A doua descălecare a lui Filat la Guvern și dezgroparea securii războiului politic

Anatol Ţăranu, unul din cardinalii „din umbră” din tabăra liderului PLDM, Vlad Filat,a enunţat, în cadrul unei emisiuni la postul de televiziune Jurnal TV, o serie de idei, delicat vorbind surprinzătoare, în contextul discuțiilor anevoioase privind crearea unei noi coaliții pro-europene. Țăranu spune, între altele, că Andrian Candu ar trebui să demisioneze din funcția de președinte al Parlamentului, Marian Lupu să-i ia locul în fotoliul de speaker, iar Vlad Filat să fie reîntronat în scaunul de șef al Cabinetului de Miniștri.

Propunerile lui Țăranu sunt cel pușin dubioase din câteva motive, credem noi principiale.

Unu: Să-l nominalizezi din nou pe Vlad Filat pentru postul de prim-ministru, în condițiile în care acesta a fost demis pentru bănuieli de corupție, înseamnă să deschizi „cutia Pandorei” a unui nou război politic. Curtea a stabilit:”Prim-ministrul unui Guvern demis prin moţiune de cenzură, pentru suspiciune de acte de corupţie, se află în imposibilitatea de a-şi exercita mandatul. ”

Vlad Filat nu este privit cu ochi buni de o mare parte a societăţii şi este trata cu reticenţă de structurile internaţionale. Drept motiv pentru imaginea şifonată a fostului premier servesc multiplele informaţii în presă privind presupusa implicare a sa în diverse acte de corupţie.
Cea mai gravă este, fără îndoială, banuiala expusa de unele persoane notorii, si  de către instituţii media, la scandalul fraudelor de la Banca de Economii.

Doi: Vlad Filat este într-un război de uzura, la baionetă cu liderii PL, Mihai Ghimpu si Dorin Chirtoaca. De asemenea exista un razboi deschis intre Filat si Leanca.
În condiţiile în care se fac mari eforturi pentru a-i readuce pe liberali la guvernare şi pentru a închega o majoritate parlamentară pro-europeană stabilă, o eventuală nominalizare a lui Filat pentru postul de premier ar însemna aducerea negocierilor într-un punct mort. Partidul Liberal nu va accepta revenirea liderului PLDM în jilţul de şef al Guvernului, la fel ca şi exponenţii grupului politic condus de Iurie Leancă, din motive lesne de înţeles.

Trei: Republica Moldova se află într-o situație dificilă. Lipsa unei majorităţi clare în Parlamnet, demisia Guvernului  Gaburici şi reformele implementate anevoios, au dus la un blocaj în relaţiile cu Uniunea Europeană. Primele efecte ale acestuia nu s-au lăsat aşteptate: FMI şi Banca Mondială au anunţat amânarea tranşelor de finanţare cel puţin până la învestirea unui nou Cabinet.

Pentru deblocarea acestor relaţii este nevoie de votarea unui prim-ministru curat ca lacrima, asupra căruia să nu planeze nicio umbră de suspiciune. Liderul PLDM, Vlad Filat nu este nicidecum un astfel de candidat. Din contra, o eventuală readucere a sa în avangarda administrației centrale ar fi daunatoare pentru imaginea Republicii Moldova. Nemaivorbind de faptul că ar dezgropa securea războiului politic, de care țara noastră chiar nu are nevoie în acest moment.

Ar fi bine daca PLDM si Vlad Filat vor reusi sa identifice un candidat cu notorietatte, acceptat atit de PLDM, PL, PDM,  Grupul Leanca , cit si de partenerii externi a R.Moldova.

PCRM ar trebui sa primeasca statutul de partid asociat al guvernarii, care sa participle la alegerea sefului statului.

Nu e cazul acum ca sa ne impiedicam de persoane concrete, si ambitiile lor.

Avem nevoie de un guvern proeuropean, care sa realizeze reforme, inclusiv in justitie, sa deblocheze relatiile cu partenerii de dezvoltare.

Centrul pentru consultanta si analiza politica Rating

Anunțuri

Un răspuns to “A doua descălecare a lui Filat la Guvern și dezgroparea securii războiului politic”

  1. Batog Haralambie Says:

    cred ca va fi Leanca ,cel batut costa cit 10 nebatuti si apoi pldm isi vrea 2 voturi inapoi

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat asta: