Varianta zero: Guvernul lui Filat nu mai are legitimitate morala si nici politica si trebuie sa demisioneze

Presedintele PDM, Marian Lupu a declarat ieri ca pledeaza pentru varianta zero:
Demisia Premierului Filat, apoi urmeaza si demisia sa, drept conditii pentru negocierea unui nou acord politic de guvernare cu PLDM.

Drept raspuns, Premierul Filat a declarat ca refuza sa demisioneze, caci demisia Guvernului ar duce la alegeri parlamentare anticipate.

Logica lui Filat, sau eu Premier, sau alegeri parlamentare anticipate, este una gresita si dictata de egoism politic si de frica de raspundere in fata legii si a electoratului.

E de inteles de ce Filat se teme de alegeri anticipate, pentru ca nu are realizari la guvernare si nu are ce raporta cetatenilor.

Imaginea PLDM si a Guvernului lui Filat este varza, CNA a descoperit fapte de coruptie si abuzuri si investigheaza ministrii si demnitari pldm-sti, semnarea la Vilnius a acordului de asociere cu UE este sub semnul intrebarii, PLDM este partidul care a distrus AIE, si multe altele.

In conditiile cind Premierul a retras PLDM din acordul AIE, si a inceput sa voteze cu comunistii in Parlament, ar fi corect sa prezinte demisia si sa se procedeze la negocieri de la zero, atit cu PD si PL, cit si cu PCRM, privind constituirea unui nou Guvern, si a unei noi majoritati parlamentare.

Am mai declarat si revin, Filat a fost prost sfatuit si si-a semnat decesul politic atunci cind a decis ca PLDM sa paraseasca AIE, caci PLDM era principalul beneficiar al Aliantei, detinind cele mai importante ministere si functii, si trebuia sa astepte ca la Vilnius sa fie parafat sau semnat acordul de asociere intre RM si UE , ca sa poate sa raporteze ceva in fata electoratului.

De fapt sustinatorii integrarii europene au inchis ochii la multe  abuzuri ale ministrilor si demnitarilor din AIE, pentru ca doreau semnarea Acordului de asociere cu UE, si a celui de liber schimb.

Insa acum cind AIE a fost distrusa de Filat, si cind PLDM este pe cale sa devina aliatul PCRM, inclusiv la guvernare, societatea are dreptul sa cunoasca adevarul si sa ceara transparenta, si tragerea la raspundere a celor care incalca legea.

Se discuta in aceste zile de citeva scenarii posibile de depasire a crizei politice.
Eu vad doar trei scenarii posibile.

Unu, PLDM, PD  si PL trec peste suparari reciproce,  renegociaza un nou acord, si guverneaza  impreuna in continuare.
Acest scenariu este sustinut de UE, dovada fiind si vizita celor trei Ministri de Externe, care recent au avut intilniri cu cei trei crai de la rasarit, Filat, Lupu si Ghimpu, la Cricova.
In acest scenariu este reala semnarea sau parafarea Acordului de Asociere al RM cu UE la Vilnius.

Al doilea scenariu, ar putea fi constituita o guvernare tacita sau deschisa intre PLDM si PCRM, care au mai multe puncte de tangenta.Trebuie sa mentionam ca in rezultatul intelegerilor dintre Voronin si Filat a fost distrusa AIE.Aceste doua partide au si dusmani politici comuni, PD si PL si  colaboreaza deja oficial la nivel parlamentar, unde voteaza impreuna.

Insa exista si riscuri enorme pentru ambele partide.
Ele promoveaza ideologii diferite, si au electorate diametral opuse, care le pot taxa daca vot constitui o alianta de guvernare, si se vor reorienta la alte partide.

Ultimele declaratii ale lui Voronin, ca doreste alegeri anticipate si caderea Guvernului, sunt dictate de interesul comunistilor de a folosi situatia de grava criza guvernamentala in scop electoral.
Acum e momentul cel mai bun pentru PCRM  ca sa declanseze anticipate, deoarece AIE este in coma profunda.

Insa apare intrebarea, de ce PCRM nu depune moziune de cenzura impotriva Guvernului?
Se creaza impresia ca Voronin are interesul de a mentine Guvernul lui Filat, dar pina cind si ince conditii?

Al treilea scenariu, ar fi caderea Guvernului lui Filat, imposibilitatea formarii unei noi aliante de guvernare si alegeri anticipate.
Anticipatele pot deveni un mormint comun pentru PLDM, PD si PL, deoarece raspunderea pentru dezastrul cauzat de guvernarea comuna ii va lovi pe toti partenerii.
Fara indoiala ca anticipatele vor favoriza stinga populista si proruseasca.
In acest moment sansele pentru anticipate cres in fiecare zi.

In concluzie,
interesul national al R.Moldova ar dicta o renegociere sincera intre PD, PLDM si PL a unui nou Acord politic de guvernare, astfel ca R.M. sa semneze la Vilnius un Acord istoric de Asociere cu UE.

Guvernul lui Filat nu mai poate fi functional, fiind denuntat acordul de functionare AIE, si fiind un guvern plin de ministri si functionari banuiti sau invinuiti de fapte de coruptie.
Guvernul  lui Filat nu mai are legitimitate morala si nici politica de a guverna si trebuie sa demisioneze.

Negocierile trebuie pornite de la zero.
E nevoie de un nou Premier, de alti ministri, si de alt program de guvernare.

Reclame

18 răspunsuri to “Varianta zero: Guvernul lui Filat nu mai are legitimitate morala si nici politica si trebuie sa demisioneze”

 1. Borea Says:

  Jos Guvernul penal Filat!

 2. Ion Lazar Says:

  PLDM este partidul coruptilor

 3. Romka Says:

  Bravo domnule Mihaes, va sustinem. Jos coruptii

 4. Bred Says:

  Fie asa cum spui tu, asta spui doar tu, dar cum dormi noaptea? Remuscari nu ai? De unele lucruri nu te mai speli toata viata. Se merita oare?

 5. romanmihaes Says:

  Oare nu e clar ca Guvernul Filat e plin de dosare penale si e mort moral si politic?
  Singura sansa este alt guvern al AIE, curat si transparent.
  Iar referitor la somn, intrebatii cum dorm pe cei care au furat miliarde din buget , si pe cei care acuma ii apara.

 6. Borea Says:

  🙂

 7. Ion Lazar Says:

  Filat e corupt ca si tot pldm

 8. Vivis Says:

  Lazarut, scumpule
  Nu toti analistii sunt de neluat in seama, baiatule!! Mihaes e de luat in seama foarte serios. Poate ca tu nu esti de luat in serios, fiind comunist rrssmoldovenesc cu visuri de Moldova Mare- bombonica cu care reuseste Rusia sa va ademeneasca de multa vreme!! Ultima data a fost cand v-a aratat-o si Filat la defilarea „fortelor afgane din Moldova ” urcate pe TAB-ur,alaturi si in aplauzele voronistei!! Multe i-as fi iertat lui Filat , de aici din Romania , dar asta NICIODATA. Hai , da fuguta si spune-i ce ti-am scris. Mai multe iti spun ca sa ai ce sa raspandesti concret si la obiect: baza militara sovietica cu sediul permanent la Chisinau avea in componenta pana in 1991 Divizia 105 si Divizia 103 de Asalt Aerian, ambele infiintate in 1967 si pregatite anume pentru invazia in Romania(si Cehoslovacia)personalul militar era in intregime „moldovenesc” si stiutor de limba …”moldoveneasca”. Cele doua divizii au fost parasutate in 1979 la Kabul(pe care l-au si ocupat) Oare voiau …moldovenii urmasi ai lui Mihail Frunze sa mute pana acolo hotarele Moldovei Mari? Vezi de unde vi se trage „statalitatea” si „statalismul”?
  Vezi? Chestia asta l-a ars la deste si la talpi pe Filat sa ne arate si sa „comemoreze” alaturi de Voronin!! Cu flori, trompete , fanfare si oaresce taburi de epoca glorioasa si plina de locuri de munca!!!
  S-a intrebat oare cineva dintre colaboaratorii lui, dintre membrii si simpatizantii partidului lui , ce vor zice (pe drept cuvant!) romanii din Romania cand vad astfel de comemorari? Ca despre romanii din RM nu mai am ce zice. Dorm in cizme cu cetatenia romaneasca sub perna !! Cu gandul ca prostii de romani vor mai scoate colea din piatra seaca ,inca vreo 100 de milioane de euro neramburasabili ca sa-i impace pe toti si sa-i dedulceasca si sa mai taca vreun an -doi.

 9. Romka Says:

  Filat e miliardar in euro. Lupta marele Papusar contra Marelui Contrabandist. Meci cistigat de Voronin.

 10. Ion Bodean Says:

  De acord cu Bred.
  Ce repede se mai schimbă opţiunile politice ale unora.
  Credeam mai înainte că chiar iubeţti ţara…

 11. c-tin Says:

  Doamne!!!!!!!!!!!cum au tabarit asupra ta coteii bai MIHAES,dar fii pe pozitii.Nu le atrage atentie.

 12. Vitalii Says:

  Da undei harbuzul prognozat !parca ati promis Harbuz? sau iarasi ati gresit Undei?

 13. Ion Says:

  Interesante ipoteze de acţiune. Dar punctul pe „i” l-a pus autorul comentariului Vivis. Jos pălăria!

 14. Axel Says:

  Spune-ti va rog, dle Mihaes, cit timp putea fi tolerat Dl Plahotniuc, si aici vorbesc de vinatoarea cea blestemata si incercarea institutiilor cu conducatori numiti de PD, sa musamalizeze cazul? Atacurile raider asupra bancilor? Atacul raider regizat asupra Victoriabank, in rezultatul caruia, membrii din Consiliul de Administrare a bancii, oamenii de incredere a lui Plahotniuc, au mai acaparat careva actiuni? Cit timp sa urmarim tirurile ce cara metal de milionae pe drumurire noastre? O fi si Filat cu pacate, dar asta chiar e obraznicie.Si nu ma considerati platit, cotei sau mai stiu eu ce.Sunt un simplu cetatean care incearca sa chibzuiasca logic!!!

 15. Vivis Says:

  Marea gresala a AIE a fost acceptarea in …echipa a lui Plahotniuc. S-a facut la santajul practicat pt alegerea presedintelui , stii bine asta. S-a mers pe varianta „las ca il vom controla” Si …a ajuns sa-l controleze si sa faca duet cu FILAT. Acum , datorita unor alegeri nenorocite prin nehotarare generala, a ajuns scadenta propria politica numita cu curu-n doua luntri. Tii de Filat , ai termiat cu UE pour toujours!! Cale de intors nu mai exista!! Capu face, capu trage!! Va jucati de-a votatul :uite UE / nu e UE !! Asa ati procedat de 4 ani incoace !! la toate alegerile, inclusiv la referendumul pentru constitutie. Asa ca ai grija mare ce logica adopti AXEL.Logica e una singura .Alternativele sunt mai multe ,iar… omul alege!

 16. Axel Says:

  Spre regret, Republica Moldova, de la independenta incoace a fost si este inca in situatia sa alega nu intre buni si rai, ci intre rai si mai putin rai.eu aleg raul cel mai mic!!!Asa a facut si Filat cind a mers vorba de Plahotniuc, a crezut ca e raul cel mai mic! Tragedia e ca pe fonul luptei lor, comunistii recapata pozitii.Daca in capitala asta nu se observa accentuat, crede-ma Vivis, am vazut ce se face in localitatile rurale a republicii!

 17. Vivis Says:

  Axel,
  din pacate este foarte trist ca trebuie sa-ti dau dreptate Comunistii , din nou , vor avea ocazia sa ia puterea. Cum de nu pot sentimentele si solidariatatea romaneasca sa-si spun cuvantul, ramane o mare enigma pentru mine.Alegerile anticipate doar printr-o minune mai pot fi evitate, iar o alta AIE nu va ma fi. „Vanatoarea domneasca ” a scos la ivela pacate foarte mari si foarte adanc ascunse in toate partidele politice. Si chiar in societatea voastra.
  ACUM , MAI RAMANE DOAR SPERANTA SI INCREDEREA CA VA FI MAI BINE.CRED CA ASTA NICIDECUM NU ARE VOIE SA PIARA

 18. Vivis Says:

  IOANE,
  nu pot sa nu spun , multumesc.Imi pare foarte rau de voi de toti.Mi-e necaz si pe romanii mei din tara foarte tare. Vad ce e la voi , cum va sbateti, ce lipseste actiunilor voastre de a iesi la lumina mai multa si nu se duc pe la voi, si alturi de voi printre oameni, prin sate sa-i ajute in deslusiri, sa-i incurajeze…Dar si la noi , sunt aproape sigur ca urmeaza o alta vara foarte fierbinte alaturi de cei care vor sa ne intoarca iar cu fata spre EST!! Degeaba-si zic ei PNL-isti ca nu sunt. Sunt multi intre ei urmasi dintre acei securisti care au facut pregatiri pe la academia dzerjinski.

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat asta: