Despre rolul opoziției și condamnarea PL, PLDM si PD la guvernare

Imediat după ce PL, PLDM și PD au anunțat că au decis să formeze o noua alianță de guvernare, au început și discuțiile despre principiile și valorile viitoarei formule de guvernare.

Într-adevar, putem considera că electoratul, oferindule o majoritate parlamentară, a emis o sentință de condamnare la guvernare, pentru PLDM, PD și PL.

Societatea civilă în formatul Consiliului Național al ONG și CNP a venit cu unele propuneri, printre care cea, ca din negocieri să fie excluse funcțiile care, conform naturii acestora, nu presupun loialitate politică, care urmează a fi ocupate de profesioniști, selectaţi în bază de merit, în mod transparent și respectând principiul egalității de gen, la care subscriu și eu.

Sper că viitoarea coaliție de guvernare va întelege, că avem nevoie de măsuri eficiente pentru  reformarea justiţiei și  combaterea corupţiei .

Unii formatori de opinie, consideră că și PCRM ar trebui invitat la guvernare de către viitoarea coaliţie proeuropeană.

Sincer, nu cred că PCRM poate face parte din coaliția proeuropeană, mesajele acestui partid, si ale lui Voronin  și întreaga activitate a acestora, îi plasează mai degrabă în rîndul partidelor eurosceptice.

În prezent, avem nevoie de o majoritate parlamentară și o guvernare care să  implementeze ferm prevederile Acordului de Asociere dintre RM și UE, singura șansă de modernizare a R.Moldova.

Iar cu un PCRM eurosceptic, și nereformat pînă la capăt, nu se va reuși implementarea reformelor necesare.

Insă fără îndoială pentru PCRM s-ar putea oferi   unele pîrghii de control a guvernării, în calitate de reprezentant al opoziţiei constructive, de exemplu Curtea de Conturi.

Iar rolul opoziției în Parlament, ar trebui clarificat prin adoptarea unei legi organice privind  opoziția parlamentară, în care să fie prevazute expres, drepturile și mecanismele de control care vor reveni opozitiei.

Dorin Chirtoaca a și anuntat că va reveni la Primăria mun.Chișinău, el a precizat că renunţă la mandatul de deputat în favoarea fotoliului de edil al capitalei, aşa cum a promis în campania electorală.

Astfel, ramine de identificat algoritmul partajării responsabilităților între PL, PLDM și PD.

Ar fi bine ca pînă la revelion să avem un nou guvern, proeuropean și funcțional.

La acest subiect voi reveni în curînd.

Anunțuri

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat asta: