Curtea îi dă peste mîini lui Filat care îl împinge pe Timofti spre demisie

La 3 mai, Filat a obtinut de la Voronin o serie de concesii, printre care si imputerniciri sporite pentru Premierul  interimar, în schimbul anulării votului mixt.

Dacă nu intervenea promt UE și alti oficiali europeni, Filat și Voronin ar fi instalat un regim autoritar asemănator celui comunist de pîna la guvernarea AIE-1.

De fapt, logica acordării unor împuterniciri sporite Premierului interimar era simplă, sa demita toți miniștrii PD și PL, si sa guverneze PLDM și PCRM împreuna, pîna la alegerile parlamentare anticipate sau la termen.

Am impresia ca cerintele lui Voronin de a fi organizate alegeri parlamentare anticipate erau regizate împreuna cu Filat, pentru ași amăgi alegătorii, că chipurile comuniștii nu recunosc legitimitatea Parlamentului și a Presedintelui țării.

În realitate, Filat si Voronin dupa 3 mai  au format o majoritate parlamentara confortabila de 75 de mandate, și au început sa guverneze în comun.

Însa Curtea Constitutionala, a restabuilit legalitatea, si le-a dat peste mîna.

Din acest moment, Filat si Voronin, sau vor trebui să instaleze împreuna un Guvern, în frunte cu Leanca sau cu altcineva, sau vor trebui pe bune să declanșeze alegeri parlamentare anticipate.

Nu degeaba UE a cerut ca Filat și Voronin să nu atenteze la independența Curtii Constitutionale, căci a rămas ultima reduta a respectării Constitutiei și legii în R.Moldova.

Astfel, „Curtea a reţinut că, în condiţiile în care atât Preşedintele ţării, cât şi Guvernul, sunt emanaţia Parlamentului, Preşedintele nu poate opera remanieri guvernamentale la propunerea unei persoane care nu a fost învestită prin vot de încredere a Parlamentului în calitate de Prim-ministru şi care, deci, nu a format lista Guvernului pe care urmăreşte să o modifice”.

Pe buna dreptate, cum poate un Premier interimar, care nu a primit mandatl de incredere a Parlamentului să opereze remanieri guvernamentale?

In special Curtea: „a statuat că atribuirea de competenţe identice unui Prim-ministru interimar, numit din rândul membrilor unui Guvern demis, exceptat de orice formă de control parlamentar, cu cele ale unui Prim-ministru titular, prin definiţie, este contrară spiritului Constituţiei şi reprezintă un pericol pentru democraţia parlamentară. În acest context, Curtea a constatat că într-un stat de drept este inadmisibilă adoptarea de norme ce ar permite permanentizarea unei guvernări interimare”.

Iată esența deciziei Curtii, cu care ar trebui să fie de acord și Filat, și Timofti, dacă se considera juriști, că „atribuirea de competenţe identice unui Prim-ministru interimar, numit din rândul membrilor unui Guvern demis, exceptat de orice formă de control parlamentar, cu cele ale unui Prim-ministru titular, prin definiţie, este contrară spiritului Constituţiei şi reprezintă un pericol pentru democraţia parlamentară.”

Ați uitat că R. Moldova este o Republică parlamentară?

Sau deja ați decis că puteti guverna așa cum va place vouă, în spiritul unei Republici prezidentiale?

Filat cel puțin în mandatul actualului Parlament, nu mai poate deveni Premier, si este evident că țintește functia d-lui Timofti, de Presedinte al R.Moldova, si il impinge pe acesta să semneze legi si decrete care din start e clar ca sunt neconstitutionale.

O să vina ziua cînd Filat îi va spune lui Timofti, că deoarece și-a pierdut integritatea și credibilitatea și a incalcat de nenumărate ori Constituția va trebui să demisioneze.

Președintele Timofti trebuie să decida, sau este în serviciul țarii , sau a lui Filat și Voronin.

Reclame

%d blogeri au apreciat asta: