Sondaje, manipulare şi speranţe electorale

Sondajele fac parte din arsenalul de lupta al partidelor politice, si nu este de mirare ca in ultimul timp, datorita apropierii alegerilor parlamentare a inceput razboiul cifrelor.

Din toate agentiile care produc sondaje de opinii, unele fara calificare suficienta, am ales in continuare sa comentez pe blogul meu, doar pe cele realizate de IMAS si IPP.

Astfel conform recentului sondaj IPP, 39% dintre persoanele care au exprimat o opțiune electorală, au declarat că vor vota pentru PCRM, ceea ce s-ar putea traduce ca o prabusire a acestui partid fata de circa 50% in noiembrie 2013.

PCRM va scadea in continuare, deoarece partidul  este in descompunere, iar Voronin pierde rapid din popularitate, nu mai poate da randamentul de altadata, si alt lider care sa-l inlocuiasca comunistii nu au.

Trendul descendent al PCRM va continua , astfel acest partid ar putea sa scada  pina la circa 30-33% in ziua votarii.

Componentele CPE/AIE sunt avantajate de unele succese, cum ar fi stabiltatea politica instalata dupa 30 mai 2013, atunci cind a fost investit Guvernul Leanca, dar si de parafarea si iminenta semnare a acordului de asociere si liberalizare a vizelor cu UE.

Un alt eveniment care va contribui la cresterea sustinerii AIE/CPE si descresterea stingii proruse din RM, sunt confruntarle din Ucraina, deoarece  modelul lumii ruse dominata de conflicte si razboaie, pierde in fata ofertei europene de stabilitate , pace si prosperare.

Deja este o evidenta ce apare in mai multe sondaje, Leanca l-a depasit  pe Filat in preferintele electoratului, si PLDM trebuie sa gestioneze cumva aceasta realitate.

Sondajul IPP, indica o usoara crestere a PLDM, dar sa vedem cit va mai putea recupera pina la alegeri.

La captolul increderea populatiei, PDM  a crescut de la 19% la 28%, si este cotat cu circa 13%.

Cresterea poate fi explicata prin anumite actiuni reusite de PR, proiecte sociale si politice care au adus spor de imagine.

Principalul adversar electoral al PD este PCRM, si exista un potential de crestere a scorului democratlor din contul electoratului comunist.

PL chiar daca este in opozitie, sta bine in sondaj la circa 13%, si deja este clar ca PLR nu-i poate pune probleme la trecerea in Parlament.

Ca sa cistige partida prorusa si pro Uniunea Vamala Rusia-Belarus -Kazahstan, e nevoie sa treaca inca un partid in Parlament, care sa faca coalitie cu PCRM.

Acest partid se doreste a fi PSRM, in frunte cu Dodon, insa in sondajul IPP e cotat cu circa 2%, si deocamdata sansele sa treaca in Parlament sunt mici.

Dar mai exista trei necunoscute mari care vor avea o influienta mare asupra rezultatelor de la viitoarele alegeri parlamentare.

Prima intrebare este, citi votanti se vor prezenta la urne in Rusia, a doua daca se vor deschide sau nu sectii de votare in transnistria, si a treia, citi cetateni moldoveni se vor prezenta la vot in tarile membre UE.

Daca  ar putea sa mobilizeze vreo cincizeci de mii de voturi in Rusia, si vreo suta de mii in regiunea transnistreana, ceea ce  constituie circa 10%, balanta electorala s-ar putea modifica in favoarea Estului.

Despre eventuale coalitii postelectorale e devreme sa vorbim, mai multe vom putea comenta la aceasta tema dupa semnarea acordului de asociere a RM cu UE.

 

Anunțuri

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat asta: