Pe Filat si Voronin i-a unit BEM?

Liga apararii consumatorilor continua sa monitorizeze situatia creata in jurul BEM.

Astazi o stire proasta pentru societate a venit dinspre Parlament.

„Deputaţii Partidului Liberal Democrat şi cei ai Partidului Comuniştilor nu doresc constituirea unei comisii parlamentare de investigare a situaţiei create la Banca de Economii.

Astfel, în cadrul şedinţei Biroului Permanent al Parlamentului, reprezentanţii celor două partide au respins iniţiativa PL de a crea această comisie”.

http://www.publika.md/pldm-si-pcrm-fac–din-nou–front-comun–au-votat-impotriva-formarii-comisiei-care-urma-sa-ancheteze-situatia-de-la-bem_1258861.html

In aceste conditii, ne intrebam daca alesii poporului actioneaza in interesul cetatenilor, sau in interesul clanurilor din care fac parte.

Se pare ca anume gestionarea in comun a BEM, i-a unit pe Filat si Voronin, de au distrus AIE, si  fostul si actualul s-au inteles sa stearga urmele falimentarii bancii si incercarii procurarii ei de catre gruparea Filat.

Organele abilitate trebuie sa verifice informatiile aparute in presa internationala, conform carora prin Banca de Economii s-au spalat sume mari de bani care provin de la structuri criminale din FR.

„Asta după ce firma de investiții britanică, Hermitage Capital, a depus o plângere la Procuratura Republicii Moldova în luna iunie 2012. Potrivit documentelor obținute de Hermitage, în 2008, o grupare criminală organizată din Rusia, așa numitul Grupul Kliuev, a transferat 53 milioane dolari din banii furați dintr-un cont al băncii ruse Kraini Sever pe două conturi în Banca de Economii. Ulterior, Banca de Economii a transferat acești bani pe mai multe conturi din Austria, Cipru, Estonia, Finlanda, Letonia și Lituania, dar și Elveția și Hong Kong. Sursa mai precizează că Republica Moldova ar fi fost un punct de tranzit cheie pentru banii spălați în cazul Magnițki”.

http://unimedia.info/stiri/pm-cere-informatii-despre-cazul-spalarii-unor-bani-din-rusia-prin-intermediul-bem-57180.html

Moldova has launched criminal proceedings in a money laundering case involving its biggest bank, the Russian mafia and six EU countries.

http://euobserver.com/justice/118988

Speram ca deputatii din Parlament vor reveni si vor decide totusi crearea unei Comisii de ancheta in cazul BEM.

LADC anunta deponentii de la toate institutiile financiare- bancare, inclusiv de la BEM ca pot apela la linia fierbinte,
022-238316, pentru a primi informatii si consultatii juridice.

Reclame

8 răspunsuri to “Pe Filat si Voronin i-a unit BEM?”

 1. ionel Says:

  Aveti dreptate Voronin si Filat au furat BEM si acum au distrus si AIE ca sa nu raspunda in fata legii.
  Pe filat nul intereseaza integrarea europeana si puterea totala.

 2. niku Says:

  Filat a indeplinit comanda lui lucinski si a Kremlinului.Nu-l vedeti,ca poarta ceasul pe mana dreapta ca si Putin ?

 3. sergiu Says:

  creati un ajiotaj Dle Mihaes

 4. sergiu Says:

  partial sunt de acord – in perioada anilor 2010 si 2011 de catre BEM fusesera acordate niste credite in sume mari unor intreprinderi (inclusiv de stat) la indicatia „celor de mai sus” – credite care ulterior nu s-au rambursat. si sa nu uitam despre faptul ca comunistii au bagat in circa BEM-ului Investprivatbankul (au fost nevoiti sa intoarca circa 1 mlrd. de lei sub forma de depozite iar creditele pe care au trebuit sa le preia asa si nu au fost rambursate). daca nu ma-nsel situatia cu rambursarea acestora a inceput sa se redreseze in a 2-a jumatate a anului 2012 – dupa concedierea vechii administratii. in acelasi timp trebuie mentionat faptul ca Ministerul Finantelor niciodata nu a numit in Consiliul de Administratie al Bancii persoane care sa aiba idee de sectorul bancar, ci doar functionari de stat – un alt fapt care a dus la scaderea calitatii managementului pe parcursul anilor. Totodata de crearea ajiotajului mai sunt responsabili si actionarii minoritari (nu cred ca se merita sa mentionez pe cine reprezinta astea in realitate).
  Oricum Bodiul si presedintele interimar al Bancii au intreprins pasi in directia corecta – s-au concentrat asupra resituirii fortate a datoriilor. Iar statul (prin intermediul Min.Fin.ului) – responsabil direct pentru sitatia creata ar trebui sa gaseasca surse financiare pentru redresarea situatiei – circa 600 mln. mdl sau sa rascumepere de la aceasta obligatiunile de stat pe care Banca le-a procurat anterior

 5. Brander Says:

  Informatia vine de la EUObserver.

  Dl Mihaes doar rastalamacit-o .

  Moldova has launched criminal proceedings in a money laundering case involving its biggest bank, the Russian mafia and six EU countries.

  http://euobserver.com/justice/118988

 6. Victor Gurau Says:

  Prin prezenta aş dori să vă informez despre situaţia critică la Banca de Economii şi măsurile urgente care urmează a fi întreprinse pentru redresarea situaţiei. Problemele Băncii de Economii au apărut din cauza volumului mare de credite neperformante acordate în special în anii 2010, 2011 si prima jumătate a anului 2012. Banca Naţională a avertizat în mod oficial în repetate rânduri în toţi aceşti ani reprezentanţii Statului din Consiliul Băncii de Economii, cât şi Comitetul Naţional de Stabilitate Financiară, despre neregulile identificate în activitatea de creditare a acesteia şi riscurile de pierderi semnificative aferente. La situaţia din 31.12.2012 capitalul de gradul I al Băncii de Economii a înregistrat valoarea de 129.7 mil, lei (limita minimă este de 200 mil. lei). Coeficientul suficientei capitalului ponderat la risc la 31.12.2012 a constituit 5.92 la suta (limita minimă – 16 la sută). Volumul creditelor neperformante constituie 1.380 mil. lei sau 55.3 la sută din total portofoliu de credite. Pentru anul 2012 banca a raportat o pierdere netă de 314 mil. lei.
  Volumul activelor lichide la 7 februarie 2013 constituie 3.198 mil. lei. Depozitele persoanelor fizice însumau la acea dată 3.731 mil, lei (peste două milioane de deponenţi), iar cele ale persoanelor juridice 1.386 mil. lei (din care cca.1.000 mil. lei reprezentă mijloacele Trezoreriei statului şi altor instituţii publice din domeniul învăţământului, sănătăţii, ş.a. Coeficientul de lichiditate la 7 februarie a fost de 49.2 la suta ceea ce este cu peste 60% mai mult decât media pe sistem şi de 1.5 ori mai mult decât nivelul minim de 20% cerut de BNM. Banca de Economii deserveşte plăţile compensatorii derulate de Casa Naţională de Asigurări Sociale. Fondul republican de susţinere socială a populaţiei şi Fondul municipal Chişinău de susţinere socială a populaţiei. În anul 2012 banca a distribuit mijloace băneşti respective în mărime de 1.995.6 mil. lei sau cca. 166.2 mil. lei lunar către 290.366 de persoane. În prezent Banca de Economii se confruntă cu o gravă criză de încredere, generată atât de performanţa proastă a băncii, cât şi de mediatizarea excesivă şi eronată a problemei în cauză.
  Deşi Banca de Economii dispune de lichiditate foarte bună, aceasta se confruntă în prezent cu retrageri semnificative de depozite. Astfel, în perioada 1 – 7 februarie 2013 din Banca de Economii au fost retrase depozite ale persoanelor fizice de 223 mil. lei (15.654 persoane), inclusiv retrageri înainte de termen 78 mil. lei (1.226 persoane). în aceeaşi perioadă, persoanele juridice au retras suma netă de 128 mil. lei. Este probabil că ritmul retragerilor de depozite se va intensifica săptămâna aceasta.
  Conform rezultatelor preliminare ale controlului complex efectuat de către BNM la Banca de Economii S.A. în luna ianuarie 2013 s-a constata înrăutăţirea continuă a creditelor băncii, fapt ce va determina crearea la data de 31 martie 2013 a provizioanelor adiţionale pentru pierderi la credite şi alte active în mărime de cca. 430 mil. lei. Aceasta va atrage după sine diminuarea capitalului băncii până la minus 300 mil. lei şi declanşarea automată a procedurii de lichidare a băncii în conformitatea cu Legea Instituţiilor Financiare. In cazul lichidării Băncii de Economii, există riscul de pierderi semnificative a tuturor depozitelor persoanelor juridice (inclusiv mijloacele Statului) de 1.386 miliarde. De asemenea, există riscul ca Statul să fie nevoit să susţină Fondul de garantare a depozitelor cu suma de 460 mil. lei. pentru a returna depozitele garantate din Banca de Economii în sumă de 604 mil. lei. Efectele lichidării Băncii de Economii vor fi resimţite de întregul sistem bancar, fiind posibilă o retragere a depozitelor de cca. 20-30%. stoparea activităţii de creditare, presiuni de depreciere a monedei naţionale şi riscul de faliment al altor bănci.
  Pentru a restabili încrederea în Banca de Economii şi evitarea lichidării băncii la 31 martie 2013 este necesar de luat urgent decizii concrete de capitalizare a băncii în termeni restrânşi. Suportul prompt şi fără echivoc din partea Statului este unica soluţie de salvare a Băncii de Economii. Astfel, se impune de luat în termeni restrânşi decizia la nivel de Guvern şi Parlament de majorare a capitalului social al Băncii de Economii prin emisiunea de acţiuni noi în sumă de 500 – 700 mil. lei. în dependenţă de evoluţia portofoliului de credite în primul trimestru a.c.. precum şi volumul de recuperări de pe seama realizării bunurilor expuse la vânzare. In cazul în care o astfel de decizie nu se va lua în termeni restrânşi. Banca Naţională va aplica masurile de remediere şi de conservare a activelor Băncii de Economii în conformitate cu Legea Instituţiilor Financiare. în scopul protejării intereselor deponenţilor persoanelor fizice.
  De asemenea, este imperativ necesar de elaborat un plan alternativ de măsuri pentru securizarea mijloacelor statului de cca. 1 miliard lei şi asigurarea achitării neîntrerupte a plăţilor sociale, care sunt derulate în prezent prin Banca de Economii.
  Banca Naţională este dispusă la o cooperare strânsă cu toate autorităţile de decizie în vederea soluţionării situației date.
  Cu înaltă consideraţiune,
  Dorin Drăguţanu
  Guvernator

 7. Victor Gurau Says:

  Nu mai induceti oamenii in eroare si nu manipulati. Cititi atent materialul-scrisoare a lui Dr[gutan catre conducerea statului si totul va va fi clar.

 8. Codin Unionistul Says:

  ADIO, EUROPA !
  ———————————-
  jurnal md / 14 februarie 2013
  “Leancă: Semnarea Acordului de Asociere cu UE ar putea fi amânată”
  ———————————————-

  UN COMENTARIU PRELUAT:

  Ilie Bratu · Top Commenter · Universitatea Tehnica din Moldova
  ——————————————————————————–
  – Cei care îi sărută mîna patriarhului Kiril,
  – care asistă la slujbele oficiate de acesta,
  – ba îi mai acordă şi Ordinul Republicii,
  – cei care-l deplîng pe satrapul şi kilerul fiinţei naţionale, Ivan Bodiul,
  – cei care consideră Rusia ocupantă drept partener strategic,

  – în timp ce România pt ei e un ,,oarecare stat vecin”,
  – cei care nu ne recunosc identitatea noastră românească
  – şi sunt împotriva Istoriei Românilor,
  – cei care consideră că în 1940 am fost eliberaţi, şi nu ocupaţi,
  – cei care… – nici o clipă nu şi-au propus la modul serios
  să ne ducă în UE!

  Şi să nu credeţi că aceştia nu-şi dau seama că RM
  n-are nici o şansă să adere la UE ca ,,stat independent”…
  Mari ipocriţi!…
  ——————————————————————————————–
  Ce facem cu toată şleahta asta de separatişti şi trădători de Neam, fraţilor?

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat asta: