Domnule Presedinte Timofti, deciziile Curtii se executa, nu se discuta! Filat nu e nici Ceausescu si nici Lukasenko

Decizia CC este una istorica si foarte clara.
Curtea a repus tara pe fagasul legalitatii si normalitatii.

Ne-am fi facut de ris in fata intregii lumi, ca un Premier demis prin motiune de cenzura, pe motive de coruptie sa mai obtina un mandat de la Parlament.

Dar mai grav ar fi fost, ca acest guvern n-ar fi avut credibilitate in fata cetatenilor, dar si a partenerilor externi a R.Moldova.

Atit Presedintele Timofti, cit si alti functionari publici, inclusiv Vladimir Filat trebuie sa se conformeze si sa o execute.

Nu s-a intimplat nimic grav, atita doar ca Filat nu va mai putea fi Premier, si trebuie sa terminam odata cu aceasta obsesie a unui om de a ramine in aceasta functie. Moldova nu este Bantustan.

Filat nu e nici Ceausescu si nici Lukasenko.

Criza politica trebuie depasita rapid.

PLDM trebuie sa vina cu alt candidat, care sa poata sa obtina un vot majoritar in Parlament.

Singura solutie este refacerea AIE, in componenta PD, PLDM si PL.

Daca nu se reuseste, atunci alegerile parlamentare anticipate sunt o solutie mai buna, decit un Guvern provizoriu plin de functionari corupti.

Menţinerea în funcţie a Prim-ministrului unui Guvern demis pentru motive de corupţie este neconstituţională

Hotărârea Curţii

Pornind de la argumentele invocate mai sus, Curtea Constituţională, în unanimitate, a recunoscut constituţional Decretul Preşedintelui Republicii Moldova nr. 534-VII din 8 martie 2013 privind demisia Guvernului.
De asemenea, Curtea a declarat neconstituţional Decretul Preşedintelui Republicii Moldova nr. 584-VII din 10 aprilie 2013 privind desemnarea candidatului pentru funcţia de Prim-ministru. Totodată, Curtea a explicat că, în sensul articolelor 1 alin. (3), 101 alin. (2) şi 103 alin. (2) din Constituţie:

– Prim-ministrul unui Guvern demis prin moţiune de cenzură pentru suspiciuni de corupţie se află în imposibilitate de a-şi exercita atribuţiile;

– În cazul demiterii Guvernului prin moţiune de cenzură pentru suspiciuni de corupţie, Preşedintele Republicii Moldova are obligaţia constituţională de a desemna un Prim-ministru interimar dintre membrii Guvernului integritatea cărora nu a fost afectată;

– Preşedintele Republicii Moldova nu este obligat să consulte fracţiunile parlamentare la desemnarea Prim-ministrului interimar.

Hotărârea Curţii Constituţionale este definitivă, nu poate fi supusă nici unei căi de atac, intră în vigoare la data adoptării şi se publică în Monitorul Oficial al Republicii Moldova.

Textul integral al hotărârii este disponibil pe pagina web a Curţii Constituţionale http://www.constcourt.md/

http://www.constcourt.md/libview.php?l=ro&idc=7&id=428&t=/Prezentare-generala/Serviciul-de-presa/Noutati/Mentinerea-in-functie-a-Prim-ministrului-unui-Guvern-demis-pentru-motive-de-coruptie-este-neconstitutionala

Reclame

17 răspunsuri to “Domnule Presedinte Timofti, deciziile Curtii se executa, nu se discuta! Filat nu e nici Ceausescu si nici Lukasenko”

 1. Vlad Says:

  Decizia Curții este consultativă și nu este obligatorie pentru Parlament..

 2. sergiu Says:

  hmmm, asta e chiar interesant (ceea ce spuneti). eram gata sa pariez ca la 15-00 Filat va anunta ca va merge pe varianta anticipatelor, acum insa nu sunt atit de sigur

 3. romanmihaes Says:

  Articolul 28
  1
  . Obligaţia autorităţilor publice privind executarea actelor Curţii Cosntituţionale
  (1) Guvernul, în termen de cel mult 3 luni de la data publicării hotărîrii Curţii Constituţionale,
  prezintă Parlamentului proiectul de lege cu privire la modificarea şi completarea sau abrogarea
  actului normativ sau a unor părţi ale acestuia declarate neconstituţionale. Proiectul de lege respectiv
  va fi examinat de Parlament în mod prioritar.
  (2) Preşedintele Republicii Moldova sau Guvernul, în termen de 2 luni de la data publicării
  hotărîrii Curţii Constituţionale, modifică şi completează sau abrogă actul sau unele părţi ale acestuia
  declarate neconstituţionale şi, după caz, emite sau adoptă un act nou.
  (3) Actele emise întru executarea actelor normative sau a unor părţi ale acestora declarate
  neconstituţionale devin nule şi se abrogă.
  (4) Observaţiile (constatările) Curţii Constituţionale privind lacunele (omisiunile)
  reglementărilor normative, datorate nerealizării unor prevederi constituţionale, indicate în adresă,
  urmează să fie examinate de instanţa vizată, care în termen de cel mult 3 luni, va informa Curtea
  Constituţională despre rezultatele examinării.
  [Art.28
  1
  introdus prin Legea nr.1137-XV din 14.06.2002]

  Articolul 28
  2
  . Neexecutarea actelor Curţii Constituţionale
  Neexecutarea, executarea necorespunzătoare, împiedicarea executării actelor Curţii
  Constituţionale atrag după sine răspunderea prevăzută de legislaţia în vigoare.

 4. sergiu Says:

  cu atit mai interesante vor fi evenimentele ce urmeaza. ramin in continuare cu ideea pe care o aveam din momentul declansarii crizei politice – inevitabil mergem spre anticipate

 5. Vlad Says:

  Poate ar fi cea mai buna solutie…indiferent de rezultate…oricum sunt toti de la o mama..

 6. ion Says:

  domnule mihaies, dar ce aveti in vedere cu declaratia „ca acest guvern n-ar fi avut credibilitate in fata … partenerilor externi a R.Moldova.” care declarau inainte de demisie(Merkel, Basescu, Barosso etc) ca guvernul Filat trebuie sa continuie activitatea. am impresia ca faceti niste speculatii si vorbe in vint

 7. mira Says:

  Adică cum să înţelegem ,noi oamenii simpli…dacă Hotărîrea Curţii Constituţionale e consultativă, atunci şi oamenii simpli vor încerca să interpreteze hotărîrile instanţelor de judecată la fel…

 8. sergiu Says:

  asa e, din pacate…

 9. sergiu Says:

  :), e interesant, nu?

 10. Sudesius Says:

  Mai, ionica
  Ceea ce afirmi este o judecata prea putin conforma cu realitatea insasi. Ce-ai fi vrut tu sa spuna altceva decat au spus, personalitatile politice pe care le enumeri? Da, ei au incurajat firesc si necesar Guvernul Filat, dar nu l-au nici conditionat, nici tutelat in ceea ce face. Si s-a dovedit ca face PROSTII. Iar cele mai mari prostii le-a facut de la celebra vanatoare din padurea Domneasca. Confuzia si ambiguitatea din mintea si comportamentul lui s-a transmis si altora cu foarte mare usurinta. Si asta , zau , ca m-a nedumerit si intrigat? Apoi, sa tii cu dintii de putere si fotoliul ei mi se pare inca o dovada in plus de nemernicie. Jocul demagogic si imoral al lui Filat nu ar avea voie sa-si puna amprenta pe modul majoritar de gandire electorala din „Moldova”

 11. Sudesius Says:

  Cum sa fie consultative , mai mira? interpretezi tu gresit si incorect moral si politic. Asa ceva , in cazul dat , nu exista!! vezi si mai sus ce se spune la art.28.

 12. Sudesius Says:

  Tot catre MIRA
  Si in democratie exista dictatura , mira.DICTATURA LEGII!! Poti sa comentezi cat vrei tu tot ce iti trece prin cap si esti liber sa o faci, Dar Legea , o data existenta , se executa intocmai si la timp.
  Fara suparare,dar observ ca nu esti prea bine pus la punct cu STATUL DE DREPT.

 13. val Says:

  CC i-a retras dreptul de a fi ales lui Vlad Filat în baza unor zvonuri legate de acte de corupţie. Spun zvonuri, pentru ca tot acei, care mai putin de o luna au votat pentru demisia guvernului, invocand acte de coruptie, doua zile in urma declara, ca sunt gata sa voteze pentru investirea lui Vlad Filat in functia de prim ministru. CC nu este instanta penală, pentru a se pronunţa în privinţa vinovăţiei sau nevinovăţiei cuiva, iar în al doilea rând, cei care au sesizat CC nu au prezentat Înaltei Curţi nici o dovadă încriminatorie prin care CC ar fi putut să-i retragă cetăţeanului Vlad Filat dreptul de a vota şi de a fi votat”
  Acest drept constituţional poate fi retras doar în baza unei decizii judecătoreşti definitive ce vine să sancţioneze infracţiuni deosebit de grave. Cum ramane cu prezumptia nevinovatiei intr-un stat de drept, domnule avocat Mihaes?
  În această situaţie Curtea Cosntituţională ar fi cazul să ia act de propria hotărâre care încalcă flagrant dreptul cetăţeanului, care îngrădeşte pe nedrept dreptul constituţional de a vota si de a fi votat……….bineinteles, daca Moldova ar fi un stat de drept. Dar situatia dana ne vorbeste, ca papusarul si-a recuperat cu zel investitia in A. Tanase, nu-i asa?

 14. val Says:

  ….cele mai mari prostii le-a facut de la celebra vanatoare din padurea Domneasca???? Cine le-a facut, mai amaratule? Filat, care nu a dorit sa fie complice, sau sabasul, adunat din membrii PD si PL, apropiati papusarului, care au incercat sa ascunda o crima? stergand ticalos urmele?

 15. ion Says:

  „domnule” sugesus, eu m-am referit la declaratia lui mihaies ce tine de sustinerea partenerilor externi, dar apusoara care o torni tu e cu totul alta tema, sau vrei sa spui ca la noi este cineva din conducere care nu a facut sau face PROSTII!? Daca sa ne uita din acest punct de vedere, atunci ei toti tebuie sa steie dupa gratii. eu nu ii iau apararea lui filat, dar analizez evenimentele… domnul mihaies ultimul timp numai de filat si scrie, ce plahotniuc e „virgin”

 16. Titirez Says:

  hello, domnu valisoara,
  Nu te infierbanta prea tare. Nu ai dreptate !! Ai la indemna toate faptele in cronologia lor. Pune-le pe toate …pe tabel, trage linie, fa ce stii tu cu logica si ratiunea ta si apoi poti da si sentinte. Iar in cele din urma, sa-ti mai spun si atlfel trebusoara: felul cum a gestionat de 4 luni toata povestea de succes a „moldovei’ tale’. Filat s-a dovedit a fi un ticalos !! Daca stii ce- i aceea… ti-ca-los?? !! Sa nu-mi spui ca nu are cetatenie romaneasca,acest „cetatean moldovean ” …cu doua fete si cu studii la …IASI!!!.Ei bine, pentru faptul c-a jurat cu mana pe biblie(sau nu pe biblie? , pe coranul comunismului?) si i s-ar putea cere socoteala pentru stergerea la fund cu certificatul de cetatenie romana!! Dumnezeu nu bate cu bata , nene valisoara.Nici pe el nici pe Plahotniuc ,. escrocul despre care am aflat prima data de cand cu luarea pe ascuns (pe sest !) a cetateniei romane si a carui fiu face pe romanul cel mare pe la Bucuresti!! Asta in timp ce PLAHO asta al vostru sustine , bine mersi,pe un DIACOV , alt escroc cu patalama KGB, de agent sub acoperire la fosta ambasada a URSS din Romania si pe un marian ILICI lupu pentru care limba romana este pusa in paranteze, iar istoria romanilor interzisa in scoli!!(si care are si parinti profi univi de treburi matematicesti , dar nu si romanesti!) Si pe care, voi „moldovenii” ii votati intr-o veselie cu chiuituri si chiolhanuri rasplatitoare(in ruble? in dolari?)Si nu de azi, de ieri, ci de 25 de ani!!(de la Gorbaciov incoace !!)
  Asa ca , dragutule bace, valisoara mica / mica si pitica/ fa gura mai mica si mintea mai mare/ cand te uiti incoace/cu amaraciune si cu vorbe…bune.
  Deci, asadar si in concluzie, mie mi-s clare lucrurile politichiilor moldave. Mai ramane sa ti le lamuresti si tu scumpete comunista ce esti!! Ia-ti-l pe Filat la brat si la defilarea de 9 Mai cu voi, in Piata Rosie!! Ati mai facut-o . Nu e prima data!!

 17. Titirez Says:

  Bai, ionica fara frica,
  Ce sa raspund la incalcelile tale de limba ? Zau asa,!Dezlega-ti macar ca lumea cuvintele romanesti in gura, ca pana la dezlegatul mintii mai ai ceva vreme de parcurs. Desi ai avut 22 de ani la indemana sa buchisesti ca lumea limba asta lasata de Eminescu si de mamitica, tu ti-ai pierdut vremea si ai ajuns sa vorbebesti in dodii. Eu nu te-am inteles !! Iar sa-mi cumpar acum un dictionar din ala „moldovenesc”-roman, chiar ca nu am nici chef s-o fac, nici bani de aruncat!!

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat asta: