Care va fi reacția Moldovei la referendumul nelegitim din Găgăuzia și provocările Kremlinului ?

Referendumul petrecut ieri in Gagauzia, a fost o provocare a Kremlinului cu scopul de a stopa procesul de integrare europeana a R.Moldova.

Iurie Cecan a si declarat deja,  Comisia Electorală Centrală nu recunoaşte referendumul din Autonomia Găgăuză, deoarece aceasta a fost o acţiune ilegală.

Acest referendum nu poate avea niciun fel de consecinte  juridice şi politice, si are drept scop santajarea guvernarii R.M. si incercarea de a o determina, asa ca si in cazul Ucrainei sa renunte la semnarea Acordului de Asociere cu UE.

Conform rezultatelor preliminare a CEC-lui din autonomie, pentru aderarea Republicii Moldova la Uniunea Vamală Rusia-Belarus- Kazahstan s-ar fi pronunțat 94,49 la sută.
Puteau sa-si deseneze orice rezultat, de ce nu 99%?

Exista deja si dovezi de implicare a servicilor secrete ruse in regiune, astfel potrivit ziarului Timpul : „Rusia şi-a desantat în UTAG grupuri de agenţi ai serviciilor secrete ruseşti, unul dintre acestea a fost reintors chiar de la vama Palanca la 31 ianuarie 2014”

http://www.timpul.md/articol/alarmant-noi-dovezi-ale-serviciilor-speciale-ruseti-care-au-venit-in-r–moldova-pentru-a-susine-separatismul-gagauz-54608.html

Daca e adevarat ca Moscova a declanșat o nouă tentativă de distrugere a statului Republica Moldova, inclusiv prin organizarea acestor referendumuri nelegitime, ce rost mai are tratatul special de parteneriat strategic intre R.Moldova si Rusia?

Ce rost mai are raminerea R.Moldova in CSI, si achitarea cotizatiei de membru in aceasta organizatie patronata de Federatia Rusa?

Este condamnabil si faptul, ca referendumul nelegitim a fost sustinut masiv de catre unii deputati PCRM, si Partidul Socialistilor, in frunte cu Igor Dodon.

E cazul deja ca Ministerul Justitiei sa porneasca actiuni contra partidelor care incalca legislatia R.M., in special legea privind partidele politice.

Astfel conform art.3 a legii privind partidelor politice, „sînt interzise partidele politice care, prin statutul, programul şi/sau activitatea lor, militează împotriva suveranităţii, integrităţii teritoriale a ţării, valorilor democratice şi ordinii de drept a Republicii Moldova, utilizează, pentru realizarea scopurilor lor, mijloace ilegale sau violente, incompatibile cu principiile fundamentale ale democraţiei.

Epidemia referendumurilor nelegitime trebuie stopata.
Este cunoscuta intentia unor politicieni pro-ruși, sa incerce declanșarea referendumurilor  in mai multe raioane a R.Moldova.

In acest context Presedintele R.Moldova, ar trebui sa convoace urgent Consiliul Suprem de Securitate, si sa fie elaborate masuri antiseparatiste.

Guvernului in primul rind ii revine sarcina de a contracara tentativele de destabilizare a situatiei, si de aruncare a tarii in confruntari.

Actiunile nelegitime a  Bascanului Formuzal, trebuie sa fie calificate atit de Procuratura, cit si de Premierul Leanca care ar trebui sa-i aplice sanctiuni, inclusiv sa nu mai fie  primit la sedintele de guvern.

Guvernarile de la  Chisinau  nu au stiut cum sa gestioneze problema gagauza, au preferat de-a lungul timpului sa nu observe incalcarile legislatiei din partea unor lideri a regiunii, imixtiunile  Moskovei si a Tiraspolului, si in rezultat avem probleme pe banii nostri, caci autonomia gagauza este finantata din bugetul de stat.

In conditiile, in care Parlamentul R.Moldova a creat autonomia gagauza, care este consfintita si in Constitutie, si fiecare cetatean al tarii finanteaza activitatea acesteia, de ce locuitorii regiunii si conducerea autonomiei este ostila Chisinaului, si se orienteaza spre Rusia si Tiraspolul secesionist?

 

Un răspuns to “Care va fi reacția Moldovei la referendumul nelegitim din Găgăuzia și provocările Kremlinului ?”

  1. Care va fi reacția Moldovei la referendumul nelegitim din Găgăuzia și provocările Kremlinului ? | Moldova 24 Says:

    […] In conditiile, in care Parlamentul R.Moldova a creat autonomia gagauza, care este consfintita si in Constitutie, si fiecare cetatean al tarii finanteaza activitatea acesteia, de ce locuitorii regiunii si conducerea autonomiei este ostila Chisinaului, si se orienteaza spre Rusia si Tiraspolul secesionist? Roman Mihăeş […]

Lasă un comentariu