Momentul adevarului: ce doresc Filat si PLDM, guvernare cu PD sau alegeri anticipate?

Astazi au demarat in sfirsit negocierile privind programul si componenta guvernului intre reprezentantii PLDM si PD.

Cei din PLDM, au venit cu un document pregatit de acasa, in care se regasesc foarte multe chestiuni discutabile.

E cazul sa ne intrebam, de ce s-a ajuns pina aici?

Ce a vrut sa obtina Filat cind a declansat criza politica si ce a obtinut?

Dupa declaratia din 13 februarie, atunci cind a scos PLDM din acordul AIE, era clar ca Filat a dorit sa obtina de la PCRM, in schimbul distrugerii Aliantei, puterea totala si controlul asupra justitiei.

Iar astazi este foarte clar ce a obtinut, a pierdut puterea, nu mai este Premier, nici nu mai poate candida la aceasta functie, dar mai grav e ca a pierdut increderea UE si a populatiei.

Este evident ca votul comun din 3 mai pentru pachetele de legi anticonstitutionale  a fost o gresala politica grava de calcul  a fostului premier, motivat de dorinta de a obtine cit mai multe pirghii si putere.

Din cauza lipsei de expertiza calitativa si a perceptiei gresite, Filat si PLDM au ajuns sa coboare la ‘inaltimea” unor politicieni radicali si nefrecventabili ca Voronin si Tkaciuk.

Macar si din respect pentru UE, Voronin putea sa se intilneasca cu Comisarul Stefan Fule.

Din 13 februarie pana azi, Filat continua opera de marginalizare a sa si a PLDM, sondajul IPP a aratat pentru acest partid doar circa 12% intentia de vot, iar dupa votul comun cu PCRM din 3 mai la sigur scorul acestui partid va scadea si mai mult.

Setea de putere absoluta l-a dezgolit pe Filat de putere si a aratat populatiei si partenerilor ca “regele e gol”.

Astfel ca negocierile dintre PLDM si PD, trebuiesc eliberate de fenomenul Filat, care poate doar sa impiedice orice compromis intre aceste doua partide.

Filat este un politician ranit si ratat, care vrea razboi, vrea alegeri anticipate, dupa care spera sa revina in vreo functie , gen premier sau Presedinte al tarii.

PLDM trebuie sa stopeze orice colaborare cu PCRM, si sa demonstreze ca prin compromis doreste formarea unui nou Guvern proeuropean.

 

Reclame

%d blogeri au apreciat asta: