Occidentul ca un model și dezgheţul relaţiilor dintre SUA şi Rusia va fi o veste bună pentru Moldova

Articolul Președintelui PD, Vlad Plahotniuc, pentru foxnews.com, a stîrnit multe comentarii în presa internaționala, dar și  cea internă, pentru ca autorul a reușit să puncteze cîteva probleme fundamentale ale R.Moldova, și relațiilor acesteia cu marile puteri in noul context international.

Vlad Plahotniuc vine cu o adresare îndrăzneață către Președintele SUA,  “În timp ce mulţi est-europeni salută promisiunea administraţiei Trump de a îmbunătăţi relaţiile SUA cu Rusia, noi sperăm ca acest lucru să nu se producă în detrimentul visului nostru de a ne consolida legăturile cu Occidentul”.

Aceaste temeri, că noul Președinte Trump, ar putea sa facă un tîrg geopolitic cu Putin, prin care R.Moldova și Ucraina ar fi cedate în sfera de influiență a Rusiei se regăsește la mai mulți comentatori de politică externă.

Insa R.Moldova are doi aliati puternici, parteneri strategici a SUA, si anume UE la care este asociata, si Romania, care este principalul avocat al tarii noastre, care in opinia mea vor face demersuri la noul Presedinte American, astfel ca sa se evite transnistrizarea.

Vlad Plahotniuc subliniaza  “După ce a suferit sub comunism timp de aproape o jumătate de secol şi a luptat împotriva corupţiei ani în şir, Moldova se luptă pentru o democraţie de piaţă liberă şi statul de drept. Privim Occidentul ca un model economic şi politic, deoarece împărtăşim valorile libertăţii şi democraţiei”.

E o concluzie importanta, pentru societate si experti, dar in primul rind pentru cancelariile tarilor interesate, sa auda acest mesaje proeuropene, de la liderul principaluluilui partid de guvernamint.

Astfel, prin declaratia ferma ca Occidentul este un model economic şi politic pentru R.Moldova, definitiv se spulbera speculatille conform carora ar fi posibila o noua majoritate parlamentara cu socialistii si deturnarea cursului de modernizare europeana a tarii.

De asemenea Vlad Plahotniuc, arata fermitatea in a implementa Acordul de Asociere cu UE ”Prin Acordul de Asociere cu UE şi foaia de parcurs aprobată pentru 2016, Republica Moldova este pe cale de a eradica corupţia politică, a elibera sistemul economic şi a consolida statul de drept. În schimb, primim stimulente concrete pentru diversificarea şi modernizarea economiei, inclusiv în vederea unei extinderi a comerţului bilateral cu UE, care acoperă deja 62 la sută din exporturile noastre”.

Autorul a  punctat clar ca Moldova va continua sa implementeze Acordul de asociere cu UE, si directia de integrare europeana, indiferent de pozitia presedintelui pro-rus Dodon, si ca Moldova se orienteaza la spatiul civilizational Occidental.

La fel de importanta mi se pare aserțiunea că orientarea pro-europeana a moldovenilor nu înseamna o pozitie anti-Rusia, dimpotriva  vrem sa fim pod de legatura intre Rusia si Occident.
Posibila apropierea intre SUA si Rusia ar putea fi benefica Moldovei, fara a stirbi din drumul nostru european.

Ne ramine sa speram ca “Dezgheţul relaţiilor dintre SUA şi Rusia va fi o veste bună pentru Moldova”.

Din discursul de la Congresul PD, si din articolul din foxnews, putem sa concluzionam ca Vlad Plahotniuc  este liderul coalitiei majoritare din Parlament, care formeaza guvernul proeuropean Filip, si are un plan de tara pentru R.Moldova.

Reclame

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat asta: