Calea spre libertate: 29 iulie 2009 – 29 iulie 2013

Astazi la patru ani de la victoria in alegerile din 29 iulie 2009 a opozitiei anticomuniste, e bine sa ne intrebam unde am ajuns.

Care sunt realizarile AIE si actualei Coalitii proeropene, si ce va fi mai departe cu R.Moldova si cetatenii sai?

In preajma alegerilor din 2009 descriam situatia in sensul luptei pentru libertate.

Regimul autoritar, antidemocratic a lui Voronin sufoca R.Moldova, si trebuia inlocuit.

Iar inainte de 29 iulie 2009, a fost un 7 aprilie 2009, atunci cind tinerii au protestat impotriva falsificarii alegerilor parlamentare si au cerut libertate.

Criticii actualei guvernari ar putea declara ca astazi avem mai multa coruptie decit pe timpul lui Voronin, si o lehamite si neincredere in actul guvernarii.

Marea problema a actualei guvernari e coruptia generalizata, si divizarea tarii in clanuri de partid, totul e impartit pe algoritm politic.

Insa daca ne uitam la partea plina a paharului, vom vedea ca exista pluralism de opinii, exista o mass-medie diversa si critica la adresa guvernarii, si un parteneriat real cu UE ce vizeaza modernizarea R.M., care ar trebui sa fie materializat la Sumit-ul de la Vilnius prin parafarea Acordului de Asosicere cu UE.

Aceasta guvernare AIE , acum CPE, trebuie privita ca una de tranzitie de la regimul semiasiatic, autoritar a lui Voronin si a PCRM, spre o democratie la standartele UE.

Trei probleme grave macina R.Moldova: separatismul, saracia si coruptia, si deocamdata lupta cu aceste maladii nu este cistigata.

Iar calea spre libertate si spre eliberare continua.

Cititi mai jos doua articole din perioada iulie 2009, care redau temperatura de atunci a vremii politice.

Moldova redivivus. Patru scenarii postelectorale
iulie 30, 2009

Este oficial, confirmat de CEC, comunistii au pierdut alegerile parlamentare din R.Moldova, acumulind 48 sau chiar 47 mandate de parlamentari. Moldova s-a trezit, rata de participare a fost si mai mare ca la 5 aprilie. Sa le multumim tinerilor care s-au mobilizat si au venit la vot masiv, facind posibila infringerea comunistilor. Asa cum presupuneam mai devreme Marian Lupu le-a aplicat fostilor colegi de partid lovitura mortala electorala. Incercati sa plusati 45% ale PCRM plus 10 % ale lui Lupu, fara 3% ale PD, sa vedeti ce era sa se intimple daca nu pleca Lupu din PCRM. Cele trei partide de opoziție, PLDM, PL și AMN au obținut 40 de mandate față de 41 în Parlamentul ales la 5 aprilie si astfel si-au repetat scorul electoral. Opinia mea este ca Lupu nu a luat voturi de la PL, PLDM, AMN. Electoratul AMN care a scazut de la aproape 10% la 5 aprilie cu circa 3% a mers mai degraba spre PLDM si PL care si-au marit rezultatele fata de 5 aprilie.

In aceste conditii se prefigureaza 4 scenarii postelectorale :

1.Coalitia de uniune nationala.
Acest scenariu a fost propus de Voronin si are cele mai mici sanse sa fie realizat. Partidele liberale nu-l vor agrea din mai multe motive. Acest scenariu ar legitimiza guvernarile comunistilor din ultimii 8 ani si ar decredibiliza cele 3 partide liberale in fata electoratului anticomunist.

2.Coalitie bilaterala PCRM-PDM?
Matematic aceasta coalitie de stinga si centru-stinga ar putea alege Presedintele tarii si ar putea guverna fara cele 3 partide liberale. In acest context depinde foarte mult de pozitia celor 3 partide liberale, cit de flexibile vor fi cu PD-ul si cit vor putea sa-i ofere acestuia . Daca PCRM va fi mai generos nu este exclus ca PD in extremis sa accepte o coalitie bilaterala.

3. Coalitie PD+PL, AMN, PLDM?
Aceasta coalitie care are 53 mandate suficiente ca sa aleaga spikerul Parlamentului, ar putea sa fie una de compromis centru-stinga/centru -dreapta cu conditia sa se inteleaga in privinta persoanei care va ocupa pozitia de Presedinte al Parlamentului. Ulterior ar putea sa le propuna comunistilor sa fie votat un presedinte apolitic pentru deblocarea situatiei de criza politica.

4. Este posibil si al patrulea scenariu in care la vedere nu se va forma nici o coalitie de guvernare si se va vota ca si in CMC, de la caz la caz. Pot sa fie coalitii ad-hoc pentru alegerea Presedintelui Parlamentului, apoi pentru alegerea Presedintelui tarii. Nu exclud ca PD ar putea vota un Presedinte al Parlamentului cu troica liberala si un Presedinte al tarii cu PCRM. In R.Moldova totul este posibil, realitatea bate filmul.

Calea spre libertate: de la 5 aprilie la 29 iulie
iulie 27, 2009
Suntem cu totii implicati in doua campanii electorale , alegeri la termen si anticipate.
Aceste campanii sunt diferite ca intensitate dar au aceeasi miza : eliberarea Basarabiei de neocomunism si europenizare sau transnistrizare ?
Fara indoiala ca ziua singeroasa de 7 aprilie este una simbolica.
Este ziua despartirii de trecut, tinerii Moldovei au protestat si au declarat ca nu mai doresc sa suporte un regim nedemocratic si antiromanesc.
Odata la 20 de ani Basarabia exploadeaza si isi cere drepturile, ziua de 7 aprilie 2009 nu ar fi avut loc daca in 1989-91 nu ar fi fost furata revolutia in rezultatul careia a cazut URSS si RM si-a dobindit independenta.
La 7 noiembrie 1989 la orele 7 dimineata un grup de aproximativ 30 de tineri ne-am asezat in genunchi in fata tancurilor sovietice si cintam imnul revolutiei din 89 “Cind a fost sa moara Stefan”.

Atunci am fost batuti, insa tancurile s-au oprit, iar mai tirziu a cazut si imperiul sovietic.
Rezultatul guvernarilor neocomuniste il cunoastem: Tarile baltice sunt in UE si NATO iar RM este in CSI.

Revolutia din 89-90 a fost furata de nomenclatura, liderii FPM inexplicabil i-au oferit puterea lui Snegur, care a piedut puterea in favoarea centristului filorus Lucinschi cel care l-a creat si l-a adus la putere pe comunistul Voronin.

Asfel a fost restaurat un regim neocomunist in RM in secolul 21!

La 7 aprilie 2009 mii de tineri au cerut libertate, au fost batuti si ei, insa la 29 iulie basarabenii datorita curajului tinerilor pot sa-si recapete libertatea prin vot!

Este cert ca in perioada postelectorala va fi nevoie de crearea unei coalitii de guvernare.

Urmatorii 4 ani, vor fi ani grei de tranzitie in care este importanta identificarea unui consens national pentru europenizarea R.Moldova.

De la Parteneriatul Estic trebuie sa mergem catre statutul de tara asociata UE.
Mergeti la vot, sa nu permitem inca odata politicienilor sa ne fure viitorul european!

Reclame

2 răspunsuri to “Calea spre libertate: 29 iulie 2009 – 29 iulie 2013”

 1. Crainicul Unionist Says:

  Lista Agentilor Subversivi Anti-Români si Anti-Unionisti:
  –––––––––––––––––––––––––––––––––––––-
  http://ro.wikipedia.org/wiki/Igor_Ursenco
  / alias “Mayak” , “Patria mea este Maladavia”, Obiditul, Mir,
  Russki Ivan, etc. de pe VoxpubliKa md
  / si care are acces ilegal la partea tehnica de a sterge toate mesajele unioniste /
  –––––––––––––––––––––––
  Igor Ursenco (n. 9 februarie 1971, Nisporeni, Republica Moldova)
  este un prozator, poet, teoretician al culturii,
  scenarist și traducător poliglot de origine basarabeană.

  nationalitate: român
  /// ???????????????????????????????
  ––––––––––––––––––––––––––––––––––
  La finele lunii octombrie 2012 a fost desemnat să organizeze
  Institutul Cultural Român de la Kiev în calitate de Coordonator adjunct.
  ????????????????????????????????????????????????????????

 2. Лука Чилон Says:

  INTRAREA IN UE NU SE FACE PRIN FUND CU LEJI MIRSAVE DAR DA POATE ALDE MICHAES E FORMAT DIN ACEST MATERIAL /

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat asta: