Care va fi soarta R.Moldova în contextul redeclanșării războiului rece între Rusia și Occident?

Anexarea de catre Putin a Crimeii si Sevastopolului, a redeclansat razboiul rece intre Occident si Rusia.

Printro r
ezolutie a Parlamentului de la Kiev, Ucraina a anuntat ca va lupta pentru eliberarea Crimeei.

De fapt intre Rusia si Ucraina, care anterior au fost doi piloni de baza a Imperiului rus, apoi a URSS, s-a declansat un razboi fratricid care va dura zeci, poate chiar sute de ani, si care va marca profund ambele popoare care provin din aceasi mama, si anume Rusia Kieveana.

Sanctiunile care au urmat din partea UE si SUA contra Rusiei, au fost calificate de catre liderii rusi cu ironie, ca fiind simbolice.

Instituirea unor sanctiuni economice  si financiare mai consistente impotriva Rusiei. este deocamdata doar la nivel de consultari.

Presedintele SUA, Barack Obama a exclus posibilitatea unei interventii militare a SUA in Ucraina.

Iar Presedintele Romaniei a declarat  pentru ziarul Adevarul, ca Romania nu va interveni militar in R.Moldova, in caz de agresiune militara a Rusiei.

Recent la Iasi,  Traian Basescu dupa intilnirea cu Nicolae Timofti, a dat asigurari ca Romania va ajuta R.Moldova ca in cel mai scurt timp sa devina membru UE.

Este evident ca atit Ucraina cit si R.Moldova, nu au nici un fel de garantii de securitate, iar neutralitatea constitutionala a fost o greseala folosita de Rusia pentru a le agresa.

Armata R.Moldova a fost distrusa, si lipsita de armament,  in prezent nu poate asigura securitatea cetatenilor si a tarii, in caz de radicalizare a separatistilor si de atac militar dinspre armata transnitreana care e mult mai bine dotata tehnic.

Care vor fi insa implicatiile confruntarii rusoucrainene pentru R.Moldova?

In primul rind e clar ca R.Moldova este urmatoarea pe lista de actiune a F.Ruse, care are de ales intre doua solutii, sau sa recunoasca pe modelul Crimeea si Abhazia, independenta transnistriei, cu anexarea ulterioara, sau sa lupte pentru controlul asupta intregului teritoriu al R.Moldova.

Separatistii de la Tiraspol cer insistent sa fie recunoscuta si independenta RMN, astfel Sovietul suprem al Transnistriei a trimis Dumei de Stat a Federației Ruse o solicitare prin care cere posibilitatea aderării în componența Rusiei, cerere care va fi examinata astazi de catre Guvernul Rusiei si Presedintele Putin.

Asa cum au opinat unii experti internationali, in cazul recunoasterii independentei Transnistriei, ar putea urma unirea politica a ceea ce va mai ramine din R.Moldova cu Romania.

S-ar putea intimpla ca Kremlinul sa opteze pentru incercarea de a prelua sub control intreaga R.Moldova, in acest sens existind  varianta tentativei de a forma o noua majoritate parlamentara in Parlamentul R.Moldova, in jurul PCRM si PSRM si a unor deputati transfugi din actuala coalitie proeuropeana.

Iar daca nu se va reusi in actualul Parlament, atunci se vor depune eforturi pentru a ajuta partidele proruse si antieuropene sa cistige viitoarele alegerile parlamentare.

Cu mentiunea, ca in premiera, s-ar putea sa fie formate sectii de votare si in Tiraspol, Ribnita, Dubasari, Grigoriopol si alte localitati  din regiunea transnistreana controlata de separatistii de la Tiraspol, astfel ca sa participe la alegeri si cetatenii moldoveni de acolo, care evident  vor putea inclina balanta spre o majoritate parlamentara prorusa.

In rindul doi, este deja evident ca formatul de negocieri 5+2 este depasit, cei doi garanti Rusia si Ucraina nemaiputind indeplini functia de mediatori.

E nevoie de identificat o noua formula pentru reglementarea conflictului transnistrean, fapt recunoscut si de Premierul Leanca.

In acesta conjunctura alarmanta, Parlamentul R.Moldova se intruneste miine pentru a discuta  despre securitatea Republicii Moldova în contextul ultimelor evenimente din regiune.

Intrebarea principala astazi este daca va dezgeta sau nu Moskova conflictul transnistrean, si daca vom fi sau nu ajutati eficient de Occident.

Reclame

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat asta: