Fule contra Rogozin. Tandemul Filat/Voronin prezintă pericol pentru statalitatea moldovenească

Comisarul European pentru Extindere, Stefan Fule, a venit la Chisinau, întro vizită de tocmai două zile, cu intenția declarată de a salva cursul proeuropean al țarii.

Este evident ca UE a fost consternată de acțiunile antieuropene ale tandemul Filat/Voronin, care prezintă pericol pentru independenta și statalitatea moldovenească.

Deoarece Filat și Voronin au aruncat țara în haos, fiind ghidati de Rogozin către cedari care pot să se termine cu capitularea în fața separatiștilor transnistreni.

Acțiunile provocatoare a separatiștilor transnistreni, inclusiv intenția de a muta Sovietul Suprem la Tighina nu sunt intimplatoare.

Stefan Fule a avut mai multe întilniri cu diverși actori politici și oficiali , însa impresia este că nu a reusit să deblocheze relațiile ostile între foștii aliati de AIE.

Dar înaintea domnului Fule, la Chișinau a fost  Rogozin, care a îndemnat R.Moldova să se integreze în spațiul euroasiatic, și care a reusit să consolideze tandemul Filat/Voronin.

Daca a cistigat Fule sau Rogozin vom vedea foarte curînd în Parlament,  atunci cind se va vota investirea Guvernului Leanca.

Din pacate R.Moldova dintro poveste de succes, s-a transformat întro mare deziluzie și chiar o mare problemă pentru UE.

O veste buna vine dinspre Ucraina, care după victoria lui Ianukovici părea că a ramas în urma R.Moldova.

Recent Comisia Europeană a solicitat Consiliului de Miniștri al Uniunii Europene mandatul pentru semnarea Acordului de Asociere cu Ucraina, care include dispoziția privind crearea Zonei de Comerţ Liber.

De aici ne va veni și nouă salvarea, chiar daca R.M. nu obtine nimic la Vilnius, dupa semnarea Acordului de Asociere de catre UE si Ucraina, între noi și Rusia va fi un spatiu asociat la valorile europene, care inevitabil se va extinde și asupra noastra.

Curtea a constatat că revocarea din funcţie a Procurorului General a avut loc cu eludarea normelor legale în acest sens, fiind adoptată fără propunerea Preşedintelui Parlamentului şi respectarea celorlalte cerinţe legale.

Decizia de azi a Curtii Constituționale prin care Corneliu Gurin a fost repus în functia de Procuror General nu a surprins pe nimeni.

Sa ne aducem aminte ca la 2 mai, Voronin a cerut o pauză pentru a fi votat Președintele Parlamentului, el întelegea ca revocarea Procurorului General conform Constitutiei poate fi ceruta doar de catre Spiker.

Curtea a mai reţinut că: „Hotărârea privind numirea în funcţie a Procurorului General se adoptă cu majoritatea voturilor deputaţilor prezenţi. Potrivit stenogramei, la şedinţa Parlamentului s-a înregistrat prezenţa a 95 deputaţi. În acest context, majoritatea deputaţilor prezenţi a constituit 48 de deputaţi. Astfel, chiar şi în eventualitatea anulării a două voturi din cele 51, ar rezulta 49 de voturi pro, ceea ce reprezintă mai mult decât majoritatea deputaţilor prezenţi, necesară pentru adoptarea hotărârii”.

Iar cel mai important argument al Curtii mi se pare cel conform caruia votul in Parlament odată consumat nu poate fi revizuit.

Curtea a argumentat ca „O procedură de revizuire a votului nu este şi nici nu poate fi prevăzută, deoarece ar zădărnici tot procesul legislativ şi ar compromite autoritatea legislativă a statului, ar afecta securitatea raporturilor juridice şi chiar securitatea naţională, dacă s-ar admite posibilitatea revenirii, după o perioadă de timp, la voturile exprimate pentru adoptarea unor hotărâri sau legi, reieşind din interese politice sau personale de moment”.

Aceasta argumentare a Curtii va opri prostituarea deputaților în Parlament, care azi voteaza una, mîine alta.

În concluzie, CC vegheaza la respectarea Constitutiei, și in acest context Filat și Voronin trebuie să se conformeze și sa învete lectia democratiei.

Reclame

%d blogeri au apreciat asta: