Coalitia proeuropeana e functionala: UE 3 – Rusia 0

Dupa o criza politica profunda, in care partidele membre ale fostei AIE s-au macelarit si au incercat sa se distruga reciproc, in sfirsit a venit si tratatul de pace.

Orice razboi se termina cu pace, si e adevarata zicala, ca mai bine o pace strimba decit un razboi drept.

Ieri, odata cu semnarea Acordului de formare a noii majorităţi parlamentare , alegerea Presedintelui Parlamentului si investirea Guvernului, putem sa declaram ca criza politica a fost depasita, si va fi continuata politica de integrare europeana, astfel ca avem sanse ca R.Moldova sa obtina rezultate bune la Vilnius.

Trebuie sa mentionam, ca depasirea crizei politice a fost posibila in mare parte datorita maturitatii politice si intelepciunii liderului PD , Marian Lupu si a intregii echipe democrate.
In acest sens si Vlad Filat i-a adus multumiri lui Marian Lupu.

Dupa ziua neagra de 3 mai, parea ca pacea intre PLDM si PD este imposibila, atunci cind Filat a cazut in capcana razbunarii pusa abil de Voronin si Tkaciuk, si cind democratia moldoveneasca a fost violata.

Prin pachetul de legi din 3 mai votat impreuna cu PLDM, comunistii au incercat sa obtina citeva obiective importante pentru ei.

In primul rind au dorit sa obtina revenirea la sistemul de vot proportional care ii avantajeaza, si au reusit, in rindul doi sa distanteze definitiv partidele liant ale AIE, PD si PLDM, si in final sa obtina declansarea alegerilor parlamentare anticipate.

Trebuie sa constatam ca Voronin, iar impreuna cu el si Rusia, au pierdut a treia oara dupa 2009, in tentativa de a forma guvernari antieuropene.

Si dupa alegerile parlamentare din 29 iulie 2009, si dupa cele din 28 noiembrie 2010, si dupa caderea Guvernului Filat, comunistii nu au reusit sa revina la guvernare si de fiecare data s-au format aliante proeuropene.

Meritul cel mai mare pentru reusita formarii Guvernului Leanca, ii apartine lui Stefan Fule.
El a reusit in timpul vizitei sale la Chisinau sa-i aseze pe liderii PD si PLDM la masa tratativelor.

Astfel R.Moldova va merge la sumitul de la Vilnius, cu un guvern proeuropean, si cu o majoritate politica in Parlament capabila sa efectueze reformele proeuropene.

In acelasi timp, trebuie sa constientizam ca Guvernul Leanca va fu unul de scurta durata, are principala misiune obtinerea unor rezultate pozitive la Vilnius pentru ca cursul proeuropean sa devina ireversibil.

Marea batalie intre partide se va da in viitoarea campanie electorala, unde poporul va decide cine a avut dreptate.

Iar ca sa nu revina fortele antieuropene si antinationale la putere, actuala guvernare trebuie sa demonstreze curaj in lupta impotriva coruptiei si a saraciei.

De asemenea ar trebui sa fie modificat art.78 din Constituie ca sa nu fie blocata dupa alegeri procedura de alegere a sefului statului, si de modificat iarasi Codul electoral, caci votul mixt este in interesele cetatenilor.

Iar noi societatea civila si comentatorii politici, trebuie sa criticam dur guvernarea, atunci cind greseste, sa nu creada politicienii ca pot sa se ascunda in spatele lozincilor proeuropene.

L-am criticat dur pe Vlad Filat pentru legile votate la 3 mai impreuna cu Voronin, iar azi doresc sa apreciez ca a facut un pas inapoi, si chiar daca nu ocupa nici o functie inalta in stat, a preferat sa faca o pace proeuropeana cu PD , decit sa arunce tara in haos si alegeri anticipate.

 

Reclame

%d blogeri au apreciat asta: