Recent unele organizatii neguvernamentale si-au declarat ingrijorarea privind folosirea abuziva a prevederilor legale , care definesc calomnia.
De ce toate guvernarile pastreaza in Codul Contraventional acest articol abuziv?
Pentru ca sa aiba un instrument util impotriva presei?
Scurt istoric, in 2003, urmare a scandalului legat de arestarea unor ziaristi de la ziarul Accente, sub presiune unor senatori belgieni si deputati CE, Voronin a dat ordin sa fie scoasa calomnia din Codul Penal si a fost transferata in Codul Contraventional.
Apoi cei din AIE au adaugat citeva agravante, si anume , munca neremunerata si interdictia de a detine functii in media pina la 3 ani.
Primul an de guvernare PAS nu a adus usurarea sau lichidarea acestui articol rusinos pentru un stat candidat UE.
Articolul 70. Calomnia
(1) Calomnia, adică răspîndirea cu bună ştiinţă a unor informaţii mincinoase ce defăimează o altă persoană,
se sancţionează cu amendă de la 48 la 72 de unităţi convenţionale aplicată persoanei fizice sau cu muncă neremunerată în folosul comunităţii de la 20 la 60 de ore, cu amendă de la 72 la 150 de unităţi convenţionale aplicată persoanei cu funcţie de răspundere cu privarea de dreptul de a deţine anumite funcţii sau de dreptul de a desfăşura anumite activităţi pe un termen de la 3 luni la un an.
(2) Aceeaşi acţiune însoţită de învinuirea în săvîrşirea unei infracţiuni
se sancţionează cu amendă de la 60 la 90 de unităţi convenţionale aplicată persoanei fizice sau cu muncă neremunerată în folosul comunităţii de la 40 la 60 de ore, cu amendă de la 90 la 180 de unităţi convenţionale aplicată persoanei cu funcţie de răspundere cu privarea de dreptul de a deţine anumite funcţii sau de dreptul de a desfăşura anumite activităţi pe un termen de la 6 luni la un an.
Lasă un răspuns