Dan Dungaciu, Aleksandr Dughin, in scenariul planul anti Vilnius, Transnistria contra UE si Romania Mare in Uniunea Eurasiatica

In preajma sumitul-ui istoric de la Vilnius din noiembrie, la care se preconizeaza ca Ucraina va semna acordul de asociere cu UE, iar RM, Georgia si Armenia ar putea parafa acordurile de asociere, Rusia lanseaza o contraofensiva de proportii imense, si incerca sa propuna in contrapondere cu ideea integrarii europene pe cea a integrarii eurasiatice.

In acest scop sunt declansate masuri de intoxicare si propaganda paranoica in incercarea de reconstruire a unui URSS modernizat cu denumirea de Uniune Eurasitica, in care sunt implicate fonduri imense financiare, experti , partide, ong-ri, mass-media etc.

Insa, incercarea de a impune idea superioritatii civilizatiei eurasaitice este imposibil de realizat in contextul geopolitic si geostrategic actual, caci un spatiu comun euroasiatic nu poate fi superior economic, politic, militar si civilizational si nici mai viabil ca cel occidental.

Incercarea de a impune ideea ca Vestul este falimentar, versus Rusia infloritoare si prospera, este doar o simpla minciuna propagandistica, caci Rusia nu este, si nici nu are cum sa devina in viitorii 20-40 de ani superputere economica mondiala ca UE, SUA si China .

Spațiul Euro-Asiatic pe care il creaza Rusia in jurul sau, este un fragment din fosta URSS, constituit din regimuri politice autoritare, Rusia si Kazahstan, plus dictatura lui Lukasenco, unde se incalca masiv drepturile omului, cu presa controlata de stat, si unde o elita corupta tine in robie majoritati obiediente, tinute cu forta in saracie severa, la care in perspectiva ar putea adera dictaturile din asia mijlocie.

R.Moldova si Ucraina cu siguranta nu au ce cauta in acest nou URSS redenumit Uniunea Eurasiatica.

De la un timp se discuta intens subiectele recunoasterii independentei transnistriei sau cedării transnistriei în schimbul integrării europene sau chiar al unirii Republicii Moldova cu România, in cadrul uniunii eurasiatice..

S-au remarcat cu unle propuneri favorabile Rusiei, expertii Alexandr Dughin si Dan Dungaciu.

Dughin este un intelectual rus, folosit de Kremlin pentru a promova idea eurasiatica, in care rolul de principal hegemon il va avea Rusia.

Dughin a facut un turneu prin Chisinau si Tiraspol, a facut declaratii provocatoare si a plecat, iar recent a lansat la radio vocea rusiei principala sa torpila, Romania Mare in cadrul Evrazes, care a stirnit comentarii aprinse.

Iar Dan Dungaciu, la rindul sau de la Bucuresti a reiterat ideea lansata de altii cu mult timp in urma, de cedare a Transnistriei contra integrarii europene.

Ambele scenarii convin Rusiei, dar sa le luam pe rind.

Din momentul revenirii lui Putin la Kremlin, Rusia fortifica regimul separatist de la Tiraspol, care in ultimul timp tensioneaza situatia, iar unii experti declara ca exista pericolul reizbucnirii unui nou conflict armat similar celui din 1992.

Chiar daca Sevciuk recent a declarat ca regimul pe care il conduce nu urmareste declansarea unor confruntari armate, acest scenariu nu trebuie exclus in totalitate.

Modelul georgian, de care se vorbeste, adica provocarea confruntarilor violente, ar putea sa-i ofere Rusiei posibilitatea sa intervina militar unilateral de partea separatistilor, asa cum a facut-o in Georgia in 2008, si in consecinta sa recunoasca independenta Transnistriei.

Insa acest scenariu implica o confruntare deschisa cu Ucraina, Romania, UE si SUA, ceea ce ar costa Rusia foarte mult atit in plan politic, diplomatic cit si economic, caci in mod clar Occidentul va impune anumite sanctiuni Rusiei.

In plus, Transnistria nu are hotar comun cu Rusia, si asta ar complica foarte mult posibilitatea de a sustine un regim nerecunoscut si blocat din toate partile.

In conditiile acutizarii situatiei in regiunea transnistreana, Ucraina ar putea sa impuna la insistenta UE si SUA unele restrictii si sanctiuni politice si economice , care fiind coordonate cu Chisinaul oficial, ar putea conduce la caderea rapida a regimului separatist prorusesc.

Cedarea Transnistriei în schimbul integrării europene, promovata subtil de Dan Dungaciu, nu este o idee noua si este promovata de Kremlin si serviciile secrete ruse de mai multa vreme prin diferiti reprezentanti de-a lungul timpului.

Cedarea Transnisitriei si recunoasterea independentei acesteia de catre R.Moldova si Romania ar fi o gresela strategica de proportiile unei catatrofe geopolitice pentru intreg spatiul romanesc si pentru Ucraina, deoarece in acest mod Rusia ar obtine un Kaliningrad-2 pe care il va folosi de data asta absolut legitim, atit impotriva R.Moldova cit si a Ucrainei si a Romaniei, cu posibilitate in mod legal sa instaleze orice fel de armament inclusiv rachete si chiar arme nucleare.

Unirea Romaniei si R.Moldova cu tot cu Transnitria in cadrul Evrazes asa cum propune Dughin, face parte din acelasi joc ca si ideea cedarii Transnitriei promovata de Dan Dungaciu, cu deosebirea ca in acest joc Rusia ii face o propunere nerealizabila Romaniei.

Acesta idée de integrare a Romaniei in Uniunea Eurasiatica este una fantezista, este o pista falsa si mai degraba are scopul de a servi drept pierdea de fum pentru desfasurarea altui scenariu.

Tactica de a lansa citeva scenarii, cu scopul de a introduce deruta si de a camufla adevaratele intentii este folosita de marii jucatori geopolitici, iar Dughin si Dungaciu fara indoiala sunt piese ale aceluiasi joc, si promoveaza scenarii convenabile doar F.Ruse.

In acest context, R.Moldova are doua avantaje care pot sa o salveze de dezastru, cel al stabilitatii politice prin instalarea recenta a unei Guvern proeuropean, si avantajul strategic al sustinerii masive din partea occidentului, UE si SUA, pe calea modernizarii si integrarii europene.

Pierderea acestor doi piloni de stabilitate, ar fi fatala pentru RM si pentru cetateni, si ar conduce la haos, conflict miltar in regiunea transnitreana si razboi civil, care ar putea sa aiba consecinte catastrofale.

Situatia de conflict din regiunea transnitreana a R.Moldova nu poate dura la nesfirsit, iar in toiul ofensivei UE, care tinde sa scoata de sub controlul F.Ruse atit R.Moldova, cit si Ucraina, Armenia si Georgia, Kremlinul va riposta.

Sa vedem cu ce mesaje vor veni Traian Basescu si Catherine Ashton  la Chisinau.

Reclame

16 răspunsuri to “Dan Dungaciu, Aleksandr Dughin, in scenariul planul anti Vilnius, Transnistria contra UE si Romania Mare in Uniunea Eurasiatica”

 1. opinie Says:

  Dl Dungaciu are dreptate 100%

  RM+Transnistria=Uniunea Euroasiatica URSS-2

  electoratul din Transnistria plus electoratul din PCRM

  statutul special a Transnistriei in RM va putea permite sa blocheze in mod legal politica externa RM

 2. opinie Says:

  Cel mai bun plan ar fi de inghetat acest conflict pe o perioda de 10 ani si de apucat de eurointegrarea si dezvoltarea social-economica a malului drept RM (fara Transnistria) Basarabia.

 3. Floresteanca Unionista Says:

  SEMNATI cu totii !

  Platforma Civica “Acțiunea 2012” a lansat și la Chișinău
  campania “Aducem Basarabia acasă!”
  ––––––––––––––––––––––––––-
  La Chișinău a fost lansat cel mai important exercițiu democratic
  din spațiul românesc după anul 1990 privind românii dintre Prut și Nistru.
  Campania de strângere de semnături
  ADUCEM BASARABIA ACASĂ
  își propune colectarea a 100.000 de semnături pentru sprijinirea
  unei inițiative legislative care va apropia decisiv
  cele două state românești.
  –––––––––––––––––––
  În Scuarul Europei din Chișinău
  /la intrarea in Gradina Publica,
  in stânga cinematografului rusofon moscalesc de Schellenberg „Patria„/
  este amplasat un cort unde se vor strânge semnături
  pt. RE-UNIREA NOASTRĂ CU PATRIA-MAMĂ
  ROMÂNIA MARE EUROPEANĂ
  și vor fi oferite informații despre campanie în fiecare week-end,
  până la data de 28 iulie.
  –––––––––––––––––––––––––––––––

 4. opinie Says:

  Rusia nu este putere economica ,dar Rusia poseda arma nucleara si este imperiu pe petrol-gaze, acestea argumente nu sunt ultimile in jocul geopolitic contemporan.

  ;

  RM trebuie sa se debaraseze de Transnistria pe o perioda de 10 ani, si se apuce de schimbare a situtatie socila-economice pe malul drept si ar fi bine ca RM sa iasa din CSI zona de influenta a Rusiei si sa apuce cu adevarat de eurointegrare.

 5. Tury Says:

  Domnule Mihăeș, foarte bine a scris și scrie domnul Dungaciu, e nevoie a-l și înțelege. Să-l pui pe domnul Dungaciu alături de nebunul Dughin e o mare prostie. Probabil ați scris acest articol în stil bombastic ca să vă afirmați. Cu acest stil nicidecum, domnule Mihăeș nu vă veți afirma.
  pentru început vă sugerez dacă aveți respect față de limba română, să folosiți diacriticile.

  Toate cele bune

 6. mircea.ro Says:

  Dungaciu face jocul Rusiei? vă credeam mai profund domnule.

 7. Ion Lazar Says:

  D-l D.Duncaciu lucreaza pentru planurile si interesele Romaniei.I-ar in aceste planuri nu figureaza regiunea transnistreana. La Bucuresti stiu f.bine ca a insista pe integrarea RM (chiar si in UE) cu Transnistria inseamna din start rezultat zero. (acest lucru a fost inca o data transmis si de Patrusev). De aceia in planurile Bucurestiului ca baza sta realizmul. Cu Dughin( duhul cel rau) totul e clar,e o unealta a cotropitorilor. Cred totus ca integrarea (unificata) a RM in UE este posibila. Pentru aceasta este necesar de asigurat ordine(legalitate),dreptate ,echitate ,guvernare desteapta ,si in rezultat o tara prospera in dreapta Nistrului. In acest timp de conlucrat zi de zi ,pas cu pas cu cetatenii nostri din stanga Nistrului pentru ca ei sa se convinga ca viitorul lor cel mai bun e in componenta RM UNIFICATA(INTEGRA).Si bineinteles ca trebue o politica externa corecta ,pentru a avea sustinerea necesara din partea marilor puteri mondiale.

 8. bibilica Says:

  Daca Va durea asa de tare in cot de transnistria, de ce ati cedat-o in 1992?

 9. Sudesius Says:

  Nene Mihaies,
  Gresesti profund in legaura cu predictiile facute de Dan Dungaciu. Te inteleg pe de o parte, dar pe de alta , NU!! Incercarea psihica este enorma pentru ff multa lume si se constituie in cele din urma in factor decisiv.ORI VEST- ORI EST> Chiar daca se incearca toate solutiile posibile pentru Transnistria , in cele din urma , ea ramane punctul nodal …

 10. Diamant fermecat Says:

  O Aniversare de Zile Mari:
  ––––––––––––––––-
  9 iulie 2013 – 9 iulie 1943
  cântăreaţa de muzică uşoară Margareta Pâslaru-
  La Mulţi Ani cu Dragoste şi cu Prietenie !
  şi Vă aşteptăm să veniţi în curând şi la Chişinău !
  ––––––––––––––––––––––––––
  http://margaretapaslaru.blogspot.com/

 11. sandel Says:

  vezi Romane ca torni gaz pe foc 🙂
  nu trebuie sa fii mare specialist ca sa deduci 2 lucruri arhi-simple:
  1 rusia nu va ceda niciodata transnistria!
  2 rusia va ceda trasnistria numai daca controleaza toata RM

  simplu,nu?

  si atunci sa zici de Dungaciu chestiile de mai sus……nu vad sensul

 12. Sudesius Says:

  Problema UNITATII ROMANILOR intr-un singur stat- si inca unul PUTERNIC- va deveni in urmatorii ani tot mai acuta , chiar daca ea astazi mai este escamotata in mai toate cancelariile europene si nu numai.Are toate sansele sa se constituie intr-un punct geostrategic central pentru intreaga Europa.De aceea vom fi multi dintre noi nevoiti de forta lucrurilor,faptelor si a imprejurarilor sa ne revizium , ba chiar si sa renuntam la multe din obisnuitele noastre frustrari despre noi insine si despre TARA NOASTRA. PRAGUL DEMOGRAFIC DE COTITURA ABSOLUTA va aparea cand vom fi vizibil decisi spre atingerea a 35-40 de milioane de suflete.”Schimbarea la fata a Romaniei”(1937) a lui Emil Cioran nu este o „utopie” fara sens . Determinismul istoric functioneaza deplin si in cazul romanesc . Ne place sau nu ne place, ne convine sau nu ne convine.Nici comod insa nu ne va fi.

 13. ATX Says:

  Dar daca Moldova ar intra in UE si cetacenii sai ar trai mai bine, transnistrenii nu ar dori si ei sa se alature Moldovei? Daca s-ar intampla asta in 10-15 ani, ar fi o sansa ca Transnistria sa revina la Moldova, altfel ar fi foarte greu.
  Ar mai fi de luat in calcul o varianta: scindarea Transnistriei. Malul drept al Nistrului (Tighina in special) sa treaca la Moldova iar malul stang sa ramana independent, caci TRANSNISTRIA inseamna „dincolo de Nistru”, nu ? Ar fi tradare fata de moldovenii / romanii care traiesc pe malul stang al Nistrului, dar oricum ar fi o pierdere mai mica decat separarea intregii Transnistrii de acum.

 14. Dan Dungaciu, Aleksandr Dughin, in scenariul planului „anti Vilnius”, Transnistria contra UE si Romania Mare in Uniunea Eurasiatica | Romanian Breaking News Says:

  […] SURSA: romanmihaes.wordpress.com […]

 15. bg1952 Says:

  Este o greseala ca RMoldova,respectiv Romania sa lase Transnistria rusilor,aceasta regiune putand fi folosita pentru schimb de teritorii cu Ucraina (sa nu uitam de Bucovina si Herta,daca vrem sa avem Romania Mare,cel putin de partea unde mai exista romani)

 16. bg1952 Says:

  Reblogged this on B.I.G'S BLOG.

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat asta: