Misiune complicata pentru PD: Filat-3 sau anticipate?

Asa cum de fapt se astepta toata lumea, Presedintele Timofti dupa lungi consultari, l-a desemnat pe Vladimir Filat, in calitate de candidat la functia de Prim Ministru al R.Moldova.

Filat e politician mort daca nu obtine sa fie reconfirmat ca Premier in Parlament.

Miza pentru Filat si PLDM este una uriasa, sau Filat Premier, sau anticipate si plecarea in opozitie, unde acest partid constituit pe principii clientelare se va prabusi si se va dizolva ca PDAM si AMN de altadata.

Pozitia partidelor parlamentare este cunoscuta: PCRM vrea anticipate, PLDM il vrea pe Filat Premier, PD pune o serie de conditiii, PL este categoric impotriva, Dodon impotriva, grupul Misin ar putea vota.

Insa in anumite conditii sunt posibile si schimbari de atitutine, ne-am deprins deja ca partidele de la noi, pot sa-si revizuiasca radical opiniile peste noapte.

Pozitia PD-lui este fundamentala pentru formarea noului Guvern.

PD a votat motiunea de cenzura in rezultatul careia pe motive de coruptie a cazut Guvernul AIE-2.

Un Guvern politic, cu Filat Premier, constituit pe principii clientelare, va produce efecte dezastruoase pentru toate partidele care il vor constitui, si se va transforma intr-un mormint politic si pentru PLDM si pentru PD.

In aceste conditii, ca sa poata argumenta votul pentru Premierul Filat,  PD trebuie sa puna conditii drastice, si sa obtina de la PLDM in primul rind sa fie retrasi toti ministrii si functionatii pusi in functii de acest partid invinuiti de fapte de coruptie si trafic de influienta.

In rindul doi trebuie sa insiste pe cedarea MAI si a Ministerului Finantelor, cu tot cu Departamentul Vamal, catre ministri fara carnete de partid, profesionisti cu reputatie ireprosabila, care sa fie acceptati si de catre partenerii de dezvoltare a R.Moldova.

Politia, Vama si Fiscul trebuie curatate de coruptie si de corupti.

Dar exista riscul ca Filat vazindu-se instalat Premier sa reinceapa lupta cu Papusarul si cu PD.

Obsesia lui Filat este Plahotniuc, si intre acestia doi nu va fi pace niciodata, e posibil doar un armistitiu pentru o anumita perioada de timp.

La un moment dat , cu citeva luni ininte de campania electorala, sunt convins ca Filat, impreuna cu Timofti va da afara toti ministrii PD, si va declara ca acestia reprezinta Mafia.

De aceea chiar daca Filat va ceda tactic, ca sa ramina Premier,  PD-l are de rezolvat o dilema extrem de complicata: sa-l salveze pe Filat si sa-l mai faca odata Premier, sau sa declanseze impreuna cu comunistii alegeri anticipate.

Sa incercam sa examinam citeva scenarii pozitive si negative pentru candidatul Filat.

In primul scenariu pozitiv, Premierul Filat va fi votat de catre: PLDM, PD, grupul Misin constituit din trei deputati, plus Sergiu Sirbu si Veronica Abramciuc, in total 51 deputati , adica la limita.

Chiar daca Dodon a declarat ca nu va vota pentru Premierul Filat, la acestia se poate adauga in anumite conditii si grupul Dodon, Ceban si Greceanii, si atunci Guvernul va putea acumula 54 voturi pentru.

Insa in aceasta formula Guvernul Filat-3 va fi unul de sacrificiu, cu o majoritate parlamentara la limita, cu un program care va incerca sa impace capra (UE) cu varza( Rusia), si se va prabusi sub presiunea contradictiilor.

De mentionat ca Veronica Abramciuc nu a votat pentru motiunea de cenzura si respectiv demisia Guvernului Filat, si chiar daca ramine membra a PSRM , in Parlament joaca pe cont propriu.

In scenariul negativ, PD nu se intelege cu PLDM, si Filat nu intruneste majoritatea voturilor in Parlament.

Apoi urmeaza a doua nominalizare, la care Presedintele Timofti ar putea sa fie obligat sa vina cu alt candidat, si acesta deja sa reusesca sa intruneasca un consens in formula PLDM,PD si PL.

Suplimentar la negocierile privind formarea unui nou Guvern, se mai adauga si problema alegerii unui nou Procuror General , care la sigur va fi discutata la pachet, ceea ce complica si mai mult situatia.

Ne ramine doar sa speram ca politicienii vor reusi sa ajunga la un consens in interesul national, nu in interesele lor de partid.

Anunțuri

12 răspunsuri to “Misiune complicata pentru PD: Filat-3 sau anticipate?”

 1. Vlad Says:

  Dle Mihaies, nu te incurca in tot felul de „pronosticuri”, ca te faci de rasul lumii. PD-ul dumitale, cu toate milioanele sale ilicite, abia daca va acumula vreo 5%! Despre ce fel de conditii „drastice” mai poate fi vorba? De la cine? De la o fatada?

 2. liosa Says:

  de când dl Hămăieș este avocatul PD-ului? or el este avocatul a tot ce plătește Plahotniuc
  până acum 3 zile îl apăra pe Ghimpu care era lângă Plahotniuc, azi deja îl apără doar pe Plohiș….

 3. c-tin Says:

  „PD-ul dumitale,cu milioanele sale ilicite,abea daca va acumula vreo 5%.”Vlad,apuca-te prorocule de scris biblii.

 4. Voluntarul. Says:

  Situatia in R. Moldova o cunosc . Repropunerea lui Filat ne arata ca si Timofti este din stirpa KGBistului Lucinschii.
  Cunosc ca si reformele cerute de UE sint mizate de dragul investitiilor UE si ale Romaniei.
  Structurile statale, justitia, procuratura si toata piramida puterii este corupta.
  Cu bani se cumpara totul si cetateanul simplu nici nu se ghindeste ca poate sa-si rezolve problemele legal fara mita si blat.
  Carabinerii special sint facuti sa fie batuti cu petre si nu-si indeplinesc datoriea cum o fac carabinerii in Italia.

  DECLARATI CA-L VOTATI PE FILAT (asa de corupt cum este) cu conditia sa raspunde-ti de CARABINERII TARII.

  Si carabinerii sa fie FORTE UNICE care controleaza, investigheaza, arhiveaza TOATE convorbirile telefonice , indeplinirea legii de catre toti si au DATORIEA sa controleze TOATA piramida puterii si toti cetatenii.

  Sint deportat modern de saracie din Moldova si cuvintele lui Damian Hincu ca Moldova doare le simt si eu.
  Carabinerii mei din Italia ma apara si este imposibil ca cineva sa-mi lezeze drepturile sau sa-mi fabrice un dosar penal cum este in Moldova.
  Noi am ajuns ca omorul in vazul lumii sa-l negam si concluzia sa fie ,, NU sunt PROBE”.
  Aceasta trebueste sa fie conditia Dumneavoastra Domnule Ghimpu – CARABINERI CUM IN ITALIA , pentru al vota pe tradatorul cu masca democratica din stirpa KGBistului Lucinschii care ne tradeaza tara.
  Eu si alegatorii PL va vor intelege si ve-ti fi votat si de popor daca ve-ti apara LEGEA si CETATEANUL simplu.

 5. Virgina Says:

  Guvernul s-a compromis.Miniştri corupţi. Mafia acolo e la ea acasă. De noi poporul nimeni nu-şi aminteşte pănă la alegeri.Sa se faca publice toate dosarele penale pe Filat şi miniştri. Sa vedem atunci cate intrebari va avea poporul faţă de persoana Filat. FILAT LA PUSCARIE DAR NU IN FRUNTEA GUVERNULUI!!

 6. Tatiana Chitoroga Says:

  PD , NU ARE NICI O MISIUNRNE GREA, DOAR SA/SI TINA CUVANTUL. Cum poti sa spui da i/ti este indiferent cine va veni,daca l/au dat jos tot ei , daca/l voteaza vor fi invinuiti de complicitate .

 7. Vlad Says:

  Ba, exista sondaje reale, despre care adunatira de parveniti pd-isti si sinecuristii lor, pl-istii, stiu. Tocami din acest motiv divizia lui Plahot sa razboieste din plin si din umbra. Mesajele fatadei Lupu sunt vomitaturi pentru prosti. Circ tiganesc si pomana tiganeasca oferite gratis. PD e demult in campanie, de aceea umbla cu invrajbeli printre „alesii” gagauttilor, cu desaga de euro (vreo 20 de mln), cu fixatiile, cu hamaielile agoniculului Ghimpu, cu hartuirea lui Chirtoaca. Cu alte cuvinte, ocultul oligarh si-a mobilizat toate slugile, de pe-aici si de prin teritorii. Toti si taote – contra directiei lui Vlad Filat. N-ai decat sa stai la panda, in vreun sat oarecare, ca sa te convingi…

 8. victor Says:

  Virgina spune foarte corect.sunt de ACORD cu cerinta de a publica toate dosarele.Ce fel de stat de drept daca se ascunde adevarul.SI de ce Filat se tine mortis de aceasta functie- ii este frica -va trebui sa raspunda.Si dm.Lupu nu este bine venit in politica dar sa nu uite cum afost mereu purtat de Filat la functia de presedinte pina a cedat.Eu personal nu-i accept pe ambii -unui hot altu nu cunoaste istoria neamului.PD nu a acceptat comemorarea presedintelui SFATUL TARII.FILAT -HOT,
  LUPU – PRO RUS

 9. Vasile Butucea Says:

  Da ,cu V.Filat Prim Ministru.Argumente:1.Are cea mai mare credibilitate in UE.2.Numai el are verticalitate din liderii aliantei.3.Filat a inceput a distruge comunismul inca din 2007,cind erau la putere comunistii 4.Poporul l-a votat pe V.Filat si PLDM are dreptul sa-si inainteze liderul ,si n-are ce comanda Ghimpu unui partid majoritar.

 10. victor Says:

  Da ,dm.Vasile ,filat are cea mai mare credibilitate de hot,om smecher si verticalitatea de a duce in eroare liderii aliantei.filat a inceput a distruje nu comunizmul dar a sliji lui Licinchi pentru al ajuta sa lupte impotriva lui voronin.asta il mentine si azi la putere- in spate un oligarh demagog si antiromin si banii furati cu ajutorul lui Lucinschi.partid majoritar nu inseamna cu drepturi de a fura ,asi arata aroganta si de a conduce ca un dictator.cit de orb trebue sa fii sa nu vezi natura necinstita a unui tip care se vede „Rege,imparat,.Oare se termina lumea la filat?Oare nu mai are tara Moldovei oameni capabili,cinstiti,curajosi,patrioti si iubitori de popor dar nu de bani si tilharii
  Capul lu-i Motoc vrem !
  Doamne avem nevoe de urgenta de un nou Lapusneanu.sa ne apere de lichitori si tilhari domestici si pseudopatrioti.

 11. Olea Says:

  Razboiul pentru bani si putere se apropie de sfirsit.Un razboi indirect murdarimpotriva celui m.puternic si desavirsit politician-D-nul Filat.Dar sapind groapa cuiva se poate sa cazi singur in ea.Aceste vorbe intelepte au un adevar profund. asa si s-a intimplat.URA!!!

 12. victor Says:

  Da intradevar ”filat,, este un desavirsit manipulator si hot cu ajutorul lu-i Lucinschi.se lupta pentu a-si pastra averea si nici decum nu are grija mare de popor.Merite in contrabanda,convorbiri separate cu Smirnov,Shevciuc,protejarea prin Fisc a comarazilor sai de acaparare necistita,impartirea netransparenta a fondurilor din UE si o purtare aroganta de ,,imparat”.Prin votul vostru aveti cea ce meritati.Foarte actual aste poemul lu-i Eminescu ,,imparat si proletari”,cititi-l si va treziti.Schimbarea este evolutie.Evolutie- mai aproape de Europa

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat asta: