Rusine nationala si europeana. In caz de faliment bancar fiecarui deponent i se returneaza doar sase mii de lei!

Asa cum am promis consumatorilor si deponentilor, Liga apararii consumatorilor (LADC) continua sa monitorizeze situatia creata in jurul BEM.

Astazi cu regret am ajuns sa vedem cozi la BEM, cetatenii isi scot depunerile si nu e bine.

http://www.publika.md/cozi-la-banca-de-economii–oamenii–ingrijorati–isi-retrag-depozitele-video_1250351.html

Probabil ca lipsa de reactie a conducerii BEM si stirea despre punerea sub invinuire a fostului Presedinte al Consilului de Administratie Gacikevici a facut ca unii deponenti sa-si scoata banii de la Banca.

http://www.publika.md/grigore-gacikevici–invinuit-oficial-de-procurori–ce-incriminari-i-se-aduc-fostului-presedinte-al-bancii-de-economii_1250151.html

Astazi deputatul PD, Valeriu Guma a intevenit la un post tv si a declarat ca, data fiind situatia grava la BEM se va examina si posibilitatea instituirii unei Comisii parlamentare de ancheta.

A venit cu unele propuneri de redresare a situatiei si deputatul Igor Dodon, care printre altele propune “majorarea capitalului social sau credit preferenţial de la BNM şi implicarea Fondului de garantare a depozitelor”.
“În cazul în care nu vom acţiona prompt şi rapid, există riscul unui colaps economic şi social, în urma căruia vor avea de suferit majoritatea cetăţenilor Republicii Moldova, iar culorile politice nu vor mai conta„, mai declara Dodon.

http://www.publika.md/solutiile-lui-dodon-pentru-inlaturarea-problemelor-de-la-banca-de-economii_1250231.html

Apropo in caz de falimentare a BEM, fiecare deponent, indiferent de suma depusa, fie macar si un milion de euro,  va primi inapoi maximum sase mi lei. 

Rusine nationala si europeana. Domnilor deputati, dar domniilor voastre nu va e rusine?

Dar asa prevede art.6, al legii privind garantarea depozitelor persoanelor fizice în sistemul bancar:

(1) În cazul în care depozitele unei bănci licenţiate devin indisponibile, Fondul, conform art.19, garantează plata acestora fiecărui deponent, indiferent de numărul şi mărimea lor sau de monedă în care s-au  constituit, plafonul de garantare fiind de 6000 lei moldoveneşti.
Data indisponibilităţii depozitelor se consideră data de retragere a licenţei şi de iniţiere a procesului de lichidare silită a băncii în legătură cu insolvabilitatea.

Am atras atentia si in trecut, ca Parlamentul trebuie sa modifice legea si sa garanteze integral returnarea tuturor depunerilor bancare ale cetatenilor.
Dar nu ma aude nimeni deocamdata.

Este evident  ca daca nu se va actiona promt si rapid, cetatenii vor face cozi sa-si scoata banii si BEM nu va avea surse de acoperire, ceea ce poate duce la falimentarea bancii.

Plus ca panica a sute de mii de oameni, ce nu vor putea sa-si restituie banii de la BEM, ar putea sa se rasfringa negativ si asupra altor banci, ceea ce ar fi de-a dreptul catastrofal.

Asteptam reactia de la primele persoane ale tarii cu functii de raspundere.

Speram ca nu le este indiferenta soarta a sute de mii de depunatori.

https://romanmihaes.wordpress.com/2013/02/08/scrisoare-deschisa-presedintelui-r-moldova-domnului-nicolai-timofti-presedintelui-parlamentului-domnului-marian-lupu-primului-ministru-vladimir-filat/

Reclame

6 răspunsuri to “Rusine nationala si europeana. In caz de faliment bancar fiecarui deponent i se returneaza doar sase mii de lei!”

 1. Petru Says:

  tamtaramu acesta cu BEM este fabricat artificial, astfel ca banca sa se ruineze cat mai curand pentru a fi prihvatizata de cine trebuie

 2. Constantin Says:

  Ne-ai saturat cu promovarea panicii in societate. Chiar nu intelegi ca nu faci lucruri normale prin aceasta pozitie!

 3. spatacus Says:

  sa stii ca si tu te faci vinovat de acest colaps!!!
  p.s.si nu numai…

 4. Sherban Says:

  Salvam Banca de Economii cu: veniturile unei zile din afacerile lui Plohish, …sau – a doua zile din cele ale lui Fileat, …sau – a trei zile din cele ale lui Vorish, …sau – a 10 zile din cele ale lui Ghimper,… sau – a 20 de zile din cele ale lui Roshker, … sau – o luna din cele ale lui Reidmer, … sau – a doua luni din cele ale lui Tkaciuker, …sau – un an din cele ale lui Lupper…
  ……. Dar mult mai repede – dintr-un minut din afacerile lui Basesker … si mai putzin de O SEKUNDA din cele ale lui Putiner…
  Ghici, ce vor alege maldavenii?

 5. Tury Says:

  Ce soluții s-aibă rusofilul și românofobul fanatic Dodon? Dodon ce-a lăudat public atitudinea violentă a contramanifestanților din Bălți?? V-a părut normal lauda sa?? Alții l-ar fi dat în judecată. Mai și pomeniți de el…
  Acest individ Dodon ar trebui ignorat total și să se intreprindă acțiuni pentru scoaterea sa din viața politică.

  Să revin la subiectul postării, stimate domn Mihăeș. Basarabenilor le-a plăcut și se complac a sta cu dosurile în 2 luntrii.
  Ignorați în continuare că estul, Rusia vă pune la pământ. Toți știu că RM e placa turnantă a mafiei ruse în regiune. Spală la bani mafioții ruși într-o veselie în RM.
  Mai multe ştiu cei din afara ţării decât voi ditamai parlamentarii cu toate comisiile voastre şi grămada de ofiţeri de informaţii, astfel: conform EUobserver, documentele procurate de HC-Hermitage Capital arată că un grup rus de crimă organizată (grupul Kluyev) a transferat în anul 2008, 53 de milioane dolari americani dintr-un cont al băncii ruse Krainiy Sever, în 2 conturi a BE Moldova apoi aceasta (BEM) i-ar fi transferat în continuare în conturi din Austria, Cipru, Estonia, Finlanda, Lituania, Elveţia, Hong-Kong.
  Mai clar nici că se poate. BEM a fost pus în cap de? De mafia rusă.

  Când veți alege vestul clar, vă veți dezice de a adora limba rusă, de a mai sta cu, capetele plecate, atunci RM va avea șansa să evolueze. 9 mai e aproape… vom vedea din nou politicienii sărbătorind mândri… Touși, sper să vă deșteptați.

  O duminică faină

 6. Tury Says:

  Și apropo, domnule Mihăeș. L-ați menționat pe tovarășul Dodon cu soluția… în 2008 când cei 53 de milioane dolari au fost transferați din contul băncii ruse Krainiy Sever în 2 conturi ale BEM… tovarășul Dodon ce funcție deținea?? Nu l-a informat nimeni atunci? Că doar SIS-ul juca după cum cânta PCRM.

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat asta: