestora, precum şi în cazul altor impedimente ce fac imposibilă desfăşurarea alegerilor pentru funcţia de Preşedinte al Republicii Moldova, Parlamentul, la propunerea comisiei speciale, poate amîna şedinţa publică specială, stabilind o nouă dată pentru desfăşurarea acesteia”

Asta inseamna ca, daca reprezentantii AIE si cei din grupul Dodon nu se vor intelege pina la 18 noiembrie cine va fi candidatul  la functia de sef al statului, atunci Parlamentul poate amina sedinta publica speciala, numind o noua data pentru desfăşurarea acesteia, care poate fi si o luna si doua, sau poate chiar si mai mult timp.

In aceste conditii comunistii care doresc declansarea cit mai rapida a alegerilor anticipate, au o singura solutie de a grabi anticipatele, sa inainteze ei un candidat la Presedintie, chiar daca nu are sanse, ca sa nu permita tergiversarea alegerilor.

Daca esueaza intentia de a o promova pe Greceanii,  cei care o inainteaza , si care de fapt urmaresc torpilarea candidaturii lui Marian Lupu, il pot promova pe alt candidat, numele caruia inca nu este rostit, dar care il vom afla foarte curind, poate chiar luni.

Nu avem nevoie de un Presedinte sluga la stapinii care i-au cumparat postul  la tirguri secrete.

Este important ca Presedintele ales al R.Moldova sa fie unul proeuropean, om cu reputatie inalta, cunoscut si apreciat de societate.

Decit Greceanii Presedinte, mai bine alegeri anticipate.

5 răspunsuri to “Ruleta ruseasca, sau creditorul Gazprom , debitorul R.Moldova si administratorul de insolvabilitate,Z. Greceanii .”

 1. gratiq Says:

  nu vad nici o legatura intre Gazprom si inaintarea Zinei la functia de presedinte, mai degraba este vreun blef ieftin din partea grupui Bidon pentru a induce lumea in eroare referitor la principalele motive de parasile a PCRM.
  Prima luare de cuvînt a lui Bidon dupa ieşirea din PCRM a fost destul de clară „devenim independeţi pentru a vota preşedintele şi a evita alegerile anticipate care pot fi tragice pentru RM”, deci nu Zina este miza lor primordiala. Sunt sigur ca la mijlocul acestor jocuri de culise stau intelegerile facute din timp eventual intre Filat sau PLahoi si Bidon. SI mai ales cum Bidon si Grecika au deja doi ani şi ceva de cînd înghit în sec, precis că banii a fost factorul catalizator al tradarii.
  Mai admit si asa o ipoteza ca Voronin in ultimul moment ar putea sa-l influenteze pe Bidon sa nu procedeze din capul sau si sa-i kidaneasca pe o.AIE-işti…

 2. romanmihaes Says:

  В IV квартале 2011 года расчётная цена 1000м3 природного газа, поставляемого ОАО «Газпром» потребителям Республики Молдова, составляет 395,53 долл. США (прогнозная цена с учётом калорийности – 401,35 долл. США).
  E normal sa avem un pret atit de mare la gaze?

 3. gratiq Says:

  cred ca e normal, odata ce nu este concurenta pe acest sector. unde domina monopulul preturile permanent sunt mari si exagerate

 4. Cine va provoca alegeri anticipate în RM ? | PORTAL DE ŞTIRI: „AFIRMĂ-TE” Says:

  […] După plecarea „grupului Dodon” de la PCRM, pentru Alianţă apăruse o anumita speranţa ca se va putea relativ uşor de ales seful statului. Însa vedem ca acest grup, are scopul impunerii cu orice preţ a Z.Greceanii, drept candidat al AIE la functia de sef al statului. […]

 5. Codrin Mihaescu Says:

  Tare mi se pare ca acesti 3 pioni „evadati” din bratele comuniste de fapt reprezinta un santaj moscovit asupra aliantei care are loc in mod public. Asupra PL si PD se face presiune din partea PCRM, PLDM si „grupul Dodon” pt a vota candidatul Kremlinului si cred ca va fi foarte simplu. Primele doua partide vor vota pt Lupu iar ultimele doua cu grupul lui Dodon o vor vota pe Greceanai iar Lupu stiind asta nu se va supara stiindu-se de mult pozitia sa asupra subiectului.

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat: