E reala o alianta sau fuziune intre PL, PNL si PAD?

Se apropie alegerile parlamentare, la termen sau anticipate.

Criza politica din cadrul AIE, poate sa genereze alegeri anticipate sau in toamna anului curent, sau in primavara anului 2014.

Ar fi bine ca AIE  sa-si indeplineasca misiunea si sa fie semnat Acordul de asociere intre R.M. si UE, in noiembrie curent, dar astazi nu exista garantie de 100% ca Alianta va mai exista pina atunci.

Partidele membre AIE, sunt antrenate in lupte grele tactice, scandalul generat de vinatoarea din padurea domneasca, este amplificat de cel legat de dosarele penale de la Ministerul Sanatatii si de situatia grava de la Banca de Economii.

Pe de alta parte, Kremlinul se doreste a fi principalul beneficiar al crizei din AIE si impinge PCRM spre o alianta cu PLDM.
Propaganda comunista condusa de Tkaciuk ii ataca doar pe cei din PL si PD, si ii lauda pe Filat si pe alti pldm-sti.

Se discuta deja deschis pe la televiziuni despre un guvern minoritar PLDM sustinut politic de PCRM in Parlament, sau chiar despre un guvern de uniune nationala, format din PLDM+PCRM+o aschie din PDM+grupul Dodon+ grupul Misin.

In acest context fiind pus in pericol vectorul proeuropean, si fiind aproape alegerile parlamentare, in prim plan apare tema partidelor si aliantelor politice care vor participa la viitorul scrutin, si eficientizarea acestora.

Sa incercam sa facem o trecere in revista a partidelor proeuropene si proromanesti, de centru-dreapta si dreapta , sa vedem care ar fi posibilele combinatii intre ele.

Avem in Parlament un PL considerat partid liberal de dreapta, proeuropean si proromanesc, cu circa 10% la ultimele alegeri parlamentare.
PL, orice s-ar spune, a reusit sa impuna in cadrul guvernarii directia proeuropeana, interzicerea simbolicii comuniste, condamnarea regimului sovietic de ocupatie, si ramine un partid de dreapta proromanesc.
Este evident ca se impune modernizarea si intinerirea garniturii de virf a PL-lui.

Mai avem un PLDM, care a intrat in Parlament la 28 noiembrie 2010 ca un partid  de centru prin Filat si Lucinschi Chiril, si centru-dreapta prin Tanase si Godea, care a reusit sa acumuleze un scor impresionant profitind de doua segmente electorale distincte.

Dupa plecarea celor doi prim-vice presedinti Tanase si Godea, care ii dadeau coloratura de centru-dreapta,  putem constata ca astazi PLDM este un partid clasic conjuncturist de centru, cu elemente puternice de centru-stinga, mai aproape de PD ca mesaje, decit de PL cum era anterior, transformat in partid al puterii, in care se regaseste atit nomenclatura fosta sovietica si comunista, cit si noii imbogatiti.

In prezenti, cind PLDM pune in pericol existenta AIE, si poate chiar sa mearga la o alianta deschisa sau secreta cu comunistii, asa cum a facut-o pe 21 si 22 ianuarie in Parlament, o parte a electoratului de centru-dreapta, proeuropean si proromanesc care a votat anterior acest partid, la viitoarele alegeri parlamentare va cauta sa voteze alte partide, care sa-i reprezinte viziunile politice.

Se pare ca Filat si PLDM vor fi sacrificati, pentru  a obtine beneficile puterii, si pentru a opri integrarea europeana, asa cum a fost anterior folosit Sturza, sau PDAM si AMN, de anumite forte care din umbra controleaza partidul.

In caz de tradare a electoratului proromanesc, circa 10%-15% din cele aproape 30%, acumulate de PLDM la 28.11.2010, ar putea migra sau spre PL, sau spre PNL si PAD.

In afara Parlamentului, pe segmentul proeuropean, cumulat cu cel proromanesc avem doua partide vizibile – PNL si PAD.

Chiar daca astazi ambele partide stau prost in sondaje, in viitor ele au sanse de crestere electorala, cu posibilitatea de a deveni partide parlamentare.

PNL, condus de Vitalia Pavlicenco, a stiut sa construiasca un nucleu puternic si o imagine inconfundabila partidului, de partid unionist,  a fost foarte activ in anul 2012, organizind si participind la o serie de actiuni de comemorare si unioniste, cind s-au implinit 200 de ani de ocupatie a Basarabiei.

Avantajul PNL este ca are o identitate clara politica si ideologica, de partid care pledeaza pentru unirea politica a R.M. cu Romania.

PL se afla la guvernare si nu poate promova deschis mesajul unionist, si in anumite conditii, daca ar avea o oferta si echipa puternica, o parte a electoratului proromanesc la viitoarele alegeri ar putea opta pentru PNL.

PAD-ul este vazut de unii ca un PLDM-2, deoarece liderul Mihai Godea s-a desprins impreuna cu un grup de activisti si a format partidul in baza aripii liberale si proeuropene.

Chiar daca PAD-ul nu a reusit sa rupa puternic din membrii PLDM, si Godea a plecat singur din fractiunea parlamentara, el  este vizibil in Parlament, avind o prestatie destul de reusita .

Insa PAD-ul va prezenta un pericol real pentru PLDM, doar daca acesta va rupe AIE si se va alia cu comunistii si alte forte de stinga.
Atunci cu siguranta PAD-ul va deveni un loc de refugiu pentru partea proromanesaca si proeuropeana de membri si electorat care anterior votau PLDM.

Data fiind apropierea alegerilor parlamentare, apare intrebarea – care ar fi formula optimala de participare in scrutin a celor trei partide: PL, PNL si PAD?

Primul scenariu ar fi ca PL, PNL si PAD sa participe impreuna in alegeri pe o singura lista electorala, rezultata sau in baza fuziunii sau in baza unei aliante electorale.

Ar fi multe argumente pentru acest scenariu, in primul rind electoratul nu ar fi debusolat si nu s-ar pierde nici un vot.

Daca cele trei partide nu se vor intelege, e necesara realizarea unificarii macar intre PNL si PAD.

Avantajul pastrarii denumirii de PNL este evidenta.
PNL este un brand romanesc, partidul istoric al Unirii, omologat deja si la nivelul UE.

Sa tinem cont si de faptul ca PNL se afla la guvernare in Romania, iar Crin Antonescu are sanse sa devina Presedintele tarii.

In conditiile cind s-ar reuni echipele PNL si PAD, unde ar putea ralia si grupul Petrenco care a plecat din PL, dar si altii, fiind ajustate mesajele si inoita echipa de conducere a partidului, ar putea sa rezulte o constructie puternica care sa rupa electorat si de la PLDM si de la PL, suficient ca sa treaca in Parlament.

Proiectele politice de succes, apar atunci cind liderii partidelor stiu sa faca compromisuri si cind isi apreciaza corect fortele.

Reclame

13 răspunsuri to “E reala o alianta sau fuziune intre PL, PNL si PAD?”

 1. Trecator Says:

  Kremlinul se doreste a fi principalul beneficiar al crizei din AIE si impinge PCRM spre o alianta cu PLDM.

  dar pe P.L.D.M. cine ii impinge spre o alianta cu P.C.R.M.?

  +o aschie din PDM+grupul Dodon+ grupul Misin.

  In afara de aceasta: de ce le-ar trebui acestia aliantei P.L.D.M.+P.C.R.M.? Ca sa le dea si lor din putere?
  Dle Mihaies, cind te dai cu parerea, macar teoretic fa asa, ca sa fie plauzibil.

  Dupa plecarea celor doi prim-vice presedinti Tanase si Godea,

  Tanase a plecat pentru cariera, Godea a plecat pentru bani. Scrie pina la capat si ceea ce nu iti convine, daca vrei ca opinia dumitale sa fie luata in consideratie.

  Primul scenariu ar fi ca PL, PNL si PAD sa participe impreuna in alegeri pe o singura lista electorala,

  La ce bun Partidului Liberal ceilalti doi purici electorali? Pavlicenco a acumulat 0,63%, iar Godea –1,3%, si ambii sunt in cadere. Dar daca ii pun pe lista, automat trebuie sa le dai vreo 4 locuri in parlament (cite doi de la fiecare, minim).
  Care este rezonul?

  Mihaies, dumneata scrii povesti si nici macar nu incerci sa le faci asa

 2. romanmihaes Says:

  Articolul are menirea de a analiza anumite scenarii se de a pune intrebari, legate de destinul electoratului proromanesc si de partidle care pretind sa-l reprezinte.
  Comentariile sunt binevenite

 3. Vitalia Pavlicenco Says:

  Nu sunt purici electorali, ca numai PNL si comunistii mai pot scoate oameni in strada, PNL cu ideea si comunistii cu nostalgia si antiromanismul, dar par „purici” cum spuneti pt ca presa si sondjistii cumparati ucid metodic alte partide.

 4. mircea.ro Says:

  de unde aţi luat un aşa mare număr de proromâni în Basarabia?la PL, înţeleg, majoritatea sunt,dar la PLDM să mergeţi până la 50% cred că exageraţi,deoarece la acest partid marea majoritate sunt moldoveni altceva decât români!!!,mai cizelaţi,nu chiar din topor precum comuniştii.Prin urmare,partidele cu vector proromânesc nu cred că pot sâ întrunească mai mult de 15% din opţiunile de vot la o viitoare alegere generală.În altă ordine de idei,dreapta românească în RM nu se poate cuagula din cauza orgoliilor şi frustrărilor liderilor.

 5. andi Says:

  Daca URSS de 200 de ani de ocupatie a tulburat mintile majoritatii moldovenilor este foarte clar doar 20% din oameni se declara romani. Oricum acum sunt 80% moldoveni ce vor sau nu vor sa accepte sunt fratii cu romani.

 6. Valentina Gălușcă Says:

  A fost publicat partea a IV-a a interviului cu Ilie Bratu – Deconspirarea impostorilor

  http://cerulalbastru.com/2013/02/16501/

  Interviul integral vezi aici:

  http://cerulalbastru.com/2013/01/ilie-bratu-unire-este-un-imperativ/

  Primele 3 parti au fost publicate si in :

  http://www.universulromanesc.com/ginta/showthread.php/2163-Schimbarile-mari-in-istorie-incep-Unirea-este-un-imperativ!

  http://arhiva-romanilor.blogspot.fr/2013/02/schimbarile-mari-in-istorie-incep.html#!/2013/02/schimbarile-mari-in-istorie-incep.html

 7. t045 Says:

  si daca tanase a fost impins la CC ,sa fie legat de imposibilitatea de ase implica in politica ,tot de Filat,cel din urma temindu-se de un potential concurent?

 8. Trecator Says:

  🙂 Da, bre, l-au trimis pe Tanase in „exil” tocmai la functia de Presedinte al Curtii Constitutionale – ce functie poate fi mai inalta pentru un jurist de cariera?

 9. Vivis Says:

  Constat , din pacate, ca nu ati depasit nivelul vietii politice din 2009. Aceeasi polarizare ca si atunci , dublata insa de o stagnare mult prea evidenta in realizarea punctuala a obiectivelor concrete propuse.Tin minte ca in februarie 2009 aparea asa zisul „Manifest de la Soroca” in zece puncte ,prin care partea proromanesca politic organizata, isi propunea sa atinga niste obiective clare Nu le-a atins pe niciunul( nu le insir, desi le am in fata, insirati-le dvs)Acum , se fac alte calcule, alte scenarii, dar teama mi-e ca la fel de steril va fi si viitorul cel mai apropiat. Cum sa fie facute progrese materiale evidente, palpabile cand in domnenii de importanta capitala pentru progresul MD nu au fost facute? Bani s-au pompat, intelegere externa a fost, sprijin puternic la fel, si din partea Romaniei si a UE. Dar se vede treaba ca mai puternica e atractia spre EST decat spre VEST din moment ce vointa politica hotarata, desi a avut multe ocazii de a se manifesta, a lasat-o moale .S-a tot vorbit de pragmatism pana la satietate si toti erau cu el pe buze ca sa justifice tot felul de subterfugii. Unde e? Care-s rezulatatele concrete?
  Asa si acum !!
  Insa cred ca o dezbatere ca si cea de fata este binevenita. Mi se pare ca profunzimea ei trebuie sa fie mai mare, mai accentuata ,mai competenta. si mai ampla. D-l Mihaes si-a pus blogul la dispozitie. Ma intreb daca e suficient atat. Pe un astfel de blog ar trebui sa se manifeste un eventai de teme adiacente, prezentate de mai multi autori, mai multi reprezentanti ai societatii civile si ai clasei politice.Incercati deci d-le Mihaes sa largiti baza cu sociologi, cu politologi, cu statisticieni, economisti, finatisti, investitori, oameni de cultura, cadre didactice din toate domeniile si nivelele. Exista destui tineri care vor sa se remarce si au potential ideatic necesar incat sa apara in cele din urma niste rezultante , niste directii,niste solutii credibile si convingatoare. Invitati d-le Mihaes sa-si spuna cuvantul pe blogul dv , cat mai multe voci tinere si veti avea rezultate surpinzatoare. .

 10. Adrian Says:

  Cit de reala este aceasta fuziune imi este foarte greu sa-mi imaginez avind in vedere care sunt liderii acestor partide si ce zace in ei, insa daca toate 3 sunt unioniste aceasta fuziune este necesara. Insa…. om trai si vom vedea…. sanse foarte minime 😀

 11. Adrian Says:

  Insa stiu sigur ca pro unire sunt aproape 30 % un procent foarte excelent printre atitea maldavani

 12. Vivis Says:

  Incerc sa sugerez o tema . Doamna Vitalia Pavlicenco,presedinta PNL emite o idee care trebuie si merita a fi dezbatuta:”puricii electorali ” !!
  Cine sunt? De ce sunt? Ce vor si ce pot? Care-s perspectivele si ce arii de interes public acopera?
  Spun toate acestea pentru ca PNL (Basarabia) a castigat o mare, mare batalie cu justitia:recunoastrea dreptului unui partid de a-si inscrie in program cu sop si obiective clare unirea cu Romania. Daca nu o facea justitia din MD , o facea Curtea de la Haga !!Este o idee majora pe care niciunul din” glorioasele partide ” basarabene nu a indraznit sa o promoveze programatic in statutul sau. O dezbatere de acest fel nu poate duce doar la certuri sterile si orgolioase. Nimeni nu mai poate neglija si nici subestima o astfel de pozitionare in societate.In cazul acesta nu se mai poate pune problema cine inghite pe cine… cine-i al mai tare si mai mare in parcare !! PL si PNL au datoria de a se aseza la masa negocierilor -, sine ira est studium -si sa propuna societatii ceea ce-i apropie si -i fac egali in fata electoratului interesat. Sunt idei ,interese si idealuri cu care nu te poti juca fara sa comiti adevarate sacrilegiuri. Ca sa nu spun mai mult . Sunt in spatele fiecarei din aceste formatii sute si mii de membri si simpatizanti. Ei nu au un cuvamt de spus? Nu au niste reactii de evidentiat?Niste asteptari care sa li se implineasca? Sunt mai mult decat convins ca in ambele partide sunt cei mai multi cetateni cu dubla cetatenie > Ce facem , domnilor, le punem pumnul in gura? Le sacrificam idealurile, asteptarile , sperantele? Sacrificam pe care altar mielul abia scos din iarna totalitarismului?? Si probabil ca nu sunt singurele partide in aceasta situatie a proromanismului de colt de crasma !! Cu acest fel de a privi politica trebuie incheiat cat mai urgent si fara mila si indoieli.

 13. Vivis Says:

  Adrian,
  daca ar fi 30 la suta ,dar 30 % eventiabili in procent electoral pentru un partid proromanesc ar fi ceva extraordinar !! Extraordinar pentru moment, dar altfel foarte normal in conditiile privitoare la ceea inseamna romanism si romanitate in MD. Chestia este ca nici nu ar trebui sa fie greu de realizat.

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat asta: