Vom avea guvern investit dacă Filat nu trișează cu Voronin

Datele problemei sunt clare, UE dorește ca R.Moldova să vina la sumitul de la Vilnius cu un nou Guvern proeuropean, cu puteri depline, în frunte cu Iurie Leanca, în formatul PLDM, PD si PL.

Stefan Fule a venit la Chișinau anume cu această misiune, de a debloca relațiile dintre fostii parteneri AIE, și de a facilita formarea unui nou guvern proeuropean.

Pe de alta parte Rogozin a chemat R.Moldova în structurile eurasiatice, si Rusiei evident i-ar conveni alegerile parlamentare anticipate, la care comuniștii și fortele antieuropene au șanse mari de victorie.

Ultimele sondaje arata o cadere catastrofala a PLDM în preferintele electoratului, de la circa 25% în noiembrie anul trecut, la doar 12% in mai prezent.

Interesul național de integrare europeană si logica elementara politică ar trebui să-i determine pe cei din PLDM, alături de cei din PD și PL să formeze rapid un nou guvern.

Însa, deocamdată nu este clară intenția reală a PLDM, doresc în mod sincer un nou guvern, sau doar mimează
negocierile cu PD?

Conform unor surse, Filat nu vrea instalarea unui Guvern Leanca, ci doar un interimat prelungit pînă la toamnă.

Filat are anumite întelegeri oculte cu Voronin și Tkaciuk, de a declansa alegeri parlamentare anticipate în toamna, pîna atunci de a distruge potențialul electoral al PD și PL, si de a instaura un sistem bipartid, cu admiterea unui al treilea partid mic in Parlament, în calitate de opozitie permanenta.

Pentru Filat personal, instalarea unui guvern în frunte cu Leanca, ar însemna să stea în umbra înca circa aproape doi ani, ceea ce îi poate fi fatal pentru cariera sa politica, și poate duce la pierderea presedinției PLDM.

Este usor de observat ca presa filatelista, si o mare parte din analiștii  și ziaristii de curte, încearca sa determine nevotarea guvernului împreuna cu PD.

Pe de alta parte, exista interesul lui Leanca, a oamenilor de afaceri care graviteaza în jurul acestui partid și a actualilor deputati din fractiunea PLDM de a vota un guvern împreuna cu PD, ceea ce ar mentine partidul la guvernare și le-ar asigura aflarea în Parlament pina la finalizarea mandatului actualului legislativ.

In contextul negocierilor  privind formarea unui nou guvern, dintre PLDM, PD si liberalii reformatori, au aparut anumite divergente.

Probabil ca Filat și Streleț, special pun condiții neacceptabile, ca să nu fie posibila votarea guvernului de catre cei din PD.

Astfel, Streleț a propus ca mai întii sa fie investit guvernul , apoi să fie votat și Președintele Parlamentului.

De ce Filat și Strelet doresc sa fie aminată alegerea Spikerului?

Filat și PLDM sunt renumiți pentru faptul ca nu se țin de cuvînt si își tradează partenerii, ceea ce au demonstrat la 13 februarie și la 3 mai în Parlament.

Cei din PD nu au nici un fel de garanții, ca în cazul investirii Guvernului, apoi să fie destituiți miniștrii și functionarii  sai de catre Leanca și Timofti.

Probabil ca cea mai buna soluție pentru a avea garantii, ar fi rocada între PD și PLDM, si anume functia de Președinte a Parlamentului sa revina PLDM, iar cea de Premier celor din PD.

Dar asta e o discutie ce poate fi pornită doar dupa prima încercare de a investi guvernul în Parlament.

În cazul, in care totuși se vor decide să formeze un nou guvern, cei din PLDM vor încerca sa faca întelegeri tehnice cu cei din PD, sa poata apoi oricînd sa schimbe regulile jocului.

Posibil ca dupa investirea guvernului sa refuze sa mai voteze pentru un candidat al PD la functia de Președinte al Parlamentului, și sa-l voteze apoi sau pe Hadirca sau chiar pe Voronin în aceasta funcție.

Pentru ca sa nu fie surprize de acest gen, iar de la Filat poti sa te aștepti la orice, ar fi bine ca procesul de votare a Presedintelui Parlamentului și Guvernului sa fie sincronizat.

Astfel, mai întii sa fie votat Președintele Parlamentului, iar in aceasi zi la un interval scurt de timp sa fie investit și Guvernul.

In plus, în acordul de funcționare a Coalitiei, trebuie sa fie prevazută și crearea unei majoritati parlamentare stabile, care sa-și coordoneze actiunile, astfel încit partidele membre să nu-și tradeze aliatii și sa nu voteze proiecte de legi cu opozitia parlamentara.

Daca opozitia parlamentara va dori sa sustina proiecte ale coalitiei e bine, dar nu invers.

In concluzie, sansa ca sa fie investit Guvernul Leanca exista, însa e nevoie ca Filat sa renunte la întelegerile oculte cu Voronin, si de corectitudine din partea tuturor componentelor.

Pentru a putea sa lucreze împreuna în viitorul guvern, e nevoie de un pact de neagresiune între PD si PLDM pina la viitoarea campanie electorala.

Anunțuri

%d blogeri au apreciat asta: