Doua provocări antieuropene, revoluția de catifea și violențe la Nistru

Tensionarea situației din regiunea transnistreană a R.Moldova, dar și promisiunea comuniștilor de a organiza o revoluție de catifea la toamnă, sunt legate de dorința de a torpila procesul de integrare europeană, în preajma sumit-lui de la Vilnius , la care țara noastră ar putea să obțină anumite succese, și anume parafarea acordului de asociere, și a celui de liber schimb cu UE.

In ultimul timp se discuta tot mai mult despre posibile confruntari armate la Nistru.
E puţin probabil ca acesta să aibă amploarea celui din 1992, totuşi, şansele unor incidente, cu aplicarea armelor, sunt foarte mari.
Despre aceasta se vorbeşte, tot mai des, în diferite rapoarte „top secret”, care circulă prin birourile unor instituţii de stat de pe bulevardul Ştefan cel Mare şi Sfânt din Capitală.

Un posibil scenariu armat a fost recunoscut, recent, chiar şi de liderul de la Tiraspol, Evgheni Şevciuk.
Am putea asista la aceste provocări în următoarele două-trei luni.
În spatele provocărilor au putea sta anumite cercuri din Federaţia Rusă, care îşi doresc şi pe această cale să zădărnicească apropierea Moldovei de Uniunea Europeană, dar şi să-şi permanentizeze prezenţa militară în regiune.

Eventualele incidente militare ar putea să pună pe gînduri europenii, dacă merită să parafeze, în noiembrie, la summit-ul Parteneriatului Estic de la Vilnius, Acordul de Asociere şi cel de Liber Schimb cu ţara noastră.
Astfel de speranţe nutresc anumiţi strategi de la Moscova.

La fel, orice schimb de focuri între partea dreaptă şi stîngă a Nistrului va da motive suplimentare Rusiei să-şi întărească „misiunea de menţinere a păcii” din regiunea transnistreană.

Acum ruşii au prea puţine argumente pentru păstrarea militarilor în zonă, în condiţiile în care de peste două decenii nu s-au înregistrat ciocniri armate.
Intenţia Rusiei de a-şi aduce şase elicoptere noi pentru forţele de menţinere a păcii din regiunea transnistreană face parte anume din acest scenariu.

Potrivit unor rapoarte mai ferite de ochii lumii, e vorba de un plan pus la cale încă în primăvara anului 2012.
Acum un an autorităţile ruse au anunţat intenţia de a moderniza trupele de menţinere a păcii din regiunea transnistreană.
Astfel, în septembrie 2012 au fost aduse 20 de camioane noi de tip Ural.
Tot în acea perioadă au fost aduse mai multe tipuri de armament, inclusiv armament greu, de infanterie.
O parte din acesta a fost întors în Federaţia Rusă, după protestul oficial al Chişinăului.

Anul trecut a fost lansată şi ideea modernizării aeroportului de la Tiraspol, idee relansată acum cîteva zile în contextul aducerii elicopterelor. Ceea ce nu vor să spună pînă la capăt e că acest aeroport, utilizat, de altfel, şi în prezent, după modernizare ar putea fi uşor utilizat pentru zboruri cu caracter militar.

Pentru a realiza această strategie, cu an în urmă, au fost instalați mai mulţi ofiţeri din serviciile ruse în posturi cheie la Tiraspol în aşa-numita „structură de stat a rmn”.
În iulie 2012, Şevciuk l-a numit pe Evghenii Petruşkin prim-adjunct al şefului KGB-ului local.
Petruşkin, cetăţean al Federaţiei Ruse, născut în regiunea Sverdlovsk, este ofiţer FSB, care a deţinut, oficial, diferite funcţii în această structură pînă în 2011.
A participat la mai multe operaţiuni militare în regiunea Kaukaz din sudul Rusiei.

Tot anul trecut a fost numit în funcţia de adjunct al pretinsului ministru al Apărării de la Tiraspol, colonelul Pavel Mihailov. Este ofiţer GRU, dar care se află pe teritoriul Transnistriei din 2005. Şi acesta a participat la operaţiunile militare ale Rusiei în Kaukaz. Observăm că ambii „adjuncţi” sunt din serviciile secrete ruse şi au experienţă în conflicte militare.

Acum câteva luni, Evgheni Şevciuk l-a schimbat pe şeful Statului Major al Forţelor Armate transnistrene.
Noul şef este colonelul Oleg Gomeniuc, care a luptat în războiul din Afganistan.
Din primăvară, 20 de militari transnistreni din forţele de pacificare au fost dislocaţi, ilegal, într-o fostă grădiniţă, reparată recent, de pe strada Chişinăului din Bender, la ieşirea în direcţia Chişinăului.

Partea transnistreană refuză categoric să-şi retragă militarii, în pofida numeroaselor apeluri ale părţii moldoveneşti.
În primăvară au fost înregistrate şi mai multe incidente cu instalarea pretinselor posturi vamale transnistrene în preajma satului Varniţa. Izolarea acestui sat şi trecerea treptată sub controlul Tiraspolului face parte din acelaşi plan, la fel ca şi aşa-numita lege privind frontiera Transnistriei.

Săptămîna trecută, Tiraspolul a dorit să-şi demonstreze din nou colţii.
Separatiştii au mobilizat artileriştii din rezervă pentru a organiza aplicaţii militare.
În Bender, nu întîmplător în această zonă de securitate, vineri au fost organizate aşa-numite manifestaţii dedicate împlinirii a 22 de ani de către batalionul cu destinaţie specială OBrON.
Înarmaţi pînă în dinţi, aceştia au demonstrat acţiuni de forţă, de la lupte corp la corp la acţiuni de asalt şi aplicarea aruncătoarelor de grenade.

Mai nou, pseudogrănicerii transnistreni au pregătit deja bornele de frontieră pentru a fi instalate de-a lungul graniţei administrative. Acestea sunt stocate în cîteva depozite şi doar se aşteaptă decizia ca stîlpii să fie instalaţi, pentru a provoca Chişinăul la acţiuni în forţă.
Provocările armate sunt doar un element al acestui scenariu.

Este declansata o adevarata campanie politico-propagandistică cu scopul de a determina R.Moldova și cetățenii să renunțe la ideea de integrare europeană.
Drept alternativă, în acest scop sunt propuse două idei de bază : ideea integrării euroasiatice a R.Moldova împreună cu transnistria şi federalizarea Moldovei, ca singură soluţie pentru reglementarea transnistreană.

Pentru promovarea integrării în spaţiul euroasiatic au fost fondate mai multe ONG-uri la Tiraspol, inclusiv filiale ale unor institute de la Moscova. Acestea organizează mese rotunde, fac diferite declaraţii şi comentarii pentru presa din regiune.
S-au lansat şi site-uri specializate, destinate pentru populaţia din stînga Nistrului, iar cîteva grupuri de persoane popularizează ideea pe diferite pagini web din Transnistria.

Ideea federalizării, dar şi a integrării euroasiatice este promovata și de comuniştii de la Chişinău, pe care mizează din nou Kremlinul.
Nu întîmplător, preşedintele PCRM, Vladimir Voronin, a vorbit despre necesitatea acordării statutului de republică regiunii transnistrene, tocmai cînd se afla la odihnă în Federaţia Rusă.

Voronin încearcă în felul acesta să demonstreze loialitate Moscovei, după ce Rusia şi-a pierdut încrederea în liderul comuniştilor, în 2003, atunci cind a refuzat Memorandumul Kozak.

Comuniştii au şi anuntat deja deschiderea celui de-al doilea “front” și anume Voronin si Tkaciuk au declarat ca vor să organizeze la toamna așa zisa revoluție de catifea.

În acest context, organele de stat ale R.Moldova, ar trebui să întreprindă toate măsurile legale ca să nu permita declanșarea violențelor nici pe Nistru, nici în Chișinău.

Integrarea europeană a R.Moldova nu are alternativă, iar provocatorii trebuie opriți, să nu le permitem să arunce țara în război civil.

 

Reclame

6 răspunsuri to “Doua provocări antieuropene, revoluția de catifea și violențe la Nistru”

 1. nicu Says:

  intentiile pmr tot asa intentii vor ramane, dar pentru asta trab de avut barbati la guvernare si nu curve

 2. =Curierul Re-Unirii= Says:

  ESTONIENII VIN LA CHISINAU
  SA NE INDEMNE SA RE-VENIM LA NORMALITATEA EUROPEANA
  PRIN RE-UNIREA
  CU PATRIA-MAMA ROMANIA MARE
  SI SA SCAPAM DE OCUPATIA RUSEASCA !
  –––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––
  Trupa estoniană “POPSID” formată din 50 de tineri
  vine în Republica Moldova.
  Tinerii vor susţine un concert la Chişinău şi unul la Soroca.

  Marţi, 13 August, în scuarul Teatrului de Operă şi Balet „Maria Bieşu“, formaţia va susţine un concert la Chişinău.
  Evenimentul va începe la ora 19.00, potrivit moldova.org.

  Apoi, Miercuri, pe 14 august, tinerii vor cânta la Soroca în Piaţa Libertăţii. Evenimentul
  va începe la ora 20:00.

  Turneul formaţiei POPSID în Republica Moldova
  este organizat de Ambasada Republicii Moldova în Estonia.
  TANAN, EESTI !
  ============================================

 3. Doru Bantus Says:

  Asemenea demersuri te lasa mut. Gestul ministrului moldovean al culturii, democrata Monica Babuc care și-a permis să stabilească instalarea monumentul „ctitorit” de catre Vladimir Voronin inchinat domnitorului moldovean ( numai si numai… ) Dimitrie Catemir pe teritoriul Muzeului-rezervaţie de Stat „Ţariţino“ din oraşul Moscova, Rusia si implicarea guvernului Iurie Leanca de la Chisinau in organizarea vizitei lui Kiril cu ocazia sarbatoririi a 200 de ani de la anexarea eparhiei de Chisinau la Biserica Ortodoxa Rusa, gest care calca impertinent in piciore ( a cata oara? ) preceptele Canonului 8 apostolic si a Canonului 34 ecumenic asa cum au fost ele emise la Sinodul Ecumenic de la Efes III in anul 431 sunt incalificabile. Sa nu uitam cuvintele rostite de catre vladica Kiril cu ocazia vizitei pastorale anterioare in Republica Moldova in 2011: „Din punct de vedere canonic Moldova va face parte vesnic din trupul Marii si Sfintei Rusii”. Si totusi statul roman nu are nimic de spus? Domnul profesor Daniel Barbu, ministrul roman al culturii tace? Patriarhul Daniel Ciobotea tace? Patriarhul Teoctist Arapasu dupa ce i-a trimis omologului sau de la Moscova Alexei al II-lea, celebra scrisoare din 19 mai 1993 in care a avut curajul sa-i spuna vladicii de la Moscova tot adevarul in fata a intrat in mormant cu inima arsa de marea nedreptate care se face inca o data poporului roman crestin. Basarabenii se pregatesc sa ne infinga noua romanilor din Romania ( a cat oara? ) cutitul in spate si Bucurestiul ( in spiritul bunei traditiei mioritice ) mai pune de-o doina.
  Acestea sunt realele provocari antieuropene inainte de Vilnius.

 4. Burunducul Unionist Says:

  Un Nou Asasinat Politic contra Moldovei Unioniste !
  ––––––––––––––––––––––––
  Si chiar credeti ca si cineastul Victor Bucataru
  / 1948- 12 August 2013 /
  a murit de moarte “buna”, naturala, cica de “atac de cord”,
  ca si alte zeci de personalitati moldovene lichidate
  prin accidente la comanda, otraviri, iradieri la distanta ?

  O Moarte „survenita” imediat dupa prezentarea
  la 23 Februarie 2013
  /ziua Armatei Rusesti Sângeroase de Ocupatie/
  la Universitate a documentarului-bomba despre subterfugiile
  si tradarile politicienilor nostri din timpul razboiului cu rusii
  de la Nistru din 1992 – documentarul
  „Masacrul inocenţilor sau cronica unui război uitat”,

  În acest război au plans bărbații, fiindcă s-au dus să-și apere țara, dar nu aveau cu ce, Chișinăul „uitând” să trimită armament, lăsându-i pe băieți cu mâinile goale, adesea flămânzi și fără sprijin.

  „Dușmanii nostri nu sînt aici, dușmanii nostril sînt în guvern și parlament!”
  spune la un moment dat un apărător.
  / Și iată că după 21 de ani, fraza e actuală”,
  adaugă jurnalista Larisa Ungureanu /

  Fraza a fost aplaudată îndelung de spectactori,
  /cinema Odeon, Chisinau, 2 martie 2013 /
  aceste cuvinte mai fiind actuale și azi.
  Un sprijin foarte important pentru luptători erau vizitele demnitarilor de la Chișinău.
  Pe ecran apare poetul Ion Vatamanu, primarul Nicolae Costin
  care le vorbesc luptătorilor că la Chișinău informația ajungea trunchiată.

  – „Mâine o să mă duc în parlament și o să vorbesc
  despre ceea ce am văzut și am auzit!”
  a declarat deputatul Ion Vatamanu / asasinat si el ulterior in 1993 /

  „Chiar de la primele cadre apar niște titre:
  – războiul a început la 2 martie 1992.
  – Sau poate în 1940?
  – Ori în 1812?
  Sunt niște întrebări asupra cărora trebuie să medităm
  pentru a înțelege drama noastră.
  ––––––––––––––––––––-

  V.Bicataru fost „botezat” chiar din prima zi /1992/.
  Era într-o maşină când a exlodat o bombă şi a fost contuzionat. Căpitanul murise pe loc, iar el, aşa rănit cum era,
  i-a târât pe ceilalţi răniţi la casa unui ţăran, i-a ascuns
  şi apoi a trimis un băieţel după ajutoare.
  În 24 de ore devenise alb ca neaua.
  A fost primul şi cel mai mare stres din viața sa.

  – „Toată această cronică mi-a slujit ca un suport
  pentru a crea drama unui război,

  UN MASACRU AL UNEI MICI NATIUNI”
  /V.Bucataru /
  ––––––––––––––––––––––––––
  Tot asa a fost omorât miseleste pe la spate
  si un alt cineast Ion Mija /1938-2001/
  ca pedeapsa pt. filmele sale documentare demascatoare despre tradarea politicienilor moldoveni in frunte cu Mircea Snegur
  din timpul Razboiului din 1992.

  Da, “atac” terorist intentionat la comanda SIS-temului KGB de la Chisinau si Tiraspol care lichideaza toti patriotii moldoveni unionisti
  de valoare, care lupta contra ocupatiei rusesti si pentru
  Re-Unirea noastra cu Patria-mama România Mare Europeana! ––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––
  Rusine Presedintelui Adormit Nicolae Timofte,
  care nu vrea sa-si apere cetatenii contra teroristilor moscali !

 5. Ionas Aurelian Rus Says:

  Articolul domnului Mihaes este foarte bun. Felicitari.

  Aurelian

  (Ionas Aurelian Rus)

 6. フォリフォリ ネックレス Says:

  フォリフォリ ネックレス http://furlaferragamo.voxphilly.com/

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat asta: