Limba romana unica stăpînă

Hai cai bine, sintagma limba romana are șanse mari sa fie stipulata în Constitutie.
Astfel, inițiativa legislativă care prevede modificarea articolului 13 din Constituție și introducerea sintagmei „limba română” în locul celei „moldovenești”, a fost avizată pozitiv  de Comisia parlamentară pentru cultură, educație, cercetare, tineret, sport și mass-media.

Speram sa fie votata si de cel putin 67 de deputati din Parlament.

Ne aducem aminte cu regret ca in 1994 deputatii din majoritatea agrariano-socialista au facut o nedreptate, atunci cind au stipulat ca denumirea limbei de stat este moldoveneasca.

Nu inteleg de ce unii, care nici nu cunosc deloc limba romana, lupta cu inversunare impotriva sintagmei limba romana.

Trebuie sa reamintim ca limba literara romana folosita astazi in R.Moldova ca limba de stat, in administratie, invatamint etc este un produs realizat de catre Academia Romana si acest standart a fost acceptat tacit chiar si de catre Stalin, inca in 1944 dupa ce URSS a ocupat Basarabia, doar ca au introdus si grafia chirilica.

Eu chiar daca cunosc la perfectie limba rusa nu ma dau cu parerea cum e mai bine sa se numeasca limba de stat in Rusia si nici despre alte aspecte ce tin de politica lingvistica ruseasca, etc
E timpul sa depolitizam acest subiect, sa nu mai fie folosit subiectul limbii in jocuri politice.

P.S.

Limba română este o limbă indo-europeană, din grupul italic și din subgrupul oriental al limbilor romanice. Printre limbile romanice, româna este a cincea după numărul de vorbitori, în urma spanioleiportughezeifrancezei și italienei. Din motive de diferențiere tipologică, limba română mai este numită în lingvistica comparată limba dacoromână sau dialectul dacoromân. De asemenea, este înregistrată ca limbă de stat atât în România cât și în Republica Moldova, unde circa 75% din populație o consideră limbă maternă (inclusiv sub denumirea de „limba moldovenească”).

Limba română este vorbită în toată lumea de 28 de milioane de persoane, dintre care cca. 24 de milioane o au ca limbă maternă [2]. Din numărul total de vorbitori, peste 17 milioane [3] se află în România, unde româna (dialectul dacoromân) este limbă oficială și, conform recensământului populației din 2011, este limbă maternă pentru peste 90% din populație.Limba română este una dintre cele șase limbi oficiale ale Provinciei Autonome Voivodina (Serbia). De asemenea este limbă oficială sau administrativă în câteva comunități și organizații internaționale, precum Uniunea Latină sau Uniunea Europeană (de la 1 ianuarie 2007).

Reclame

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat asta: