Lupta pentru independența R.Moldova continuă

La multi ani R.Moldova!

În anii 1988-1991, U.R.S.S. a fost cuprinsă de o criză politică si economica profundă.

Mişcările de eliberare naţională din republicile unionale  au optat pentru suveranitate si independenta, si in final URSS a disparut de pe harta lumii.

Eforturile de emancipare nationala si democratica  au culminat  cu declararea suveranităţii  la 23 iunie 1990 şi independenţei Republicii Moldova  la 27 august 1991.

La 22 de ani de la proclamarea independentei, R.Moldova se zbate intre viata si moarte, intre Est si Vest.

Conflictul transnistrean din 1992, si guvernarile antinationale de stinga din 1994-1998, si 2001-2009, au incercat sa distruga statalitatea moldoveneacsa si sa opreasca integrarea europeana.

Separatismul, saracia si coruptia sunt principalele probleme cu care se confrunta tara si cetatenii sai.

Speranta de vindecare vine dinspre UE, procesul de integrare europeana si modernizare, fiind unica solutie, fara alternativa, de salvare atit a R.Moldova cit si a cetatenilor sai.

Avem un parteneriat cu UE, si cu Romania in calitate de principal avocat pe drumul integrarii europene, care trebuie sa-l pretuim, si sa ne facem temele de acasa, astfel incit la sumit-ul de la Vilnius sa parafam acordurile de asociere si liber schimb cu UE.

Astazi lupta pentru independenta R.Modova continua, si inseamna europenizare, dar si constructia gazoductului Iasi-Ungheni, si racordarea la sistemul energetic romanesc si european, si lupta pentru reintegrarea transnistriei.

Sa nu uitam niciodata de crimele regimului comunist totalitar pe teritoriul Basarabiei.

R.Moldova si-a obtinut independenta in urma unei lupte lungi pentru eliberare de sub teroare si ocupatie.

Un minim act reparatoriu a fost Hotărirea Parlamentului nr.191 din 12 iulie 2012 privind examinarea istorică şi politico-juridică a regimului comunist totalitar al Republicii Sovietice Socialiste Moldoveneşti, care conţine următoarele prevederi:

Art. 1. – În baza Raportului privind aprecierea istorică şi politico-juridică a regimului comunist totalitar din Republica Moldova, elaborat de Comisia pentru studierea şi aprecierea regimului comunist totalitar din Republica Moldova, constituită prin Decretul Preşedintelui Republicii Moldova nr.165-V din 14 ianuarie 2010:

1. Se condamnă regimul comunist totalitar din Republica Sovietică Socialistă Moldovenească care a comis crime împotriva umanităţii.

2. Se interzice utilizarea pe teritoriul Republicii Moldova în scopuri politice şi de propagandă a simbolurilor regimului comunist totalitar (secera şi ciocanul şi orice suport cu aceste simboluri), precum şi promovarea ideologiilor totalitare.

Pierderile umane ale Basarabiei sub ocupatie sovietica au fost estimate la cifra de 1.505.000(Un milion cinci sute mii ) de oameni.
1. Prima ocupaţie sovietică (28 Iunie 1940 – 22 Iunie 1941)

Deportaţi: 300.000
• Ucişi: 30.000
• TOTAL: 330.000
2. A doua ocupaţie sovietică – 23 August 1944

1. Deportări
• 250.000 persoane între 1944-1948
• 11.324 familii 6 Iulie 1949
• 300.000 persoane între 1954 – 1964 (în Rusia şi Kazahstan)

Morţi prin înfometare provocată de Stalin
• 300.000 persoane

3. TOTAL PIERDERI UMANE ÎN CELE DOUĂ OCUPAŢII SOVIETICE

• 330.00 – Prima ocupaţie sovietică
• 1.175.000 – A doua ocupaţie sovietică
• 1.505.000 – TOTAL PIERDERI UMANE

http://istoria.md/articol/278/Pierderi_umane_ale_Basarabiei_sub_ocupa%C5%A3ie_sovietic%C4%83#.Uhw0SiepOmo.facebook

Reclame

2 răspunsuri to “Lupta pentru independența R.Moldova continuă”

 1. =Sofica Unionista= Says:

  August 2013:
  O NOUA FORTA UNIONISTA PAN-ROMANEASCA:
  – Partidul Miscarea Populara si la Chisinau:
  –––––––––––––––––––––––––––––––––––-
  Cu un nou tânar lider Unionist:
  – Eugen Tomac din Sudul Basarabiei istorice, de la Dunare,
  – viitorul Presedinte al României Mari Re-Unite
  de la Alegerile din 2014 / in baza vechilor preziceri carpatine /
  – care declara:
  ––––––––––––––––––––––––––-
  „Nimeni nu ne poate opri
  din acest proces al Re-Găsirii noastre,
  avem dreptul să visăm
  la o Re-Intregire a neamului românesc”.

  http://www.evz.md/pmp-la-primul-contact-cu-basarabenii/#comment-134
  ▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬ஜ۩ஜ▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬
  ————— ♥ BASAⱤABIA E ⱤOMÂNIA ♥ —————
  —————♥—♥—♥— RE-U N I R E ! —♥—♥—♥———
  ▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬ஜ۩ஜ▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬

 2. Moldoveanul din Carpati Says:

  Acum cand cancelariile americana, franceza si britanica se intrec in declaratii transante, desi nu prea are legatura cu subiectul, am tinut sa va informez cam care este pozitia Romaniei in legatura cu situatia din Siria. Ei bine, in ceea ce priveste reactia Romaniei in problema siriana chestiunea este un pic mai nuantata ca sa nu spun confuza. Basescu a fost bun prieten cu Haffez al-Assad. L-a si vizitat la Damasc. De aceea declaratia lui, care nu coincide deloc cu cea a Guvernului Romaniei, a fost ca el inca nu se pronunta asupra chestiunii siriene si asteapta rezultatul expertizei facuta de catre trimisii NATO in problema folosirii gazelor toxice. Ceea ce socheaza insa cel mai mult este faptul ca presedintele Basescu va fi unicul sef de stat invitat la sediul ONU din New York la sesiunes speciala consacrata situatiei din Siria care… a refuzat transant aceasta invitatie. Scuza ca nu mai are bani de combustibil este una penibila. Asta vara a tot colindat in lung si in lat Romania cu elicopterul umbland aiurea si a consumat o cantitate enorma de combustibil. De data asta lui Basescu nu pre i-a mai mers mintea, nici lui si nici lui Tomac. Acesta din urma declara niste gogomanii cat carul la Chisinau. Baietii astia sunt cam in deriva si sunt disperati. Sunt tare curios ce vor declara americanii cand vor afla decizia lui Basescu mai ales ca atunci cand acesta s-a aflat la ananghie cand cu suspendarea, administratia americana l-a ajutat direct, intervenind chiar brutal si inadmisibil in treburile interne ale statului roman. Mai nou, dupa ce a aflat adevarul in chestiunea Basescu, administratia americana dupa ce a inteles cum sta chestiunea in realitate a lasat sa se inteleaga ca nu va mai numi la Bucuresti un alt ambasador decat dupa plecarea lui Basescu de la Cotroceni.

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat asta: