PCRM scade dramatic, AIE are sanse de a acumula 61 de mandate

Principala tendinta si surpriza care o arata sondajul prezentat astazi de Asociatia Sociologilor si Demografilor este ca pcrm scade dramatic in optiunile electoratului. Daca la inceputul campaniei pcrm era creditat in unele sondaje cu peste 42%, apoi in sondajul prezentat de CBS/AXA coboara la 39% ca azi sa ne arate doar 35,5%. Principala explicatie a scaderii pcrm este faptul ca partidul se afla in campanie permanenta chiar din 29 iulie 2009, si la inceputul campaniei actuale era in avantaj fata de restul partidelor care abia acum o luna sau implicat in campanie si astfel optiunile elctoratului se echilibreaza incetisor. Alt motiv al scaderii pcrm este faptul ca polittehnologii acestuia aplica prea mult pr negru, de exemplu filmul cu explozia dambei de la Nemteni, si o parte de electorat fiind dezgustat migreaza catre alte optiuni. Este important si faptul ca Voronin nu si-a anuntat succesorul la presedintia pcrm si asta creaza o confuzie in rindul electoratului de stinga care intelege ca Voronin déjà nu mai poate conduce nici partidul nici tara din cauza virstei si a starii de sanatate, si in lipsa unui urmas prefera sa aleaga liderii altor partide cu doctrine apropiate, de exemplu pe Marian Lupu.

Si mai este o chestiune importanta care nu va permite pcrm sa acumuleze mai multe voturi decit componentele AIE: in tara nu e dezastru ca in 2001. Atunci comunistii au venit pe fondul unei situatii catastrofale social-economice. Astazi AIE a avut sprijinul generos inclusiv financiar al occidentului si a reusit sa plateasca politele sociale, salarii, pensii, burse. Inca un atu puternic al AIE este demararea negocierilor privind semnarea unui acord de asociere cu UE, liberalizarea regimului de vize si acordarea a unui sprijin financiar de circa 2,5 miliarde euro. Iar electoratul stie ca comunistii pe final de mandat nu gaseau bani sa acopere gaurile din buget si fiind ignorati de occident cautau bani in China!?

Astfel cu aproximativ  16 zile inainte de alegeri putem sa prognozam ca PCRM se va situa in jurul cifrei de 35% la viitoarele alegeri parlamentare si probabil ca nu va reusi sa blocheze alegerea presedintelui tarii. Daca va fi asa pcrm se va dezintegra si o parte din deputatii sai vor migra catre PD sau vor constitui un grup al independentilor. Este ultima electorala parlamentara a lui Voronin si s-ar putea intimpla ca impreuna cu el sa plece de scena politica si pcrm.

Scorul PLDM de aproximativ 19,8% mi se pare unul realist, cu rezerva ca ar putea sa mai creasca putin pina la alegeri. Strategia electorala a partidului se bazeaza doar pe promovarea imaginii liderului Filat iar in aceasta faza a electoralei ar trebui de venit si cu poze de echipa. De exemplu trebuie folosit potentialul de imagine a Ministrului de externe Iurie Leanca care de departe a fost cel mai performant ministru al Guvernului Filat si care in anumite conditii ar putea sa fie promovat drept candidatul PLDM de consens la Presedintia R.Moldova. Nu sunt de acord cu cei care declara ca trebuie promovata la postul de Presedinte al RM o persoana neutra, uni zic ca e de dorit sa fie chiar un mut! care sa nu deranjeze fractiunile parlamentare antrenate in impartirea puterii.
Fals si neproductiv!
RM este in grava criza si are nevoie la cel mai inalt post in stat de o personalitate! credibila, cu experienta in relatiile internationale, cu nume bun si relatii in elita politica si economica europeana si mondiala, ca sa aduca investitii in tara si sa contribuie la integrarea europeana.

PDM cu 12,5%, ar avea reserve de crestere. Partidul face o reclama totala in republica, Lupu te priveste de peste tot, au o prezenta buna in media. De asemenea trebuie de remarcat ca PDM are sustinerea unor vedete ca Ion Suruceanu , Nely Ciobanu si altii care conteaza si aduce cu siguranta ceva  voturi. S-ar putea intimpla ca spre sfirsitul campaniei PD sa ajunga la circa 15% cu conditia sa tina ritmul inalt in continuare.

Rezultatul PL arata doar 11%, insa si aici este loc de crestere. Probabil ca se resimte lipsa lui Chirtoaca in lista si cei circa 3% de tineri care votau doar Chirtoaca  inca mai stau pe ginduri.

La AMN  avem 6,5%, este al doilea sondaj care crediteaza amn cu sansa de trecere in Parlament. Daca trece si AMN atunci AIE va putea acumula circa 61 de mandate si va putea sa aleaga fara comunisti Presedintele tarii, asa ca prezenta AMN sau MAE in Parlament este salutabila.

In concluzie, si sondajul Asociatiei Sociologilor  este optimist pentru AIE, dar fortele democratice  nu trebuie sa se relaxeze pina nu vor vedea rezultatele oficiale ale CEC.

29 răspunsuri to “PCRM scade dramatic, AIE are sanse de a acumula 61 de mandate”

  1. In God we Trust Says:

    Dle Mihaes, cam rarut, rarut scrieti…

    Mai des, mai des, opinia DVS conteaza.

  2. romanmihaes Says:

    Mai rarut, dar mai dragut!

  3. ag Says:

    imi pare mult prea optimist sondajul si cam straniu. de ex: PUM ar acumula 3% pe cind pasat are popularitate de 2%. chiar credeti ca lumea cunoaste atit de mult pum?! mie imi pare straniu

  4. daco-roman Says:

    E o făcătură ieftină. Uimitor este faptul că dl Mihăieş îl ia în serios. Asa-zisa asociaţie a sociologilor utilizează o metodologie sovietică de investigaţii sociologice, contestată deschis de directorul IMAS Doru Petruţ. Multe nu se leagă în acest sondaj, dar şi în comentariile dlui Mihaieş. De unde aţi mai luat-o că doar 3% îl votează pe Chirtoacă. În 2007 Chirtoacă de unul singur a scos partidul din moarte clinică. Singurul lucru care s-a schimbat acum este că azi fanii lui Chirtoacă îl iubesc la fel de mult şi pe Ghimpu care a devenit a doua locomotivă a PL. Liberalii sunt peste PD in intenţiile de vot şi datorită unei adeziuni electorale consistente în Chişinău vor fi, ca număr de mandate, cel de-al treilea partid în viitorul legislativ, după PCRM şi PLDM.

  5. mihai Says:

    nu va imbatati cu aceste „sondaj” tare dubios.
    La alegeri sunt sanse mare ca PCRM va lua vrio 40%, PLDM 20%, PD 15% si PL 10%.
    Sper ca sectantul pasat sa nu ia mai mult de 2%

  6. juventus Says:

    chiar si in luna noembrie suntem satosi de apa rece? Acest articol mi se pare ca l-am citit intr-o carte de a lui V. Alecsandri se chiama FABULE. Ma ia frica cum autorul scrie cu intuzeasm cum partidele noastre care credem ca se bazeaza pe ideii si proiecte, luneca spre niste partide personale si bazate pe imagine. Daca este vre-o unul care spera ca va ajunge sa traga roade mari de pe urma democratiei care o construim, se gresete, doar nepotii nostri vor avea ceea ce ne dorim pe deplin noi astazi

  7. Valentyn Says:

    I-an cititi aici, cât de profesională e echipa de cariesristi, pardon, profesionali ai PD-ului. http://blogulluivalentyn.blogspot.com/2010/11/circari-profesionali.html

  8. palade Says:

    Domnule Mihaies,
    sunteti din nou cu euforii si baloane colorate. Erati entuziasmat si cu referendumul cu iesirea populatiei de 80%.
    Scurta e memoria (est)moldoveanului.
    P.S.Sper sa nu-mi cenzurati mesajul

  9. palade Says:

    Vedeti cat de entuziast este Michiduta Pasat?
    Kgb-istii cu pokii sarbatoresc: trag din pistoale in cer si beau sampanie

  10. Amonit Says:

    ВАРОНЕН-СТАЛИН-Л ЕНИН-МАРКС,
    ТОЦЬ ЛА МОЖИЛА ЫНТРУН БАКС,
    ЗВЫРЛИЦ ЛА ГРОПА ДИ ГУНОЙ,
    АША ВАМПИРИ,АША “ЕРОЙ”,

    ЕЙ,ОМЕНИРЯ ЫН НЕВОЙ,
    АУ ДУС,БАГЫНД-О ЛА РАЗБОЙ,
    КУ СЫНЖЕ НУ САУ САТУРАТ,
    НИ БАГА ЯРЫШ ЫН ПАКАТ,

    СКУЛАЦ ЛА ЛУПТЫ,ОАМЕНЬ-ФРА ЦЬ,
    ПИ КОММУНИШТИ СЫ НУ ВОТАЦ,
    ПИ ЛЕНИН ЖОС ДЕН ПОСТАМЕНТ,
    ЗВЫРЛИЦ – ФАРМАЦ ЫНТРУН МОМЕНТ,

    АСЕШТЯ ПАТРУ СЫНТ КЭЛЭЙ,
    СЫНТ КРИМИНАЛЬ,СЫНТ ОМЕНЬ РЭЙ,
    ЕЙ СЫНТ САТАНЫ ПИ ПАМЫНТ,
    О ПУС КУ ДЬЯВОЛ ЛЕГАМЫНТ,

    СЫ НИМИЧЯСКЫ АИСТ ПАМЫНТ..

  11. romanmihaes Says:

    Referitor la pl am avut in vedere faptul ca cumulativ sustinatorii lui Chirtoaca si Ghimpu au adus pentru PL un rezultat de circa 14% in alegerile din 2009. Avind acuma PL in sondaj circa 11% am presupus ca circa 3% din tinerii care votau Chirtoaca ezita sa se pronunte in lipsa acestuia pe lista.

  12. romanmihaes Says:

    Cu referendumul nu aveti dreptate eu am fost unul din putinii care am atras atentia privind pericolul boicotarii de catre comunisti. Cititi mai atent blogul le-am sugerat celor din AIE sa petreaca referendumul impreuna cu alegerile parlamentare anticipate.

  13. Sergiu Cazacu Says:

    nu trebuie sa avem incredere in sondaje din motiv ca marja de eroare e cu mult mai mare decit vor sa para astia care fac sondajele.
    In legatura cu candidatura domnului Iurie Leanca la postul de presedinte cred ca va cea mai reusita candidatura, si mai cred ca PCRm la sigur va lua mai mult 35 %, sunt penibil care spun ca va lua 25 % sau sub 35 % mai scoatetiva capul din capitala si deplasativa cu 100 km in sud sau in nord si o sa vedeti optiunea taranului care are sursele sale de informatie si le socoate credibile

  14. vladys Says:

    astept 2 lucruri importante:

    1. PCRM sa nu ia mai mult de 51 mandate
    2. PCRM si PD sa nu ia 61 mandate

    Daca asa va fi, restul se va rezolva pozitiv pt fortele proeuropene

    Trendurile din sondajele interne ale catorva partide arata scaderea PCRM, cresterea PLDM, stabil pt PD si PL

  15. Petru Moldovan Says:

    Ma pui la grea incercare cu kirilicele alea, noroc ca mai merg prin Bulgaria si le mai stiu cat de cat…

  16. adrian Says:

    Votul in primul rand va fii etnic si geopolitic : pcrm este ales cam de 75-80% de minoritari (alolingvi) si de 20 – 30% de catre moldoveni/romani.

    REZULTA CAM 32 – 38% LA CARE SE SCAD CAM 1,5 – 2% DATORITA ALEGATORIILIOR DIN AFARA TARII SI VA REZULTA LA FINAL : 34 – 37 PROCENTE PENTRU pcrm = 35 – 40 mandate.

  17. ady Says:

    comunistii contra pldm si tanase alexandru

  18. OLGA Says:

    SE SPUNE DIN BĂTRÎNII , CĂ CU CÎT ÎNAINTEZI ÎN VÎRSTĂ ÎŢI VINE MINTEA LA CAP………SAU CEL PUŢIN AŞA AR TREBUI………DACĂ NE GÎNDIM CONCRET LA BUNEEII DE LA SATE CARE VOTEAZĂ CU ŞOBOLANII ROŞII……LA NOI SITUAŢIA ESTE INVERS ……..EI BINE ACEŞTIA (BUNEI PRACTIC IRESPONSABILI )ÎŞI CONDAMNĂ COPII ŞI NEPOŢII LA IZOLARE ŞI MARASM ECONOMIC………..PRACTIC ESTE IMPOSIBIL CA O ŢARĂ INDIFERENT CUM SE NUMEŞTE EA SĂ FIE CU UN PICIOR ÎN C.S.I. ŞI CELĂLALT ÎN U.E. AŞA CUM ESTE ÎN PREZENT BASARABIA …………..CINE AZI NU ŢINE PASUL CU REALITATEA APOI MÎINE VA FI ZDROBIT DE EA ……….

  19. xyz Says:

    Aseara, pe postul national Radio Romania Actualitati, in studioul radiojurnalului de la ora 22,00, au fost invitati Dorin Chirtoaca, Alexandru Tanase si Victor Osipov, primvicepresedinti ai PLM, PLDM si AMN ( de ce oare o fi lipsit PDM? ). Dupa binecunoscuta “salata electorala”, toti trei au declarat, in final, ca “lehamitea” exista, ca participarea la vot va fi probabil foarte redusa iar PCRM ar putea castiga alegerile ( se chiama ca asta este aproape o declaratie oficiala ). Adica exact ce tot scriu eu dupa “tratirea” referendumului si toata lumea foarte suparata pe mine, ma tot sterge de pe bloguri. Vorba lui Ion Creanga: “Nu i-e bine vacii mele… i-am pus pielea pe gard.”

  20. Gheorghe Rusu Says:

    Vezi să nu-ţi explodeze GRENADA în mână…

  21. xyz Says:

    Cand valahul tradator de neam si de tara, Bujenita Sarbu Voronin Ciorascu afirma “după 28 noiembrie vom vedea cine de la cine suge”, apropo de o afirmatie facuta de Ghimpu, se chiama ca deja el stie ceva ce noi nu stim. Si, in timpul asta, conducerea actuala a Moldovei, vorba unui proverb maghiar, “doarme precum boul pe coada lui”

  22. Alex Says:

    Domnu Mihaesi nu credeti ca toate aceste sondaje sunt platite de pcrm ca electoratul aieului vazind toate aceste sondaje sa nu mai duca la alegeri crezind ca si fara votul lor aie va avea de castiga?

  23. alexandru Says:

    ce pot spune…imi pare rau ca totusi dupa atita minciuna mai sunt unii care mai scornesc niste intrebari stupide…interesant…sa fi fost Domnul Rosior in fata acestor intrebari…sunt aproape convins ca raspundea la aceste intrebari mult mai urit..de altfel cum o face de obicei,necarturarul..am impresia ca a invatat si a absolvit exact prin aceste metode urite a si obtinut diploma…daca as avea sansa sa vb cu el,cite intrebari i-as da..la care sunt absolut sigur ca nu va raspunde,ci va cauta de ce sa se agate ca sa ma umileasca…doar de asta e bun…vreau acelasi viitor sau cel putin aproape egal cu cel care il au tarile europene…stiti,deja culoarea asta nu o pot vedea in fata…cum sunt taurii care nu suporta aceasta culoare…Eu,cetatean al Republicii Moldova indemn pe toti sa voteze PLDM,eu cred in Structura partidului politic…eu cred ca cel putin daca nu vom putea trai in aur,macar in argint…Ma numesc Alexandru..si le urez PIE mult succes…

  24. adrian Says:

    Asa se va intampla pana ce se va da dreptul la cei intre 16 si 18 ani sa poata vota.

  25. Corneliu Says:

    Să așteptăm sondajul BOP de marți, cred că lucrurile o să se calmeze atunci. Asociația Sociologilor și Demografilor o dă în bară mereu, eu de-aș fi sponsorul lor, le-aș cere socoteală.

  26. NINA GONTA Says:

    nu trebuie sa ne culcam pe „urechea” asta a sondajelor…. comunistii inca mai au influenta si ei sunt votati mereu de toti rusofonii si de batranii indobitociti ai moldovei .SUNT multi de astea , cu parere de rau .. Asa ca PAZEEA , MOLDOVENI !
    VOTATI – PL

  27. OLGA Says:

    DUPĂ ALEGERI DIN DOUĂ LUCRURI UNUL SE VA ÎNTÎMPLA CU SIGURANŢĂ….ORI AIE PIRDE ALEGERILE IAR ATUNCI PE PRUT SE VA RIDICA UN NOU ZID AL BERLINULUI…SĂ NU UITĂM CĂ ÎN LUNA MARTIE 2011 ROMÂNIA DIN DREAPTA PRUTULUI VA ADERA LA SPAŢIUL SCHENGEN IAR BOLŞEVICII NU AGREEAZĂ DELOC ADERAREA BASARABIEI LA U.E,….ORI ŞOBOLANII ROŞII VOR PIERDE IAR ATUNCI EXISTĂ ŞANSE REALE CA BASARABIA SĂ SE INEGREZE RAPID ÎN MAREA FAMILIE A STATELOR DEMO0CRATICE ŞI PROSPERE ÎN GIGANTUL VARE SE NUMEŞTE UNIUNEA EUROPEANĂ….. ŞI DE CE NU POTE CHIAR SE VOR VORBELE LUI MIHAI VODĂ …PRIMUL ÎNTREGITOR DE ŢARĂ AL ROMÂNILOR..,, ASTA-I POHTA CE-AM POHTIT EU…… SĂ STEA LAOLALTĂ TOŢI CEI DINTR-O SINGURĂ MAMĂ…….ŢARA MOLDOVEI , ŢARA ARDEALULUI ŞI ŢARA ROMÂNEASCĂ………….JOWS BOLŞEVICII…………….

  28. natalia Says:

    Aici pare ca e mai amuzant:

    sau aici:

  29. OLGA Says:

    ÎNVĂŢAŢI , ÎNVĂŢAŢI , ÎNVĂŢAŢI…………….AŞA A ZIS LENIN……………DIN CEI 80 DE ANI DE BOLŞEVISM SOVIETIC…………………..AU SPUS UNGURII ÎN 1957………………….AU SPUS CEHII ŞI SLOVACII ÎN 1968…………………………AU SPUS POLONEZII 1981………………….. MINCIUNĂ , OCUPAŢIE ŞI MOARTE ………….CELE MAI EXPORTATE ..MĂRFURI ,, ÎN SECOLUL TRECUT DE CĂTRE CCCP……………..ATUNCI PARTIDELE BOLŞEVICE DIN TOATE ŢĂRILE AFLATE SUB CIZMA MOSCOVEI ERAU SUSŢINUTE DE ARMATE ROŞIE………..ACUM ÎNSĂ ÎN EUROPA A MAI RĂMAS DOAR PCRM…………………SUSŢINUT DOAR DE IGNORANŢA UNOR BUNEI IRESPONSABILI……..ŞI DE O ELITĂ CU INTERESE FINANCIARE FOARTE CLARE ……………………JOS CIUMA ROŞIE……………..JOS BOLŞEVICII!

Lasă un comentariu