Vizita lui Iohannis la Chişinău şi resetarea relaţiilor moldo-române

Preşedintele României, Klaus Iohannis, a venit într-o vizită de două zile la Chişinău. Oficialul român are în capitala Moldovei întrevederi nu doar cu omologul său Nicolae Timofti, ci şi cu toţi liderii partidelor pro-eruopene. În genere, vizita lui Iohannis în Moldova este una atipică, dacă o privim în comparație cu cele ale predecesorului său, Traian Băsescu. Fără surle și trâmbițe, fără declarații pompoase despre necesitatea unirii urgente a Moldovei cu România, fără incursiuni frontale în politica moldovenească, descinderea lui Iohannis pare una mai mult pragmatică și plină de bun simț, ca să nu-i spunem discretă.

De unde și concluzia că neamțul de la președinția României percepe Republica Moldova nu ca un câmp de bătălii politice, ca pe o rampă de lansare a unor proiecte cel puțin discutabile, ci ca pe o țară-soră, în care pot și trebuie implementate proiecte concrete, care să îmbunătățească viața cetățenilor moldoveni și să aducă Chișinăul în barca ireversibilă a Uniunii Europene.

După cum spuneau unii analiști de la București, sătui de balamucul politic alimentat de Traian Băsescu, mai mult pentru a promova Partidul Mișcarea Populară, o mare parte din români văd în Klaus Iohannis o soluție reală. Poate pentru că el e neamț și că e altfel. Sprijinitorii săi, unii extrem de cunoscuți pe scena publică, spun  că Iohannis e „altfel“ decât ceilalți din politica ro­mâ­nească, că e liniștit și serios, „ta­ce și face“ etc.

Toate acestea ne fac să credem că și relația Moldova-România cu el în fotoliul preyidențial va intra într-o altă fază – din epoca declarațiilor zgomotoase în cea a pragmatismului și a proiectelor concrete. Fără lozinci patriotarde, fără chiote de vitejie și fără războaie politice. Altfel spus, epoca normalității.

Înainte de a se întoarce la Bucureşti, preşedintele României, Klaus Iohannis, s-a întâlnit cu liderii partidelor pro-europene din Parlament, şi cu speakerul Legislativului, Andrian Candu. Sintetizând toate declarațiile sale, Iohannis a menţionat, în general, că România va face tot ce este posibil pentru a sprijini Moldova pe drumul său european şi democratic. 

Au fost discuţii foarte bune care inspiră mare încredere într-o dezvoltare pozitivă a relaţiilor bilaterale moldo-româneşti. Am apreciat calităţile domnului preşedinte care s-a referit la respectul reciproc între două ţări Republica Moldova – România. Dl Iohannis a exprimat suportul pe care Moldova va putea să-l beneficieze în toate reformele şi transformările pe care ni le vom propune în continuare ptr asigurarea unei dezvoltări politice, democratice, economice şi sociale „, a declarat liderul PDM, Marian Lupu, după întrevederea cu Klaus Iohannis.

„Dl preşedinte Iohannis înţelege foarte bine importanţa momentul pe care îl trăim acum, la început de cale, după formarea Guvernului. I-am spus-o şi dlui preşedinte: cel mai important e să nu dezamăgim, nici populaţia Republicii Moldova, care ne-a dat încredere, dar şi partenerii noştri”, a declarat, la rândul său, Andrian Candu.

Aşadar, vizita liderului de la Bucureşti s-a desfăşurat sub genericul pragmatismului şi al discuţiilor concrete, la subiect, care au vizat probleme serioase, care trebuie soluţionate de urgenţă. A fost o vizită de succes, fără note patetice, fără declaraţii pompoase, ci cu trimiteri concrete spre ajutorul pe care Românai poate să-l ofere Republicii Moldova. Din momentul în care s-au consumat, discuţiile dintre Iohannis şi liderii de la Chişinău ne fac să credem că suntem martorii unei resetări în relaţiile dintre cele două ţări. Această resetare va permite o impulsionare a procesului de integrare europeană, deoarece Moldova va avea un avocat serios în acest sens. Un avocat care priveşte lucrurile în perspectivă, pragmatic, gata să ajute nu doar cu sfaturi, ci şi cu proiecte concrete.

Centrul de analiza si consutanta politica Rating

2 răspunsuri to “Vizita lui Iohannis la Chişinău şi resetarea relaţiilor moldo-române”

 1. Gorea Laurentiu Says:

  Iohannis vede in Unire un proces foarte complex care implica ratiune diplomatie, nu numai sentiment. El este noua speranta a tuturor romanilor alungati de saracie pe tot globul! Romanii vad in el  omul providential! De la inceputul mandatului a fost activ si eficient. Deja unii au prins incredere si revin sa schimbe tara… sa speram ca va fi in scurt timp altceva….Scuze ca nu folosesc mijloacele de socializare, din principiu.  Cu mult respect!

  În Miercuri, 25 Februarie 2015 19:33:40, Roman Mihăeş a scris:

  #yiv7010979398 a:hover {color:red;}#yiv7010979398 a {text-decoration:none;color:#0088cc;}#yiv7010979398 a.yiv7010979398primaryactionlink:link, #yiv7010979398 a.yiv7010979398primaryactionlink:visited {background-color:#2585B2;color:#fff;}#yiv7010979398 a.yiv7010979398primaryactionlink:hover, #yiv7010979398 a.yiv7010979398primaryactionlink:active {background-color:#11729E;color:#fff;}#yiv7010979398 WordPress.com | romanmihaes posted: „Preşedintele României, Klaus Iohannis, a venit într-o vizită de două zile la Chişinău. Oficialul român are în capitala Moldovei întrevederi nu doar cu omologul său Nicolae Timofti, ci şi cu toţi liderii partidelor pro-eruopene. În genere, vizita lui Iohan” | |

 2. Ionutas Catalin (@corabia) Says:

  Maestre Mihaes,
  Daca in” sentimentalismul” lui BASESCU de 100 de milioane de euro nerambursabili , un sat reconstruit din temelii dupa inundatii, gazoductul IASI-UNGHENI, 5500 de burse gratuie pt studenti ,sutele de mii de cetatenii romanesti acordate generos,proiectele statiilor de interconectare a electricitatii (nefinalizate de voi cu stapanii tai cu tot !!) etc etc. nu vezi pragmatismul absolut fratesc al acestui om cum putini sunt si vor fi in Romania, NU MERITI NICI UN RESPECT!!Oricat te impaunezi cu „viziuni”analitice pro-europene, tu si CENTRUL tau de analiza politica si rating. Locul tau este langa IGOR DODON, degeaba te ascunzi sub …falduri europene.

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat: