Roman Mihăeş: Prejudicul adus de staţionarea ILEGALĂ a trupelor ruse în stânga Nistrului depăşeşte suma de 20 de miliarde USD

Comentatorul politic Roman Mihăieş a declarat, în cadrul emisiunii În Vizor, de la postul de televiziune Impact TV, că propunerea preşedintelui Parlamentului, Andrian Candu, de evaluare a pgubelor provocate de staţionarea ilegală a trupelor ruseşti în stânga Nistrului este una salutabilă.

„Trebuie să remarc ca fiind pozitiv faptul că preşedintele Parlamentului, Andrian Candu, figură importantă în stat, a susţinut teza că armata rusă staţionează ilegal pe teritoriul Republicii Moldova, fără niciun fel de bază juridică”, a declarat Roman Mihăieş.

Comentatorul a încercat să facă şi un calcul preliminar al prejudiciilor, care, în opinia sa, începând cu anul 1995, s-ar ridica la peste 20 de miliarde de dolari.

„În 1992, atunci când s-a semnat acordul de încetare a focului la Nistru, între Mircea Snegur şi Boris Elţin, s-a prevăzut un termen de 3 ani de zile pentru retragerea trupelor ruseşti. De aceea, părerea mea subiectivă, corect ar fi să calculăm anul 1995 ca fiind an de referinţă, din care putem să constatăm că aceste trupe nu au un statut juridic”, a declarat Mihăeş

„Dacă s-ar face o avualuare corectă, ar trebui să se ia în consideraţie nu doar cât plăteşte, de exemplu, Rusia pentru staţionarea trupelor sale în mai multe ţări din CSI, dar şi consecinţele indirecte ale staţionării trupelor în Transnistria: stoparea investiţiilor, susţinerea regimului separatist, torturarea adversarilor regimului separatist. Pornind de la aceasta, cifra de un miliard de dolari anual ar fi una rezonabilă. În total, din 1995 şi până în prezent, prejudiciul ar atinge cam suma de 23 de miliarde de dolari, pe care Republica Moldova ar putea să o pretindă Federaţiei Ruse”, a mai spus comentatorul citat.

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat: