ȘTIRILE FALSE- marfa cu termen expirat, livrată de opoziţia din Moldova

Știrea despre pretinsa cercetare penală a lui Vlad Plahotniuc la București s-a dovedit a fi o banală petardă expirată, lansată la o oră de maximă audienţă.
Purtătorul de cuvânt al Partidului Democrat, Veaceslav Gămurari, a limpezit apele şi a explicat diferenţa dintre o plângere penală, depusă de personajul dubios Veaceslav Platon, şi instrumentarea legală a unui dosar, într-un stat de drept, aşa cum este România. Procurorii români au confirmat spusele lui Gămurari.
Deoarece se fac multe speculatii, ne vom referi si la partea morală a subiectului în cauză.

Practica ştirilor false nu este deloc una nouă. Din cele mai vechi timpuri şi până în era tehnologiilor înalte, falsurile au fost folosite pentru a crea haos şi neîncredere, dar şi pentru a distruge, prin manipulare, adversarii politici. Atunci când oamenii sunt puşi să aleagă între o minciună intrigantă şi un adevăr plictisitor, mulţi aleg să creadă minciuna. Iar cei care lansează astfel de produse mediatice, se bazează pe faptul că o parte din populaţie nu are pregatirea nici răbdarea şi nici interesul să verifice informaţia. Anume din acest motiv se minte atât de mult în campaniile electorale.

Numai că tactica lansării pe piaţă a petardelor informaţionale are la noi efectul bumerangului. Deoarece, paradoxal, în spațiul politic moldovenesc funcționează regulile pieții – politicianul propune marfa, iar alegătorul decide – să scoată sau nu portofelul. Dacă marfa e de calitate, bine ambalată și proaspătă – cetăţeanul o cumpără. Dacă, însă, este cu termenul de valabilitate expirat – moldoveanul, pragmatic, preferă să nu arunce banii în vânt.

Privite din acest unghi, ultimele sondaje de opinie răspund clar la întrebarea de ce opoziţia este în cădere liberă, iar PDM, aflat la guvernare, câștigă încet, dar sigur, încrederea electoratului. Deoarece actuala putere încearcă să propună un produs vandabil, calitativ, bine ambalat și pe placul populației, în schimb oponenții săi preferă să pună pe tarabă doar mărfuri expirate, de multe ori chiar alterate și toxice. Unii cetățeni le cumpără, cu riscul de a se otrăvi, doar pentru că le place vânzătorul. Cei mai mulţi, însă, preferă să nu ajungă la spital.

Ştirile false sunt produse cu termen expirat, lansate pe piaţă in special de portavocile mediatice ale partidelor lui Năstase sau Usatîi. Scopul lor este să deruteze populaţia şi să compromită puterea. La rândul său, guvernarea parează loviturile sub centură prin majorarea pensiilor şi salariilor sau prin proiecte de reparaţie a spitalelor şi reconstruire a drumurilor.

O astfel de replică poate fi devastatoare pentru politicienii care aplică, insistent, tactica pământului pârjolit. De ce? Pentru că ei au nevoie doar de minciună, pentru a supravieţui în spațiul public sau pentru a justifica banii care le vin din exterior. Numai că atunci când este promovată cu insistenţă minciuna, e firesc ca oamenii să devină suspicioși. Pentru că, spre deosebire de aventurierii politici, moldovenii au nevoie ca de aer de adevăruri spuse cu sinceritate şi de fapte bune. Mai ales din partea celor care îi conduc. Binele nu poate fi niciodată un fake news, în schimb minciuna are picioare scurte. Iar adevărul îşi cere, pe bună dreptate, tributul înzecit.

Reclame

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat asta: