Un referendum capcană

Nu intimplator s-a bucurat Igor Dodon, atunci cind Filat a propus organizarea unui referendum privind adăugarea unui articol nou în Constituția R. Moldova, care să se refere la  aderarea la Uniunea Europeană.

Daca se va decide organizarea unui referendum pentru integrare europeana, atunci Dodon si altii au motiv legitim sa ceara si includerea intrebarii referitoare la Uniunea Vamala Rusia-Belarus- Kazahstan, pe care il promoveaza intens.

La prima vedere initiativa e laudabla, sa ridicam integrarea europeana la nivelul cel mai inalt, si sa fie stipulata expres in Constitutie.

Insa in actualul context, initiativa lui Filat seamana mai mult cu o actune  de PR preelectoral, o incercare a PLDM de a se pozitiona in prim planul campaniei electorale, si s-ar putea sa fie in folosul fortelor antieuropene.

Un referendum in ziua alegerilor parlamentare, ar diviza electoratul in doua, si va fi un cadou fortelor proruse si antieuropene.

Sa nu utam ca o buna parte din electoratul proeuropean se afla peste hotare in tarile UE, si nu va putea sa participe masiv la alegeri si la referendum.

Iar in cazul mobilizarii exemplare,  fortele proruse, inclusiv cu folosirea voturilor cetatenilor moldoveni din regiunea transnistreana si din Rusia, ar putea sa spere la o victorie la limita.

Un referendum pentru integrarea RM in UE, s-ar putea petrece doar dupa ce RM va primi statutul de tara candidat din partea Uniunii Europene, si nu mai devreme.

Reclame

3 răspunsuri to “Un referendum capcană”

 1. misu razvan Says:

  REFERENDUM NU poate fi organizat. In situatia actuala majoritatea moldovenilor ar vota pentru rusia si uniunea vamala.

 2. Nicolae Grigorevici Says:

  Misu Razvan. Nu ar mai vota, stai linistit. De unde inchipuirile acestea ca 80% dintre moldoveni sunt pentru Uniunea vamala, pe de o parte, iar pe de alta parte, 60% voteaza cu partide DECLARATE pro-europene, pe cand acelasi Dodon are cam 2-3%.

  Voua vi se spune (citeste manipuleaza) ca majoritatea este pentru Uniunea asiatica si toti repeta ca papagalii ca asa si este: mai verificati, nenilor, datele electorale si nu va bazati pe sondaje comandate de Dodon si de sabloane aruncate in mass-media de coloana a cincea ruseasca.

  Stimate dle Mihaies,

  Cat priveste referendumul dorit de Dodon sa ii spuneti ca acesta va avea loc foarte curand, anume pe data de 30 noiembrie 2014, cand vor avea loc alegerile parlamentare.

  Uite atunci, lasa acei oameni, care sunt pentru Uniunea Asiatica sa voteze pentru Dodon si alte partide pro-ruse, iar cei care nu sunt – pentru partidele din cadrul Coalitiei pro-europene si altele, extraparlamentare, declarate deschis pro-eruopene.

  E simplu: nimeni nu il incurca pe Dodon&Co sa puna cap de afis electoral ideea cu integrarea euroasiatica si sa vada cat va obtine. Nimeni nu incurca nici celelate partide pro-ruse sa faca asa, sa declare deschis lait-motiv politic integrarea cu Rusia, Belarus si Kazahstan – poftim, faceti agitatie.

  Iar noi, pe 1 decembrie, de Ziua Romaniei, vom numara voturile obtinute de ei si acela va fi si raspunsul la referendumul lui Dodon.

 3. CCAII Floresti Says:

  Eu cred ca Nicolae are dreptate in ceea ce scrie. Totusi de ce va temeti atat de mult (ma refer la misu razvan si altii) de roganizarea unui referendum unde s-ar putea alege alt vector? Fie ca e bine, fie ca e rau, de ce nu se permite oamenilor sa aleaga constient unde vor sa fie? Daca era credinta generala ca toti ar vota pentru UE, atunci cred ca nu ar fi existat panica asta generala pentru organizarea referendumului. De ce intr-o situatie, acest referndum este sustinut, iar alta nu? Se manipuleaza cu standarde duble. Daca este rau in UV, atunci lasatii pe moldoveni sa vada asta si sa nu tot aratam bau-baul UV atata cu degetul. DAca intr-adevar va fi rau, atunci toti moldovenii peste 10 ani vor opta pentru UE si nu vor mai exista atatea disensiuni in societate.
  Care atunci mai este rolul democratiei, daca oamenii nu pot sa aleaga lucruri atat de importante cum ar fi o integrare?!

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat asta: