Amanta Voronin, s-a plîns opiniei publice că s-a culcat din interes cu Filat la 3 mai, a încercat să distrugă o familie politică creată între PLDM și PD înca în 2009, dar nu a reușit

Lamentarile lui Voronin de la conferinta de presa, unde a dezvaluit anumite informatii privind negocierile pe care le ducea cu PLDM si PD in speranta de a obtine alegeri parlamentare anticipate, se asemanau mai mult cu bocetele amantei inselate.

Am avut senzatia ca amanta inselata Voronin, s-a plins opiniei publice ca s-a culcat din interes cu Filat la 3 mai, a incercat sa distruga o familie politica creata intre PLDM si PD inca in 2009, dar nu a reusit.

In aceasta poveste de dragoste politica, s-au implicat rudele, in cazul nostru UE si au salvat casnicia  PLDM+PD, s-a realizat o noua casatorie din interes, nu din dragoste, asa cum a precizat Strelet la un post de televiziune.

Iar amanta comunista, fiind acuzata de curvie politica, a fost aruncata iarasi in opozitie, unde se pare ca va imbatrini si se va pierde definitiv.

De la Voronin si comunistii care au participat la negocieri cu PD si PLDM, am aflat ca de fapt liberal-democratii ii santajau pe democrati cu bita comunista.

De ce totusi nu a reusit Voronin sa declanseze alegeri parlamentare anticipate?

De fapt prin votul comun din 3 mai, dintre verzi si rosii, Voronin a facut cea mai mare greseala politica, care a anulat orice sansa de alegeri anticipate, deoarece a pus PD intr-o situatie de dependenta situationala fata de Filat si PLDM.

Prin acel vot comun intre verzi si rosii, PD-lui i s-a dat o lovitura grava, se crease tandemul Filat/Voronin, care putea sa distruga atit PD-ul , cit si democratia moldoveneasca.

Insa tandemul Filat/Voronin nu a mers mai departe, deoarece interesele erau diferite, si anume Filat si PLDM nu aveau nevoie de alegeri parlamentare anticipate.

Nici Voronin, nici Filat nu doreau sa uneasca PLDM si PCRM intro guvernare oficiala, ceea ce ar fi inmormintat aceste partide electoral in preajma alegerilor.

Problema cea mai mare a lui Voronin si a comunistilor, e ca nu este o alternativa la AIE/CPE.

Comunistii ataca UE, principalul partener de dezvoltare a R.Moldova, si nu nu au program de alternativa, orice guvernare impreuna cu ei aducind la dictatura, degradare economica si izolare internationala.

Astfel ca PLDM nu putea sa guverneze impreuna cu PCRM, iar alegerile parlamentare anticipate in mod clar ar fi fost dezastruoase pentru liberal-democrati, acest partid conform celor mai optimiste scenarii ar fi acumulat pe liste in cel mai bun caz 13%, ceea ce il plasa automat in opozitie.

Filat si consilierii sai stiu foarte bine care este intentia de vot pentru PLDM, caci in afara de sondajul public al IPP, in care au avut 12%, in mod regulat platesc diferite agentii specializate, si in alte doua sondaje partidul era sub 10%.

In aceste conditii, nucleul real de conducere al PLDM, a luat decizia sa faca tot posibilul sa evite alegerile anticipate, si sa ajunga la un compromis cu PDM.

In conditiile  jocului politic moldovenesc si a distributiei fortelor si rolurilor intre PCRM, PLDM si PD,  care se crease in timpul negocierilor,  putem numi aceasta pozitionare de moment a celor trei mari partide, ca „triunghiul bermudelor”, inevitabil se creaza o situatie cind doi jucatori se aliaza impotriva celui de-al treilea.

La rindul sau, PD avea de ales, sau sa guverneze impreuna cu PLDM, sau sa declanseze cu Voronin alegeri parlamentare anticipate.

In sinul partidului, gruparea Diacov a insistat pe solutia unei noi intelegeri cu un PLDM fortificat prin afilierea grupului Hadirca si Misin, aducind o serie de argumente convingatoare.

Principalul argument care a cintarit cel mai mult, a fost ca in cazul in care nu se aliaza cu PLDM, acestia declanseaza impreuna cu comunistii alegeri parlamentare anticipate, iar intre timp vor face tot posibilul pentru a distruge PDM, astfel ca acesta la alegerile preconizate pentru luna noiembrie sa obtina un rezultat cit mai slab.

Astfel citindu-l iarasi pe acelasi Strelet, Voronin i-a ajutat pe cei din PLDM si PD sa-si regleze conturile si sa ajunga la o noua intelegere de guvernare.

Deja e trivial, dar incepind din 2009, centristii il folosesc pe Voronin, si isi rezolva problemele, iar la 30 mai au decis ca o casatorie din interes este mai buna decit alegerile anticipate.

Referitor la Acordul privind functionarea Coalitiei proeuropene se impun citeva precizari.

Dupa publicarea Acordului CPE si a anexelor devine clar de ce Vlad Filat i-a multumit lui Marian Lupu la semnarea acestor documente.

Prima si ce mai importanta precizare este ca acordul e semnat intre trei parti, dar in realitate intelegerile s-au facut intre PLDM si PD, grupul deputatilor liberali reformatori, nu reprezinta PL, fiind afiliat PLDM.

Filat acuza cindva ca in AIE-2 functiona alianta PD+PL contra PLDM, acum vom avea PLDM+PL reformator versus PD.

Astfel putem interpreta impartirea responsabilitatilor in modul urmator: PLDM+grupul Hadirca  detin impreuna functia centrala de Premier, 12 ministere, si 6 unitati administrative centrale, printre care Vama si Fiscul.

Iar PDM detine 6 ministere, a primit drept bonus Ministerul Transporturilor, care insa va fi in raspundere comuna,  si 1 agentie centrala, si anume Biroul relatii interetnice, care nu este una atit de importanta.

Acordul semnat intre parti, tine cont de greselile din AIE-1 si AIE-2 care ingreunau activitatea componentelor si vine cu o serie de institutii noi si garantii.

Insa orice prevederi scrise  au putere atunci cind sunt respectate.

Cu alte cuvinte aceasta casatorie din interes intre PDM si PLDM, va tine atita timp cit aceste doua partide se vor simti confortabil in aceasta coalitie, posibil pina la alegerile parlamentare in termen.

Cine a avut de pierdut si cine de cistigat vom vedea la alegeri, atunci cind partidele vor fi judecate de alegatori.

Reclame

%d blogeri au apreciat asta: