Învestirea lui Gaburici, poziţia Occidentului şi noul test politic pentru Iurie Leancă

Învestirea Guvernului Gaburici a fost cel mai important eveniment al saptămânii curente.
Noul cabinet de miniştri a vost votat de Parlament, în condiţii destul de dificile pentru ţară şi, deocamdată urmează încă să-şi probeze competenţa. Componenţa numeric nu este ideală, fireşte, unele nume trezesc suspiciuni din partea societăţii, însă per ansamblu, este o garnitură care, cel puţin teoretic, ar putea fi capabilă să gestioneze criza financiara si economica.
De acest lucru are nevoie societatea, de acest lucru au nevoi partenerii europeni şi americani.

Înainte de a-şi proba eficienţa, Guvernul Gaburici a fost învestit cu o anumită doză de încredere din partea factorilor de decizie de la Bruxelles şi Washington.
Înaltul Reprezentant al UE pentru Politica Externă, Federica Mogherini şi Comisarul european pentru Politica de Vecinătate şi Negocierile de Extindere, Johannes Hahn, au salutat învestirea Guvernului de la Chişinău.
Înalţii oficiali UE aşteaptă cu nerăbdare continuarea cooperării cu ţara noastră şi punerea în aplicare rapidă, întru beneficiul cetăţenilor, a Acordului de Asociere a Republicii Moldova la Uniunea Europeană.
„Un Guvern stabil, cu o agendă clară de reforme, va fi crucial în acest sens. „Avem încredere că noul Cabinet de miniştri va intensifica eforturile în realizarea reformelor-cheie„ se spune într-un comunicat al celor doi demnitari europeni.

Şi Statele Unite a salutat numirea premierului Chiril Gaburici și învestirea Guvernului de la Chișinău.
Într-un comunicat emis de către purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat al SUA, Jen Psaki, se spune că Washingtonul va continua să susțină țara noastră în lupta contra corupției, precum și în eforturile de integrare europeană.

Deci, noul Executiv porneşte la drum, având girul marilor cabinete occidentale şi pare decis să ia situaţia sub control.
De altfel, acest lucru a fost vizibil în ultimele două zile, atunci când noul Guvern a întreprins măsuri de stabilizare a monedei naţionale, care părea să o ia razna.

La fel de activ se discută şi soarta fostului candidat la funcţia de premier, Iurie Leancă.
După ce Leancă, alături de un alt deputat liberal-democrat, Eugen Carpov, nu a votat pentru învestirea guvernulu Gaburici, analiştii nu exclud plecarea lui Leancă din PLDM şi iniţierea unui nou proiect politic, din care ar putea face şi fostul premier ion Sturza. Dacă va fi lansat, acest nou partid va fi un pericol serios pentru cele două formaţiuni care controlează segmentul de centru-dreapta al eşichierului – PLDM şi PL. Un partid condus de tandemul Leancă-Sturza ar putea rupe mai multe voturi de la liberal-democraţi şi liberali.

O primă probă de foc pentru noul partid politic ar putea fi alegerile locale din acest an, iar o candidatură a lui Leancă la funcţia de primar general al Chişinăului ar putea schimba serios raportul de forţe în capitală.

Rămâne de văzut încă dacă va fi aşa sau altfel.
Deocamdată, putem doar spune că ne aşteaptă o perioadă politică extrem de interesantă, cu multe turnuri mai mult sau mai puţin spectaculoase.

Centru de analiza si consultanta politica Rating

Reclame

2 răspunsuri to “Învestirea lui Gaburici, poziţia Occidentului şi noul test politic pentru Iurie Leancă”

 1. Tury Says:

  Prea mult spus „țară”… Care „țară”?? Ce este o țară, domnule Mihăeș?
  Americanii în special și europenii „partenerii” Republicii Moldova „neutrale”? 😆

 2. Bantus Doru Says:

  Rusofonilor si rusofililor din Republika Molddova am sa le dau doua vesti proaste.
  1). Pentru prima data in istorie, la sfarsitul anului 2014, Romania, cu un PIB pe cap de locuitor de 16.518 $, a depasit Federatia Rusa care are un PIB pe cap de locuitor de doar 15.176 $. Si urmarile embargoului pe piata rusa inca nu au inceput sa-si arate pe deplin efectul.
  2). Urmare a rezultatelor ultimului rececensamant din Basarabia, cu toate furtisagurile si manipularile care s-au produs, rezulta ca populatia autohtona, vobitoare de limba romana ( avand in vedere Hotararea Curtii Consttutional care stipuleaza ca o limba oficiala moldoveneasca literara nu exista ) reprezinta fix 80% adica 2.339.625 de locuitori iar populatia rusa este de numai 5,46%, adica 150.065 de locuitori iar totalul a ceea ce este numit in mod manipulator drept ruskoe naselenie, adica al acelora care folosesc limba rusa ca limba de comunicare interetnica este de doar 20%, adica sub norma europeana de 25%. Deci domnilor rusi, Republica Moldova, la fel ca si Romania, este stat NATIONAL, independent, unitar si indivizibil si nu un stat multietnic. Deci folosirea limbii ruse ca a doua limba in care se redacteaza actele oficiale in Republica Moldova nu se mai justifica.

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat asta: