Sistemul electoral mixt asigura un echilibru intre interesele partidelor si a cetatenilor

Trebuie salutata avizarea de catre Comisia juridica a Parlamentului a proiectului care prevede implementarea unui sistem mixt la alegerile parlamentare.

Este evident ca acest proiect ii dezavantajeaza pe comunisti, deoarece ei nu au personalitati care sa lupte in circumscriptii pentru mandate.

Sistemul uninominal insa ii avantajeaza pe candidatii independenti si  partidele mici care in asa mod ar putea sa-si promoveze citiva deputati in Parlament.

In contextul crizei politice, daca se declanseaza alegeri parlamentare anticipate, sistemul electoral mixt ar putea sa ne salveze de revenirea masiva a stingii antieuropene la guvernare.

Plasez mai jos comentariul meu anterior la aceasta tema, cu mentiunea ca argumentele exprimate atunci sunt valabile si azi.

Listele rusinii si avantajele votului uniniminal

Se pare ca se apropie alegerile parlamentare anticipate, si politicienii ar trebui sa i-a in calcul si schimbarea Codului Electoral.
Ar fi o mare greseala daca alegerile anticipate s-ar petrece conform prevederilor actuale, pe liste de partid intro singura circumscriptie nationala, caci ar avantaja clar PCRM, si s-ar putea repeta situatia din 2001.
Am dedicat mai multe articole necesitatii impunerii votului uninominal, drept solutie de salvare de comunism, dar si de imbunatatire calitativa a componentei Parlamentului.
Trebuie de mentionat ca si tarile din jurul nostru, Romania si Ucraina, aleg Parlamentele in sistem mixt, uninominal combinat cu proportional.
Iar recent si Presedintele Rusiei a inaintat in Duma un proiect de lege pentru reintroducerea sistemului uninominal .
Mai jos redau un fragment din ultimul meu articol la tema.

https://romanmihaes.wordpress.com/2012/01/23/referendum-impreuna-cu-alegeri-uninominale-pentru-parlament/

Iar pentru a face imposibila cea mai proasta situatie, cazul cind un partid poate acumula 51 de mandate, si sa monopolizeze puterea, iar acest risc exista, solutia este una singura! modificarea Codului Electoral, astfel inchit minim 50 deputati, din 101 sa fie alesi in circumscriptii uninominale!

Din cei 50 deputati care se vor alege in circumscriptii uninominale, comunistii vor avea maxim 10 mandate, caci nu au personalitati in primul rind, iar in rindul doi, Alianta i-ar bate in marea majoritate a raioanelor, in turul doi, sustinind un candidat comun, si astfel pericolul revenirii masive a comunistilor la guvernare va fi inlaturat.
Le va ajunge minte deputatilor din AIE sa efectuieze aceasta modificare in Codul electoral?
Daca din diverse motive cade intentia de petrecere a referendumului, atunci introducerea votului uninominal este unica salvare de revansa comunista!

Avantajele sistemului uninominal

1. Alegatorii voteaza oameni concreti, si nu liste de partid.
Deputatul ales din circumscriptie, este responsabil direct in fata electoratului, si poate fi retras in orice moment daca nu isi indeplineste obligatiunile.

2.Partidele vor fi nevoite sa inainteze candidati cit mai buni, care sa fie curati si credibili.
Intro circumscriptie de circa 50 mii de oameni, banii nu mai conteaza atit de mult, deoarece fiecare candidat pe timpul campaniei electorale are posibilitatea sa se intilneasca cu toti alegatorii.

3. In rezultatul alegerilor uninominale, deputatii alesi in circumscriptii sunt mai independenti de sefii de partide, si in Parlament este mai usor de a forma majoritati pentru a desemna Guvernul dar si pentru a alege Presedintele tarii.

4. Prin efectul ” pierderii resturilor”, va fi dezavantajat enorm PCRM, in cazul introducerii unui sistem uninominal clasic, in doua tururi.
De exemplu, in circumscriptia “a” candidatul PCRM acumuleaza in primul tur 35%, PL-15%, PLDM 25% si PD 15%.
Astfel in turul doi se califica candidatul PCRM si cel a PLDM. Insa in cazul functionarii AIE, cei de la PL si PD isi dau votul in turul doi pentru candidatul PLDM , care cistiga alegerile.

Exista mai multe tipuri de uninominal, este loc pentru discutii, insa e cert ca actualul sistem de liste de partid trebuie inlocuit.
Recent cu initiativa introducerii votului uninominal a venit deputatul Vlad Plahotniuc, si PD va avea sarcina sa convinga pe ceilalti membri a AIE, poate chiar sa conditioneze.
Insa aceste prevederi se contin si in promisiunile electorale ale PLDM si PL.
In rezultatul introducerii votului uninimal vor cistiga cetatenii, dar vor pierde liderii de partide, care nu vor mai putea sa vinda locuri in liste.
Sper ca ratiunea va cistiga, si liderii partidelor din AIE, vor vota pentru introducerea votului uninominal.

http://vox.publika.md/media/politica/listele-rusinii-si-avantajele-votului-uninominal-180931.html

Reclame

7 răspunsuri to “Sistemul electoral mixt asigura un echilibru intre interesele partidelor si a cetatenilor”

 1. riki Says:

  Da pentru votul uninominal sa alega cetatenii deputatii in mod direct.

 2. Sudesius Says:

  In Parlamnetul Romaniei a existat in legislatura trecuta votul uninominal mixt. A produs mari incurcaturi si in elecorat si intre parlamentarii alesi. Nu stiu cunosc exact sistemul parlamentar din RM, dar din cate imi pot da seama pana acum , nici in RM nu va duce la mai mutla stabilitate si echitate. Repartitia bugetara a avut cel mai mult de suferit mai, ales la comune.

 3. andrei Says:

  Din punctul meu de vedere, partidele vor fi nevoite sa-si reorienteze strategia de desmanrea a candidatilor pentru anumite circumscriptii si sa stabileasca candidatii prin anologie cu alegerile locale: primarie si consiliu local. Astfel un primar local dintr-o circumscriptie la Edinet, are mai mari sanse sa fie ales deputat decit un ‘venetic’ din Chisinau, chiar daca el este sponsor in partid si „merita” sa fie deputat sau in capul listei.
  Daca partidele politice vor face abstractie de acest aspect, vor avea de pierdut.
  Astfel rolul sponsorilor va fi cel din umbra, urmind sa lobeze puternic deciziile deputatilor din parlament.

 4. A.Marin Says:

  Bine le-a făcut Ghimpu reformatorilor. De ce aceşti reformatori, ştind bine cine e Ghimpu şi acoliţii săi (până acum au avut destule argumente spre a se copnvinge singuri că pe Ghimpu îl poate reforma doar sicriul) nu au aderat încă la Consiliul Unirii,la PNL-ul basarabean, unde demult este pe interior este ceea ce vor să realizeze în PL (licidarea dictaturii liderului şi libertatea de exprimare a membrilor PNL),de ce au aşteptat numaidecât să primească şuturi în fund de la Ghimpu şi acoliţii lui? Bravo Ghimpu,la părereea mea,în sfârşit şuturile încasate în fund cu care îi răsplătesc pe foştii lor colegi, astăzi reformatori (posibil mazohişti),la părerea mea le vor servi ca argumente puternice reformatorilor pentru ca d-lor să prindă la curaj şi să se desprindă de clanul acoliţilor lui Ghimpu şi să adere cât mai curând la Consiliul Unirii şi PNL!

 5. Sudesius Says:

  Andrei,
  ceea ce spui are un sens ,nu spun ca nu. Se va ajunge insa , in raioanele voastre la „formarea ” baronilor locali ca si in Romania, adica la un mafiotism si mai accentuat, si mai raspandit . Penru mine cel putin , idealul electoral ramane tot la partide, cu conditia evidenta ca partidele sa fie PARTIDE RESPONSABILE ,SERIOASE SI CREDIBILE PENTRU INTERESUL NATIONAL. In occident asa stau lucrurile si spre asa ceva tindem si in RO, cu toate ca e f. greu de obtinut in niste tari foste comuniste . Baza sociala si economica in sensul proprietatii vorbind, a fost total distrusa de cei 50 de ani de comunism din Ro.Iar o clasa de mijloc inca nu s-a ajuns sa fie preponderenta atat economic cat si social.

 6. Sudesius Says:

  Marine !!
  „reformatorii” despre care faci vorbire nu sunt reformatori cat nu sunt eu episcop !! Ghimpu le-a zis bine si in limbajul lui colorat( pe care personal il gust f mult, pentru ca are simtul umorului fiind cu adevarat savuros, mai ales cand nu e spus la nervi) – Ţaştari !! Ghimpu e tipul omului „ce mi-e-n gusa si-n tapusa „, adica o spune de la obraz si fara jena. Direct. Iar asa ceva se suporta foarte greu de HAITA. Ai vazut lupi sa nu atace in HAITA?

 7. remus Says:

  E fals ce scrii,ca comi nu au personalitati la fel cum l-ai sfatuit pe Gh sa lupte in prostie contra lui Filat pin l-ai distrus,halal strateg Sunteti cu Gh.jertfele raideristului Ploh, va avut pe ambele parti

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat asta: