Sondajul IMAS, dezastrul Filat și speranța Guvernului CPE

Sondajul prezentat ieri de IMAS, ne-a arătat un tablou devastator pentru guvernările AIE-1 și AIE-2.

Tocmai 77% din respondenti, cred ca țara merge întro directie greșita, doar 10% sunt multumiti de felul în care traiesc, iar somajul, instabilitatea politica, saracia și coruptia sunt principalele probleme cu care se confrunta cetațenii.

Criza politica declansata la 13 februarie de Filat, și razboiul politic total care a urmat între componentele fostei AIE, a distrus imaginea partidelor din fosta guvernare.

Astfel, daca duminica viitoare ar fi avut loc alegeri parlamentare, PCRM ar fi acumulat circa 53%, adica vreo 55 deputați în Parlament, și ar fi guvernat de unul singur.

S-ar fi repetat situația din 2001 și 2005, și asta dupa patru ani de guvernare AIE, cu susținerea masiva financiara și logistica a UE și occidentului!

Voronin apare ca principalul lider politic al țarii, ca alternativa la putere, fara să faca nimic, fara sa aiba program alternativ de guvernare, doar atacînd verbal, a crescut spectaculos în sondaje, caci componentele fostei AIE murdarindu-se reciproc, l-au favorizat enorm.

Din cauza razboiului declansat, in primul rind a suferit autorul crizei si partidul care il conduce, astfel 60% considera ca decizia de a-i interzice lui Filat sa candideze la functia de Premier a fost corecta, si doar 0,9% la sfirsitul a doua mandate de Premier al acestuia au declarat ca au foarte multa încredere în Guvern.

Calculul politic a lui Filat și a consilierilor acestuia, de a ascunde dezastrul guvernării, a fost greșit, ei au crezut ca atacînd și diabolizînd „papusarul” vor aparea în fata opiniei publice ca salvatori, și vor culege roadele.

Însa fenomenul papusarului este un mit, o poveste inventata de specialistii în PR negru, pe cind dosarele penale pe fapte de coruptie și abuzuri, intentate miniștrilor și functionarilor PLDM, unele dintre care au ajuns deja și în instanțele de judecata, sunt o realitate politica și juridica, care produce efecte palpabile în sondaje și la vot.

PLDM este cotat cu 17,4%, iar comparativ cu 30% care le-a acumulat la ultimele alegeri parlamentare, se poate constata ca este o pierdere foarte mare.

Tocmai 29% considera ca PLDM are cei mai corupti politicieni, iar 28% considera ca  este partidul cel mai vinovat pentru nerespectarea promisiunilor electorale.

Filat a a pierdut încrederea electoratului care l-a votat la 28 noiembrie 2010, și a lasat o mostenire dezastruoasa Guvernului Leanca, care va fi foarte greu de reparat.

PDM ar acumula 11,9%, iar PL  10,3, despre aceste partide se poate spune ca stagneaza, rezultatele acestora oscileaza in jurul marjei de eroare.

Un fapt pozitiv pentru PD, este ca Marian Lupu s-a clasat pe primul loc cu 15% intentii de vot daca ar fi alegeri directe prezidentiale, în fata lui Filat și Voronin, ceea ce inseamna ca partidul poate conta pe el în viitor ca lider și locomotiva electorală.

Chiar daca  PL este macinat de o grava criza interna de partid, locomotiva electorala Chirtoaca va putea salva acest partid la viitorul scrutin, ceea ce se vede și în sondaj.

Trebuie observat rezultatul de 2% a PSRM, care îl plaseaza pe locul cinci în top, cu toate ca se astepta mai mult de la Dodon, care a investit multe resurse în promovarea sa și a partidului, si se părea ca va reuși sa rupa mai mult de la PCRM, oponentul sau principal politic, dar acesta a facut mai multe greșeli.

PNL, cu 1,3% vine pe locul șase in top, ceea ce pentru un partid fara resurse financiare și mediatice este un rezultat promitator.

Unele concluzii,
timp pina la urmatoarele alegeri parlamentare este puțin, iar pentru a preveni o revenire spectaculoasa a comunistilor se impun citeva masuri de urgenta.

In primul rind, este nevoie de o guvernare a CPE eficienta, curata , transparenta, care sa obtina anumite rezultate pozitive la Vilnius, astfel incit partidele democratice sa aiba ce sa raporteze la urmatoarele alegeri parlamentare.

Guvernul Leanca trebuie sa fie curatit de ministrii și functionarii corupti, iar CNA sa nu fie influientat politic și sa-si faca meseria.

In rindul doi, trebuie de revenit la sistemul mixt electoral, de care se tem comuniștii, caci ei mizeaza doar pe factorul Voronin și pe votul politic și de protest.

Daca liderii CPE, nu vor invata lectii din sondajul IMAS, vor fi taxati la viitoarele alegeri parlamentare de cetateni pentru coruptie și promisiuni deșarte.

http://imas.md/files/pdf/Diverse/Barometrul_Socio_Politic_Mai_IMAS~Iunie+2013+RO.pdf

http://www.publika.md/ce-trebuie-sa-faca-membrii-coalitiei-pro-europene-daca-vor-sa-castige-viitoarele-alegeri_1432251.html

http://www.publika.md/criza-politica-arde-procentele-partidelor-de-la-guvernare–live-text-fabrika_1432101.html

Reclame

%d blogeri au apreciat asta: