Cine vrea să facă din Ştefan cel Mare o icoană a moldovenismului primitiv?

Episodul penibil de la ceremonia depunerii de flori la monumental lui Ştefan cel Mare şi Sfânt din Capitală, cu ocazia împlinirii a 512 ani de la moartea marelui voievod şi cu implicarea lui Igor Dodon, marioneta Kremlinului, a limpezit apele.

Liderul socialiştilor a fost întâmpinat la statuia domnitorului cu un recital de cântece patriotice româneşti, fapt care arată că oamenii nu mai acceptă să tolereze confiscarea imaginii lui Ştefan cel Mare, în scopul promovării unor false idei moldoveniste, idei plămădite în laboratoarele de pe Lubyanka şi promovate la Chişinău prin intermediul inor cozi de topor ale Moscovei.

Din contra, cetățenii de bună credință se întăresc în convingerea că prezenţa lui Ştefan cel Mare în destinele Moldovei a fost de natură să sporească interesul Europei pentru poporul care a făcut din spaţiul vechii Dacii o stavilă în calea oştilor Semilunii.

De altfel, chiar principala idee politică a cronicii slave a Moldovei din veacul al XV- lea este că Ştefan cel Mare “era legat de toţi principii creştini ai Europei” și că elita politică europeană, spre deosebire de cea rusească, l-a recunoscut pe marele voievod moldovean drept un personaj emblematic din istoria Bătrânului continent.

Nu are rost să enumerăm toate mostrele de apreciere frățească, venite din partea marilor exponenți ai politicii europene, ne vom referi doar la câteva:

Papa Sixt al IV-lea l-a numit pe Ștefan „Atletul lui Hristos”, scriindu-i: „Faptele tale, săvârșite până acum cu înțelepciune și vitejie contra turcilor necredincioși, dușmanii nostri, au adus atâta celebritate numelui tău, încât ești pe buzele tuturor și ești lăudat de către toți”.

Totodată, Bonfinus, cronicarul maghiar, spunea despre Ştefan că a fost ”un om foarte rafinat şi foarte fin în meşteşugul războiului”, în timp ce veneţianul Mateo Muriano adăuga că ”este un om foarte înţelept şi demn de mare laudă, foarte iubit de supuşi, căci e blând şi drept, foarte vigilent şi darnic”.

Aceste calităţi excepţionale l-au făcut si pe regele Sigismund al Poloniei să-l numească pe voievodul moldav ”Stephanus ille magnus”( Ştefan cel Mare)

”Vitejia şi succesul lui Ştefan erau renumite la popoarele vecine pentru experienţa în chestiunile militare şi faptele celebre săvârşite contra turcilor, tătarilor şi ungurilor”, preciza, la rândul său, cronicarul polonez Wapowski.

După cum se observă, niciun domnitor din această parte a Europei nu s-a învrednicit de atâtea cuvinte de prețuire din partea curților europene, precum Ștefan Cel Mare. În schimb conducătorii de la Moscova au trecut sub tăcere clipele de vitejie ale marelui voievod, deoarece acestea nu se pliau pe propriile lor interese.

De unde și convinegerea clară că Ștefan cel Mare era un domnitor cu o pronunțată vocație europeană, cu o mentalitate modernă și cu o dorință de afirmare, specifică doar Bătrânului Continent.

A face acum din Ștefan cel Mare o icoană a moldovenismului primitiv, înseamnă să-i întinezi memoria, înseamnă să să-i calci în picioare idealul de a-şi vedea ţara liberă, alături de marile popoare ale Europei.

In acest context incercarea unora ca Dodon , Pascaru sau altii de a folosi imaginea lui Stefan cel Mare impotriva actualului stat Romania este una care trebuie condamnata, ca fiind periculoasa si distructiva.

Romania si R.Moldova trebuie sa-si gestioneze inteligent trecutul istoric comun, astfel inchit ambele state sa fie in parteneriat si colaborare, iar trecutul istoric sa fie doar baza de uniune culturala si spirituala.

Centrul de analiza si consultanta politica Rating

Reclame

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat asta: