Procesul etapei: UE a pierdut iar Rogozin administreaza tandemul Filat/Voronin

La 13 februarie , odata cu parasirea de catre PLDM a acordului AIE-2, care a culminat cu demiterea Guvernului Filat la 5 martie, s-a terminat o etapa importanta in viata politica a R.Moldova, si anume decesul si sfirsitul guvernarii Aliantei pentru Integrare Europeana in formatul PL, PLDM, PD.

Intre timp, partidele fostei aliante AIE, au declansat un razboi de distrugere reciproca, si-au aplicat mai multe lovituri, folosindu-i in acest scop pe Voronin si PCRM, care fac aproape imposibila o colaborare guvernamentala , cel putin in actualul Parlament.

Culmea insa a fost votarea unui pachet de legi antidemocratice, neconstitutionale si antieuropene de catre PLDM si PCRM la 5 mai, care au trezit reactii foarte dure de la oficialii europeni.

Unii experti, in speta Dan Dungaciu, considera ca dupa acest epizod rusinos, R.Moldova a cazut de pe harta UE, nu mai indeplineste criteriile politice de asociere cu UE, si la Vilnius nu va fi semnat nici un document.

De fapt putem sa consideram ca de la 5 mai  avem o noua alianta de guvernare in tara, PLDM+PCRM, si tandemul Filat/Voronin, care insa nu vor actiona transparent, si nu vor avea un acord public de guvernare, pina la viitoarele alegeri parlamentare.

Nu vor semna nici un document oficial de colaborare, pentru ca le este rusine la ambii, si lui Filat, si lui Voronin de alianta nefireasca pe care au creat-o, pentru ca ambii sunt nevoiti de dragul unor interese economice si politice imediate, sa-si tradeze electoratul, sa-si calce in picioare programele electorale, si sa guverneze impreuna, cel putin pina la alegerile parlamentare la termen, sau anticipate.

Aceasta noua constructie politica de guvernare de la noi, PLDM+PCRM, se aseamana izbitor cu cea din Romania, PNL+PSD.

Si in Romania a fost aplicata, de catre o firma de consultanta politica din Rusia, afiliata Gazprom-lui, o tactica considerata de unii atunci ciudata si riscanta, dar care a dat rezultate, cind a fost unit un partid de centru-dreapta PNL, cu unul de centru-stinga PSD , in anul 2011, ceea ce a dus la caderea Guvernului Ungureanu, la destramarea PDL, si la o victorie zdrobitoare a USL la alegerile parlamentare.

PLDM-ul a fost curatit de anticomunisti si unionisti, Filat a redevenit centrist, a renuntat la lozinca „Moldova fara Voronin si fara comunisti”, a uitat si de 7 aprilie, si de miile de tineri pe care i-a adus in piata si care apoi au fost torturati de militia si securitatea lui Voronin.

Filat si PLDM, de frica justitiei, de frica raspunderii pentru o guvernare corupta, s-au coalizat cu Voronin si PCRM, dar nici asta nu-i salveaza.

Voronin si PCRM la rindul lor, au acceptat o alianta tactica cu Filat si PLDM, pentru a distruge AIE, si a provoca alegerile anticipate, dar si pentru a schimba vectorul de dezvoltare al tarii din cel proeuropen, in cel euroasiatic.

Incepind din 5 mai, Voronin deja nu mai cere demisia lui Timofti, si l-a albit pe Filat in Parlament, interpretind decizia Curtii Constituitonale, in sensul ca Filat mai poate pretinde in continuare la functii inalte publice in stat, inclusiv la cea de Premier.

Noua alianta de guvernare PCRM/PLDM are sub control circa 75 deputati in Parlament, ceea ce s-a demonstrat la votul pentru demiterea lui Marian Lupu.

In acest context, expertii care deservesc aceste doua proiecte, PLDM si PCRM, le-au atras atentia celor doi lideri , Filat si Voronin ca avind sub control 75 mandate de deputati, ei pot guverna fara probleme pina la viitoarele alegeri parlamentare la termen, si pot modifica inclusiv si Constitutia, iar alegerile parlamentare anticipate sunt periculoase pentru noua alianta politica deoarece exista riscul prabusirii electorale a PLDM.

In caz de alegeri parlamentare anticipate in toamna, asa cum doreste Voronin, victoria categorica a PCRM este exclusa, acest partid nu va putea sa acumuleze mai mult de 40%, iar PLDM va acumula in cel mai bun caz 15%, ceea ce ne arata si sondajul recent al IPP.

Electoratul de dreapta si centru-dreapta, care a votat pentru PLDM-ul anticomunist din 2009/2010, va migra spre PL, PNL, PAD si alte proiecte de dreapta.

Tocmai din aceste motive PLDM si Filat au tot interesul sa nu declanseze alegeri parlamentare anticipate si sa formeze un nou Guvern, sustinut politic de comunisti in Parlament.

In conditiile in care Voronin si PCRM, vor primi destule bonusuri si pirghii, inclusiv functia de Procuror General si altele, acestia nu vor avea de ales, deoarece daca nu accepta conditiile lui Filat, acesta se va intoarce inapoi la alianta cu PD si PL.

In acest context, vizita lui Rogozin, si declaratiile acestuia de la Tiraspol si  Chisinau, vin sa consfinteasca aceasta noua realitate, Rusia a obtinut distrugerea AIE, si saluta o noua configuratie politica, PLDM+PCRM.
Se stie ca Rogozin s-a intilnit la Chisinau, atit cu Voronin, cit si cu Filat, insa aceasta din urma intrevedere e tinuta in secret.

In concluzie, UE a cistigat in 2009, atunci cind a fost instalata AIE-1, apoi AIE-2 la guvernare, insa a pierdit in 2013, cind a fost distrusa AIE, si in prezent Rusia si Rogozin coordoneaza tandemul Filat+Voronin.

Insa razboiul continua, UE si Rusia lupta pentru R.Moldova, dar e pacat ca Romania e doar in rolul de observator pasiv.

Reclame

12 răspunsuri to “Procesul etapei: UE a pierdut iar Rogozin administreaza tandemul Filat/Voronin”

 1. adelina Says:

  Integrarea in UE a a fost inmormintata de PD si PCRM pe 05-03-2013,cind a fost rasturnat Guvernul.Principalul vinovat de distrugerea AIE-2 este PD si PL.Pentru aceasta ei vor plati si platesc si acum.Majoritatea populatiei a inteles ca PD si PL se fac vinoveti de distrugerea AIE- 2 si de alegerile anticipate, care bat la usa.PLOHOtniuc,LUPU si GHIMPu s-au ocup numai cu santajul, trafic de influienta ,uitind ca trebuie sa se gindeasca la legi bune pentru acest popor si aceasta Tara.Oare se mai poate de facut alianta cu oamenii care se ocupa numai cu sheme,cu razbunarea????????????

 2. andi Says:

  Dar noi unii romanii din Romania ne luptam zilnic cu propaganda ruseasca si ajutam Republica Moldova sa mearga pe drumul ei. Poate unirea cu Romania va castiga.

 3. adelina Says:

  Da, ideea ta „andi” e buna,dar cel ce a promis acest lucru se ocupa de „slefuirea” imaginii lui PLAHOtniuc si de ingroparea imaginii lui Filat.Pina acum nu a facut nimic pentru ideea nationala a Tarii.E identic cu Rosca-Iuda.

 4. opinie Says:

  Bravo dm Mihaes

 5. opinie Says:

  Bravo dl Mihaes

 6. opinie Says:

  Eu am impresia ca Voronin+Filat vor federaliza Republica Moldova+Transnistria si vor adera la Uniunea Euroasiatica -Rusia

 7. c-tin Says:

  Cursul european a fost inmormintat de filat si pldm-isti cind au denuntat acordul AIE.

 8. remus Says:

  Ce rusine , Ghimpu si Mihaies au stricat totul -i-au parasit si deputatii ,marele strateg al Colonitei ruleste cu suspiciunile si cifra 13.Am devenit mici,scandalosi,neinsemnati,ticalosi.Toti care au plecat traiesc bine mersi cu alte popoare si in continuare blastama casa unde rulesc cei pe care i-am cocotat sa se urasca si sa samene discordie.

 9. cornel golesie Says:

  Spuneti ca: „Aceasta noua constructie politica de guvernare de la noi, PLDM+PCRM, se aseamana izbitor cu cea din Romania, PNL+PSD”. Eu spun ca nu seamana si nu suporta comparatie. In primul rind PSD-ul din Romania nu mai este un partid asa populist ca si PCRM. Alianta USL s-a construit ca o cerinta sau nevoie a electoratului roman si observam asta din rezultatele la alegerile locale (10 iunie 2012) din Romania, dupa participarea masiva a populatiei la referendumul pentru demiterea presedintelui si din rezultatul alegerilor parlamentare din luna decembrie cind USL a cistigat alegerile la un scor zdrobitor pentru PDL. Ar mai fi multe de scris, dar nu imi permite spatiul si nu vreau sa intru in polemica pentru ca avem simpatii politice diferite.

  Aduceti-va aminte ce scriam in urma cu opt luni pe blogul dumneavoastra cind ii raspundeam lui di in legatura cu perceptia mea despre politicianul Vlad Filat si nu sunt profet de meserie.

  https://romanmihaes.wordpress.com/2012/09/07/kremlinul-doreste-o-rasturnare-de-guvernare-la-chisinau-vom-avea-sau-nu-alegeri-parlamentare-anticipate/

  „Ai dreptate, dar Filat isi urmareste interesele personale si va ceda de bunavoie favorurilor oferite. E om. E prieten bun cu Basescu si a invatat sa fie duplicitar. Semnalizeaza drepta si vireaza la stinga. R. Moldova nu va pierde pe mina comunistilor, ci din cauza duplicitatii lui Filat. E cel mai pervers politician pe care l-a avut R. Moldova in ultimii 22 de ani. Il depaseste pe Iurie Rosca.”

 10. remus Says:

  Ha,ha .Soriceii Ghimpu si buhies au rasturnat covata dar au ramas sub ea .Ajutor!

 11. creţu Says:

  Filat este trădător multiplu. Mă miră cei care mai cred că cel care la votat pe Voronin în 2005, şi nu a suportat consecinţele cum le-a suportat roşca, ca mai apoi în 2007 să-l trădeze pe Diacov care la adus în parlament, a trădat lozinca cu care a venit la putere în 2009, „Moldova fără Voronin, Moldova fără comunişti” primindu-i pe comunişti după 2009 cu hurta în pldm, a cochetat cu Voronin în 2012, a distrus la 13 februarie 2013 AEÎ prin denunţarea acordului astfel trădîndu-şi proprii alegători care în 2009 şi în 2010 au votat pldm în speranţa continuării cursului de integrare europeană, ca pe data de 3 mai să voteze cu comuniştii cele mai scandaloase legi care au pus cruce pe viitorul european a Moldovei. Sunt convins că cel care a trădat de atîtea ori va mai trăda şi nu numai odată. Este un om foarte orgolios, duplicitar, perfid care pentru interesele sale poate să facă orice.

 12. remus Says:

  are si mult pozitiv de pilda:poate ca anume orgoliul lui ne-a ajutat sa devenim prietenii D-ei Merkel,Barosso,Biden.Analistii europeni confirma ,a,fost cel mai eficient primmin. al moldovanilor,dar l-a rasturnat buturuga mihaies-ghimpu la comanda ploh si vom sta in rahat …

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat asta: