Filat și PCRM contra Curții Constituționale

La 3 mai deputații PCRM și PLDM au votat un proiect de lege, care permitea Parlamentului cu 61 de mandate să demită orice judecător al CC, pentru încălcarea jurămîntului sau pentru pierderea încrederii.

Însă reacția dură a UE, a Consiliului Europei și a Comisiei de la Veneția l-a determinat pe Președintele Timofti să întoarcă legea înapoi în Parlament.

Astazi, în mod surprinzător șeful fracțiunii PLDM, Valeriu Streleț a declarat în fața presei că analizează cu multă atenţie practica altor state, aproximativ 25 la număr, privind mecanismele şi motivele de revocare a judecatorilor si ca gradul de inamovibilitate a acestora nu poate fi tratat ca o totală lipsă de responsabilitate faţă de societate şi procesul politic din Republica Moldova.

Și iarași Comisia de la Veneția critică PLDM pentru noua încercare de revocare a judecătorilor Curții Constituționale.

Într-un interviu pentru radio Europa Libera, reprezentantul Comisiei de la Veneţia nu este de acord cu proiectul PLDM privind demiterea judecătorilor Curţii Constituţionale şi reiterează faptul că această prevedere este anticonstituţională şi este împotriva normelor europene.

Ar trebui să insistam pe faptul că Curtea Constituționala este unicul organ de jurisdicție constituțională, autonom si independent de puterea legislativă, puterea executivă și puterea judecatorească avînd sarcina privind garantarea supremației Constituției.

Recentele hotăriri ale Curtii, în ce privește examinarea constitutionalității setului de legi din 3 mai, ne demonstrează ca aceasta nu poate fi invinuită de partizanat politic.

Iar declarațiile dure impotriva Curtii Constitutionale din ultimele zile, formulate de catre  PLDM și mai ales PCRM , care au cerut declararea starii de necesitate, poate fi catalogata ca isterie nejustificată.

În contextul negocierilor privind formarea unui nou guvern, ne așteptăm ca cei din PLDM să înteleaga că  atacurile impotriva independentei Curții Constituționale sunt inadmisibile.

Din pacate Vladimir Filat a intrat în complicitate cu Voronin și Tkaciuk, este inrăit și e greu de crezut că mai poate fi recuperat pentru cauza europenizării R.Moldova.

Speranta este că se va reuși formarea unui nou Guvern, între PLDM, PD si PL, cu Iurie Leanca în frunte, care să reuseasca cel puțin parafarea unui Acord de asociere între R.M. și UE la Vilnius.

Dar pentru a reuși, Leanca si PLDM trebuie să se desparta de Vladimir Filat si frustrările lui, și de încercarile acestuia de a ucide PLDM si democrația moldoveneasca în alegeri anticipate, care vor fi doar in interesul PCRM si a lui Voronin.

Stop comunism! Moldova făra Voronin și făra comuniști!

Iți mai aduci aminte Filat cum ai mințit alegătorii anticomuniști?
Știu ca nu îți este rușine.

Reclame

%d blogeri au apreciat asta: