Suntem aproape de reeditarea unei alianțe proeuropene în formatul PD+PLDM+PL

Sondajul efectuat de IMAS, si dat publicitatii astazi arata ca, pentru PCRM ar vota 21,2%, pentru PLDM – 17,8%, pentru PD – 12,9%, pentru Partidul Patria – 9,6% și pentru PL – 7,3%.  PSRM nu ar trece pragul electoral, acumulind doar 3,9%.

Numărul indecișilor a scazut si este de 10,8%, iar cei care nu au știut să dea un răspuns la această întrebare ating peste 11%.

Asta inseamna ca se pot adauga circa 2% maxim la fiecare partid , distributia indecisilor si a celor care au refuzat sa raspunda.

Unele concluzii:

1. PSRM, condus de Dodon e la limita si mai degraba nu trece in Parlament.
Dodon si Greceanii, dupa ce au votat pentru Presedintele proeuropean Timofti, nu au credibilitate la electoratul prorusesc, si astfel mesajul lor pro Uniunea Vamala nu prinde.

2. Partidul Patria si Renat Usatii, fura masiv voturi de la comunisti, care sunt in scadere.
Patria se prezinta cu un mesaj radical antieuropean, propune denuntarea Acordului de asociere dintre RM si UE, si astfel reuseste sa preia de la PCRM voturile extremei stingi, la care pretinde si Dodon, dar fara succes.

3. PDM are o campanie puternica, masiva si creste in sondaj, in special din contul electoratului centrist care anterior vota  PLDM, si aceasta tendinta se va pastra pina la 30 noiembrie.

PDM s-a axat pe problematica sociala si economica, si vine cu o serie de propuneri atractive pentru electoratul din paturile defavorizate.

De asemenea PDM a preluat o parte din PLR, largindu-si astfel bazinul electoral spre cimpul de centru-dreapta proeuropean.

4. PLR nu se vede in sondaj, mesajele sale se suprapun cu ale altor actori, si nu prind.
Partidul Antimafie la fel nu se vede in sondaj.
Mesajul antioligarhi si anticoruptie fiind mai credibil in interpretarea lui Renato Usatii.

5. PLDM+PD+PL sunt astazi cotate la circa 45 % pe intern, iar luind in calcul redistribuirea, si circa 4% care pot veni pentru aceste partide din exterior, in special din UE, putem concluziona ca suntem aproape de reeditarea unei aliante proeuropene in formatul AIE/CPE.

6. In cazul cind PSRM nu trece pragul electoral, alianta antieuropeana in formatul PCRM+Patria+PSRM, dorita de Rusia, nu are nicio sansa sa fie realizata.

2 răspunsuri to “Suntem aproape de reeditarea unei alianțe proeuropene în formatul PD+PLDM+PL”

  1. Sondajul IMAS 13/11/2014 | IDO Says:

    […] sursa […]

  2. misu razvan Says:

    Partidul comunist va lua spre 35% din total. Oricum cu voturile din tarile europene partidele pro rusia NU vor avea mai mult de 45% din total voturi. Sa nu fim optimisti cand nu este cazul.

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat: