R.Moldova spre dictatura prezidentiala sau democratie parlamentara?

Опрос  enews.md: что лучше для современной Молдовы – либерализм или сильная рука? 

Роман Михэеш, политический аналитик:

Если посмотреть объективно, то Республика Молдова на сегодняшний день является единственной неолиберальной демократией на пространстве СНГ, – у нас есть и политическая конкуренция, и свобода средств массовой информации. А жесткая рука у нас уже была – во времена правления Воронина, и я думаю, не стоит повторять тот печальный опыт.

Усовершенствования требует нынешняя система – парламентская республика.

Необходимо решить проблему избрания главы государства.

Уверен, что Молдова не нуждается в диктатуре, ни левого, ни правого толка. Нам нужна парламентская республика, в которой президент, избранный народом, будет арбитром.

R.Moldova astazi in mod obiectiv este unica democratie neoliberala din CSI.
avem concurenta politica si concurenta si libertate in mas-media.
O mina forte noi am avut deja pe timpul lui Voronin, si cred ca nu mai trebuie sa repetam acea trista experienta.
Actualul sistem de republica parlamnetara trebuie perfectionat, astfel incit sa fie depasite problemele legate de alegerea sefului statului.
In concluzie, consider ca RM nu are nevoie nici de dictatura de stinga, nici de dictatura de dreapta, ci de o republica parlamentara cu un presedinte arbitru, ales de popor.

http://enews.md/articles/view/3256/

Referitor la discutiile privind o mina de fier sau un sistem liberal, cred ca se impun citeva precizari importante.
Sunt convins ca un sistem prezidential pur, pe modelul american sau rusesc, va genera o dictatura fie de stinga, fie de dreapta,  in care oponentilor politici li se va inchide gura, cu pumnul, sau cu dosare penale etc.

In CSI, in afara de R.M., sunt republici prezidentiale, sau semiprezidentiale, unde domina saracia in masa, in care la guvernare sunt dictatori, care folosesc politia si securitatea ca arme politice, fura avutiile nationale, impreuna cu camarila lor, si care calca in picioare valorile democratice si drepturile omului.

Societatea moldoveneasca  nu este pregatita pentru un sistem prezidential, pentru ca nu are mecanisme de protectie, cum ar fi, justitie  independenta, presa libera si independenta, ong-ri puternice si independente, fata de gruparile si partidele politice, ca sa poata controla un sistem prezidential.

Chiar si exemplul Romaniei si Ucrainei mai ales, ne demonstreaza cit de pagubos  si periculos pentru democratie si drepturile omului poate deveni chiar si un sistem semiprezidential.

AIE si-a propus in programul de guvernare elaborarea unei noi Constitutii.
Insa in conditiile divergentelor de opini dintre componentele sale, si mai ales in conditiile luptei politice acute, acest obiectiv va fi imposibil de realizat.

Mai realist ar fi ca  AIE sa se concentreze pe modificarea art.78 din Constitutie, astfel ca Presedintele tarii sa fie ales direct de popor, si sa fie deblocata aceasta procedura in viitor.

Pledez in continuare pentru alegerea directa a sefului statului, dar cu prerogative caracteristice unei republici parlamentare.
Presedintele ar trebui sa aiba doar un rol de arbitru si mediator in sistemul parlamentar, iar Primul Ministru si cabinetul de ministri sa fie desemnat de o majoritate parlamentara formata in urma unor alegeri parlamentare.

Actualul sistem constitutional instituit prin reforma din 2000 trebuie perfectionat, el are si dezavantaje, dar principalul avantaj este ca ofera un cadru de concurenta politica, si de libertate a presei, ceea ce  a permis dupa 2009 ca R.Moldova sa fie apreciata ca liderul reformelor in Parteneriatul Estic.

Societatea cauta iesirea din impas, unii lideri extremisti si populisti ar dori sa impuna un sistem dictatorial, in care sub acoperirea instaurarii ordini si legii, sa se imbogateasca ei si clanurile lor.

Noi am trecut deja ceea ce se numeste mina de fier in timpul guvernarii lui Voronin si nu trebuie sa mai repetam greseala.

 

 

 

Reclame

4 răspunsuri to “R.Moldova spre dictatura prezidentiala sau democratie parlamentara?”

 1. Vivis Says:

  Ceea ce propui d-nule Mihaes este exact sistemul practicat in Romania acum. Presedintele ales direct de popor(cine-l propune? asta ai uitat sa mentionezi si e un aspect important) Ce viziune ai asupra Curtii constitutionale? Ce rol atribui acestei institutii fundamentale in statul de drept? dar al CSM,Procuraturii?
  Gresala din „timpul guvernarii lui Voronin” este ca nu a existat si inca nu exista „separatia puterilor in stat”. In Ro exista partial si formal, dar tendinta de „partid stat” e atat de puternica, ca ia forme grotesti si deviate de la dreptate sociala in acceptul modern al termenului. Oricum, va trebui mare atentie la astfele de lucruri. Comisia de la Venetia este un far foarte bun la care si noua administratie de la Washington a facut cerere sa adere. Dupa parcurgerea pasilor Parteneriatului Estic cu UE si depasirea etapei de preaderare nu veti mai putea da inapoi, pentru ca vor fi obligatorii armonizarile legislative cu UE. Altfel – NIET UE !
  PS- Chiar acum dimineata inaintea plecarii lui Basescu la Bruxelles , presedintele a anuntat interventia sa in favoarea grabirii pasilor de integrare cu R. Moldova la CE, probabil are in vedere unele corelari stabilite deja cu partea basarabeana(al doilea stat romanesc, cum spun unii)

 2. todor Says:

  nu sint nici eu de acord domnu mihaes sa avem un sistem dictatorial, dar nici sistemul criminal care il avem, si regret ca am votat si eu PL. si eata si roada, un exemplu, din toata gasca care a fost la vinatoare pe 23 decembrie si toti oficialii care au stiut de aceasta crima, procurori judecatori, deputati, ministri,stau toti in functie si dorm linistiti la casele lor, dar domnu ALEXANDRU PROCOP, pentru ca vorbit lucruri corecte intro conferinta de presa si ea adus in dar lui plahotniuc niste schiuri este arestat. ASTA INSEAMNA JUSTITIE?, ma aflu in italia, si fac un apel catre toti cetatenii plecati peste hotare, nu plecati in moldova ca e tare periculos pentru ca acolo nu se vineaza numai in paduri dar si prin sate, si nimeni nu eau masuri.

 3. Ion Lazar Says:

  VREAU IN TARA MEA :anchetatori.procurori ,judecatori :nemti,englezi sau din SUA. sI O SA VEDETI INTIMP DE DOI TREI ANI REGULA SI DEMOCRATIE IN TOATE DOMENIILE. Si la guveranare vor ramane doar cei ce adevarat merita.

 4. todor Says:

  pt domnu ion lazar, sint de acord, si ar fi bine ca si prim ministru si presedintele sa fie de peste hotare, cel putin nu ar fi toate cumatriile prin guvern la care asistam.

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat asta: