Platforma DA, poziţia PL şi noul mandat al primarului Chirtoacă

Acţiunea de protest, desfăşurată ieri sub egida Platformei “Demnitate şi Adevăr” a eşuat fără niciun dubiu. La miting au participat în jur de 4000 de persoane, un număr mult mai mic decât cel al prezenţilor la prima reuniune publică a acestei structuri.

Mesajele formulate în cadrul discursurilor au fost confuze, revendicările – nebuloase, iar altercaţiile cu reprezentanţii Partidului Liberal, care au organizat ieri o acţiune electorala în Piaţa Marii Adunări Naţionale, au întregit tabloul dezamăgitor.
S-a creat impresia că organizatorii duc lipsă nu doar de sloganuri şi lozinci, ci de o viziune strategică asupra noţiunii de schimbare în Moldova.

Lipsa acestei viziuni alimentează supoziţiile că Platforma Demnitate şi Adevăr este utilizată ca rampă de lansare a unor obiective obscure, de către oamenii de afaceri Victor şi Viorel Ţopa, condamnaţi în Moldova şi refugiaţi în Germania.
În fond, prin asta s-ar putea explica şi reducerea numărului de participanţi la acţiunile Platformei. Asocierea cu aceste personaje, dar şi suspiciunea că iniţiativele acestei structuri ar putea fi speculate de Moscova, pentru organizarea unui maidan la Chişinău, au decreblizat Platforma Demitate şi Adevăr, iar acest proces va continua până la obştescul ei sfârşit.

Am desprins şi un lucru bun, după evenimentele de ieri.
Partidul Liberal s-a detaşat de mesajele Platformei şi a făcut un pas solid spre revenirea la guvernare.
Refacerea unei colaiţii pro-europene este acum un obiectiv real, dacă, fireşte, Mihai Ghimpu va accepta dialogul cu celelalte partide de orientare proeuropeana din Parlament.
Opţiunea pentru refacerea Alianţei Pro-Europene va fi un imbold şi pentru alegătorilor cu viziuni europene, de votul cărora Dorin Chirtoacă are nevoie ca de aer în turul doi al alegerilor locale.
Revenirea PL în albia guvernării îi va asigura lui Chirtoacă un nou mandat de primar, dar va fi şi un pas solid spre re-credibilizarea forţelor europene.
Plus că prezenţa PL la guvernare va fi şi un factor de presiune privind continuarea  anchetei în dosarul banilor dispăruţi de la Banca de Economii, Banca Socială şi Unibank.

Anterior Marian Lupu si Vlad Filat, au declarat despre necesitatea dupa alegerile locale a reluarii negocierilor privind constituirea unei majoritati parlamentare proeuropene.

A mai ramai un singur pas, ca cele trei partide PL,PLDM si PD, imediat dupa turul intii, sa se aseze la masa negocierilor.
Iar PCRM, trebuie sa obtina ceea ce isi doreste, si anume statutul de opozitie constructiva, si controlul asupra unor structuri aflate sub control parlamentar.

Stabilitatea politica, si crearea unei majoritati parlamentare proeuropene, este singurul raspuns care poate fi dat fortelor antieuropene, care doresc sa arunce RM in razboi civil.

Reclame

3 răspunsuri to “Platforma DA, poziţia PL şi noul mandat al primarului Chirtoacă”

 1. Calalb Alexandru Says:

  „Plus că prezenţa PL la guvernare va fi şi un factor de presiune privind continuarea anchetei în dosarul banilor dispăruţi de la Banca de Economii, Banca Socială şi Unibank”
  Continuarea anchetei va dura până la următoarele alegeri parlamentare…
  Și mai lăsați Dle să acuzați Țopii de lucruri care cu totul alte persoane de rang înalt face viața de calvar a cetățenilor de rând!
  P.S.: De ziua comemorării victimelor de la Cernobîl, Dl Chirtoacă poza terenurile de joacă de pe str. Trandafirilor, neștiind că pe bd. Dacia (tronsonul cuprins între Traian și H.Botev) nu este NICI O URNĂ, absolut niciuna, și asta e mai bine de 10 ani.

 2. Mihai Diaciuc Says:

  D. R.Mihaeș cu numărătoarea stați prost, 4000 participanți,cel puțin X10 . Mesajele platformei DA au fost destul de clare, si unul din ele eliminarea persoanelor mafiote din guvernare. După ce ați dat-o în bară vreți refacera dialogului cu PL.Vom vedea verticalitatea d-lui Ghimpu mai departe. Poporul veghează !

 3. Raevschi Sergiu Says:

  In primul rand, domnule Mihaes mai numarati-i o data, am fost si eu acolo, daca nu erau vazuti in piata, asta nu inseamna ca erau putini, majoritatea erau inghesuiti prin tufari si sub copaci, si totul din cauza atotcinstitului Mihai Feodorovici, s-a vazut multimea in totalitate cand au iesit in mars si tot bulevardul Stefan cel Mare era plin. In al doilea rand, altercatii nu erau, doar ca toti acei 40-50 de mii de oameni au scandat „iuda si tradator” in adresa „liderului” liberalilor. Deoarece au fost chemati sa se uneasca si sa protesteze impreuna dar sa nu-i dezbine. Din nu stiu ce motive acest „luptator al luminii” a ales sa obstructioneze protestul, apeland la metode de genul: volum mai mare la boxe, ocuparea pietei de cei 100-200 de pensionari liberali si tot asa.
  Si de ce tot felul de „blogger-asi” si „penalisti politici” incearca sa indreptateasca PL-ul in cazul in care intra in alianta cu cei pe care tot ei ii numesc hoti?! WTF „creatorilor de opinii” ? ce e cu mascareala asta? Tot ne speriati ca e periculos sa revina stanga prorusa la guvernare si tot asa bla bla bla…. Eu consider ca mai mare crima nu exista decat ceea ce au facut acesti hoti, sa infometezi o tara intreaga…
  Si sa stiti ca spiritul protestatar s-a intensificat dupa 7 iunie. Eu am simtit asta stand alaturi de oameni inraiti de tot ce li se intampla si dezamagiti in alternative de genul PL, pentru ca in piata au fost aproape in totalitate un electorat proeuropean, printre care si multi simpatizanti ai PL. Efectele mirseveniei la care a apelat PL-ul le vom vedea duminica asta la vot.

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat asta: