Din cauza crizei politice declanşate de Filat, R.Moldova a ratat finanţări externe în mărime de peste 300 de milioane de lei

Criza politica de la Chisinau, declansata de Filat si PLDM la 13 februarie, incepe sa produca pierderi financiare, care pot sa aduca in viitorul apropiat, la incapacitate de plati, blocaje la plata salariilor, pensiilor si altor plati obligatorii.

R.Moldova este un stat cu o economie distrusa şi furata, asistat de UE, FMI şi alti parteneri de dezvoltare.

Conform unor surse, asistenţa externă constituie circa 30% din încasările bugetare.

Cu alte cuvinte, circa 30% din cheltuelile bugetare pentru pensii, salarii şi altele vin din afară, din granturi şi donatii europene şi occidentale.

În aceste conditii, Filat şi PLDM nu se gîndesc la pensionari, elevi, bugetari şi la interesele tarii, ci cum să-i fraiereasca pe cei din PD şi sa declanşeze alegeri parlamentare anticipate.

-„Republica Moldova a ratat finanţări externe în mărime de peste 300 de milioane de lei, în primele patru luni ale acestui an. Cu această sumă, Ministerul Finanţelor ar fi reuşit să acopere integral deficitul bugetar de peste 220 de milioane de lei, înregistrat la sfârşitul lunii aprilie.

Într-un raport al Ministerului Finanţelor se arată că, din suma planificată de peste jumătate de miliard de lei, la bugetul de stat au intrat finanţări externe de doar 200 de milioane de lei. Cei mai mulţi bani atraşi de Moldova sunt credite nerambursabile. Criza politică internă a făcut mai dificil dialogul Chişinăului cu finanţatorii externi, iar relaţiile cu Fondul Monetar Internaţional sunt practic blocate”.

http://www.publika.md/finantari-externe-de-peste-300-de-milioane-de-lei–ratate–ce-ar-fi-reusit-sa-faca-moldova-cu-acesti-bani_1416921.html

Filat contra UE şi PLDM?

Informatia care vine dinspre negociatorii PLDM şi PD, nu este deloc optimista.

Cei din PLDM pun conditii de neacceptat celor din PD, şi încearca sa-i determine  sa refuze votarea guvernulu Leanca în Parlament.

Voronin si comunistii urmaresc linistiţi negocierile, ei doresc anticipate la toamna, dar le convin ambele variante.

Ei stiu ce vrea Filat, şi anume, sa facă presiuni asupra PD-lui, sa puna conditii inacceptabile, ca sa nu fe votat guvernul de doua ori în Parlament şi sa fie declansate alegerile parlamentare anticipate.

Iar daca totusi se voteaza guvernul, s-ar putea ca apoi Leancă impreuna cu Timofti, în 2-3 luni sa scoata miniștrii PD, apoi Filat devine prim-vice-premier şi împreuna cu comunistii ataca şi subordoneaza politic Curtea Constitutionala, Procurorul General, CNA şi alte institutii.

Este demn de apreciat efortul Vicepreşedintelui Parlamentului European, Jacek Protasiewicz, europarlamentarului Libor Roucek, dar şi alţor membri ai Parlamentului European, de a indemna si ajuta deputati moldoveni sa depaseasca criza politica.

Insa degeaba au venit Stefan Fule si deputatii din Parlamentul European la Chisinau, sa-i convinga pe cei din PLDM sa formeze un guvern functional pentru a obtine anumite rezultate pozitive la Vilnius, daca Filat are întelegeri oculte cu Voronin.

Pina joi a mai ramas foarte putin timp, iar pentru a debloca negocierile, este deja cazul sa se intilneasca liderii partidelor, Filat/Leanca şi Lupu/Plahotniuc, ca sa tranşeze detaliile privind formarea unui nou guvern.

Primul pas trebuie sa-l faca cei din PLDM , sa accepte ca mai întîi să fie votat Presedintele Parlamentului, apoi sa fie investit Guvernul.

Din cauza ambitiilor şi tradarii lui Filat şi a PLDM, este posibila ratarea semnarii Acordului de Asociere şi a Acordului de Liber Schimb la summit-ul de la Vilnius din toamnă.

Daca Filat a optat pentru Uniunea Vamală Rusia-Belarus-Kazahstan, vom afla foarte degraba.

Reclame

%d blogeri au apreciat asta: