Reieșind din victoria categorică a partidelor proeuropene la alegerile locale, partidele prorusești își fac iluzii că ar putea să obțină majoritatea parlamentară la alegeri anticipate

În cadrul unui interviu acordat portalului TRIBUNA, cunoscutul analist politic, Roman Mihăeș a vorbit despre rezultatele alegerilor locale generale din 14 iunie 2015, principalele concluzii ce pot fi făcute în urma acestor alegeri, dacă există vreo legătură între rezultatele alegerilor locale şi procesul de negocieri privind învestirea noului Guvern, dar și pe cît de posibile sînt alegerile parlamentare anticipate.

T.: Dle Mihăeș,  cum apreciaţi rezultatele alegerilor locale generale din 14 iunie 2015?

R.M.: Consider că alegerile au fost cîștigate de partidele proeuropene, în peste 2/3 din raioane se vor forma majorități pe baza PD, PLDM, PL și a Blocului lui Iurie Leancă.

La votul politic, pentru consiliile de nivelul doi, PLDM are 18,27%, PD -17,58%, PL – 12,63%, Blocul Leancă – 7,60%, adică împreună 56,08 %. Iar la consiliile de nivelul întîi, partidele proeuropene au acumulat împreună 58,03%. Trebuie menționat că și cea mai mare parte din candidații independenți sînt proeuropeni.

Partidele prorusești – PSRM și PN au acumulat împreună circa 20% în consiliile de nivelul întîi și 27,72% în consiliile de nivelul doi.

PCRM  a acumulat circa 10%, însă acest partid nu poate fi numit antieuropean și a declarat deja că nu va forma majorități nici cu proeuropenii, nici cu prorușii, dar se va orienta în funcție de conjunctură.

T.: Care sînt principalele concluzii ce pot fi făcute?

R.M.: Principala concluzie este că electoratul proeuropean îl depășește cu mult pe cel prorusesc și că toate sondajele au fost false. Consider că cifrele la votul geopolitic în majoritatea sondajelor care se organizează în RM au fost falsificate. Voturile nu se pierd, ci migrează de la un partid la altul.

Cetățenii chiar dacă se dezamăgesc de un partid, votează altul proeuropean, ceea ce am văzut la Chișinău. Rezultatul din Orhei și alte localități ne arată că electoratul moldovenesc se lasă cucerit de populiști. Populiștii cîștigă teren în RM și acest fenomen doar se va amplifica.

T.: Ce alianţe credeţi că vor fi făcute la nivel de teritorii după aceste alegeri?

R.M.: Vom avea trei tipuri de alianțe la nivel local: proeuropene formate din PD, PL, PLDM și Blocul Leancă; prorusești, formate din PSRM și PN; alianţe hibrid, care se vor forma în unele localități și raioane.

T.: Cu ce credeţi că se va termina lupta pentru Primăria capitalei?

R.M.: În turul doi la alegerile pentru Primăria Chișinău, Dorin Chirtoacă are șansa nr.1 să cîștige. Însă soarta alegerilor depinde de prezența la vot și de faptul care tabără va reuși să-şi mobilizeze mai bine susținătorii. Îndemn personal electoratul proeuropean din mun. Chișinau să se prezinte la vot.

T.: Există vre-o legătură între rezultatele alegerilor locale şi procesul de negocieri privind învestirea noului Guvern?

R.M.: Bineînțeles ca există o legătură dintre rezultatele alegerilor, astfel partidele proeuropene au mai primit un mandat politic de la cetățeni pentru a guverna țara. Contează mult și scorurile partidelor proeuropene pentru a fi folosite ca argument la negocieri.

T.: Ce coaliţie de guvernare credeţi că am putea avea?

R.M.: Mi-aș dori o alianță între PD, PLDM, PL și grupul Leancă, pentru a continua politica de integrare europeană. De asemenea, este important de a oferi PCRM-lui un rol de opoziție constructivă, ca acest partid să participe la alegerea șefului statului, atunci cînd va expira mandatul Președintelui Timofti.

T.: Pe cine vedeţi în funcţia de Prim-ministru?

R.M.: După un mandat slab al ex-Premierului Gaburici, trebuie să învățăm lecția și să identificăm o personalitate capabilă să conducă un Executiv care se confruntă cu multiple probleme. Ar fi de preferat o personalitate cu experiență în politică, cu viziuni proeuropene demonstrate, fără un trecut neclar, care să nu fi avut probleme cu integritatea și justiția.

T.: Pe cît de posibile vi se par alegerile parlamentare anticipate?

R.M.: Cu regret, constatăm că RM, fiind o republică parlamentară, e afectată, la fel ca și Grecia și Italia, de crize permanente politice, legate în special de probleme și tergiversări după fiecare ciclu electoral, cînd este complicat de format noi majorități parlamentare. În republicile parlamentare este greu și durează mult timp atît alegerea șefului statului în Parlament, cît și formarea majorităților pentru a forma Guvernul. Iar majoritățile parlamentare sînt fragile și orice Guvern instalat poate fi ușor demis.

În condițiile actuale, alegerile parlamentare anticipate trebuie evitate. Avem nevoie de stabilitate politica pentru a implementa reformele. Dar, reieșind din rezultatele alegerilor locale, cred ca partidele prorusești își fac iluzii că ar putea să obțină majoritatea parlamentară la alegeri anticipate. Astfel, principalele partide antieuropene, la votul politic acordat pentru  consilii de toate nivelele, au obținut rezultate modeste: PSRM are circa 16%, iar PN – circa 11%.

Andriana Cheptine

http://tribuna.md/2015/06/20/interviu-roman-mihaes-soarta-alegerilor-depinde-de-prezenta-la-vot/

Anunțuri

Un răspuns to “Reieșind din victoria categorică a partidelor proeuropene la alegerile locale, partidele prorusești își fac iluzii că ar putea să obțină majoritatea parlamentară la alegeri anticipate”

  1. misu razvan Says:

    PARTIDELE PRO EUROPENE castiga majoritatea pentru ca VOTUL este etnic si rusia NU are sanse de castig in acest mod. ALEGERILE urmatoare sa fie facute VARA sau in mai, septembrie cand lumea este plecata la munca in rusia si nu poate vota.

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat asta: