Cedarea lui Putin și efectele asupra Ucrainei și R.Moldova

Anuntul Presedintelui  Putin privind retragerea trupelor ruse de la granite, si solicitarea aminarii referendumului pentru independenta a regiunilor Donetk si Lugansk, i-a surprins atit pe cei cei care sustin autoritatile de la Kiev, cit si pe separatistii din Sud Estul Ucrainei.

Putin a mai declarat ca alegerile prezidentiale din Ucraina, programate pentru data de 25 mai, sunt o miscare „in directia corecta”, insistind insa si pe o reforma constitutionala.

Declaratia lui Putin, considerata a fi un pas inapoi de la pozitia dura anterioara, a fost facuta  in cadrul unei conferinte de presa , alaturi de presedintele Organizatiei pentru Securitate si Cooperare in Europa (OSCE), Didier Burkhalter presedintele si ministrul de Externe al Elvetiei.

Este evident ca Putin a cedat sub presiunea sanctiunilor instituite anterior de catre UE si SUA, insa  violentele din Ucraina, au fortat occidentul sa adopte pozitii mai dure, si sa anunte noi sanctiuni economice impotriva FR.

Informatiile despre inghetarea conturilor lui Ianukovici si a apropiatilor lui in Elvetia, dar si a renuntarii acestei tari la secretul bancar, sunt convins ca au avut si ele un efect la cedarile lui Putin pe subiectul ucrainean.

Din cauza conflictului cu Ucraina, Rusia pierde lunar zeci de miliarde de euro, ceea ce pune in pericol regimul politic instituit de Putin, si ameninta in perspectiva chiar cu dezmembrarea tarii, asemanatoare cu caderea Imperiului Rus, si a URSS.

Cel mai probabil, Putin prefera o Novorusie independenta, decat o noua alipire, pentru ca ar scuti Rusia de cheltuielile imense legate de intretinerea infrastructurii si populatiei , pensii, salarii, burse etc.

Separatistii prorusi din Ucraina isi propun recrearea Noii Rusii ca stat independent, in relatii confederale cu Rusia.

Astazi, separatistii din sud-vestul Ucrainei au raspuns negativ la apelului Presedintelui rus, declarind ca si la Donetk si in Lugansk, vor fi petrecute referendumuri separatiste.

S-ar putea interpreta acest joc al lui Putin , ca o incercare de a se delimita public de actiunile separatistilor ucraineni, sa se creeze impresia ca acestia nu sunt dirijati din Rusia, ca sa evite astfel sanctiunile occidentului.

In ceea ce priveste RM, observam ca Rusia si-a exprimat ingrijorarea cu privire la eforturile Republicii Moldova de a-si intari relatiile cu UE si a amenintat cu sanctiuni.

Trimisul presedintelui rus in Transnistria, Dmitri Rogozin, a avertizat chiar ca Moldova poate pierde  Transnistria daca isi continua traseul european.

Insa, la cererea Sovietului Suprem de la Tiraspol, Putin deocamdata a refuzat sa recunoasca independenta transnistriei.

Intro discutie cu presedintele SUA, Putin a declarat ca Rusia se pronunta  pentru o solutionare pasnica si definitiva a problemei transnistrene  in actualul format de negocieri 5+2.

La aceasta etapa, desprinderea Transnistriei de Republica Moldova nu intra in planurile Moscovei.

Deschiderea frontului moldovenesc, si reincalzirea conflictului transnistrean inghetat,
nu este in interesul Kremlinului, deoarece eventuale actiuni militare, ar antrena reactii promte suplimentare din partea UE si SUA, ceea ce ar putea conduce la sanctiuni economice si politice suplimentare si dureroase impotriva FR.

Se apropie alegerile parlamentare, si Moskova ar putea spera la un rezultat excelent al partidelor antieuropene, care in cazul formarii unei majoritati parlamentare ar putea reorienta politica externa a RM spre Rusia.

Apoi Rusia ar putea forta federalizarea Republicii Moldova cu drept de veto pentru RMN si Tiraspol asupra politicii interne si externe a Chisinaului.

P.S.

Un nou focar de ciocniri violente ar putea izbucni la 9 mai, daca taberele rivale se vor intalni in centrul Chisinaului cu ocazia Zilei Europei si a Victoriei.

In acest context e necesar ca fortele de ordine sa actioneze ferm si sa nu admita altercatii intre manifestanti.

Anunțuri

Un răspuns to “Cedarea lui Putin și efectele asupra Ucrainei și R.Moldova”

  1. misu razvan Says:

    Trebuie ca INTERNETUL sa ajunga la cat mai multi locuitori din tara.

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat asta: