Moldova, ai prim-ministru… telejudecator si procuror.

Unul dintre cunoscuţii politicieni de la Chişinău a făcut o dată o glumă, în timpul guvernării comuniste, spunind că la Mesagerul de la Moldova1, pe Voronin numai la „prognoz pogodî” nu l-au arătat.

Astăzi vremurile s-au mai schimbat, televiziunea publică a devenit mai publică, presa liberă e liberă de tot, iar pe Voronin îl mai arată doar la „Animal Planet”.
În schimb, locul lui a fost luat de Vlad Filat, prim-ministru, care, dacă să urmăreşti ştirile unor instituţii de presă, s-ar părea că numai el lucrează în ţara asta.

Premierul a fost colo, Vlad Filat s-a întors de dincolo, excelenţa sa a pus mina acolo, a scos-o din cealaltă parte şi tot aşa. Mare însă ar fi mirarea alegătorului să afle că prim-ministrul său nu s-a mai deplasat în interiorul ţării să afle probleme adevărate ale oamenilor de peste o lună.

De mai bine de 30 de zile, adică a zecea parte din an, prim-ministrul Filat nu a făcut altceva decit să prezideze şedinţe, să se întilnească cu oficiali, să trimită şi să primească scrisori şi, bineînţeles să discute şi cu ciţiva ambasadori, cărora să li se plângă cite acţiuni a întreprins guvernul şi cite beţe în roate i se pun de undeva din prezidiului parlamentului.

Am studiat toate acţiunile publice ale lui Vlad Filat din ultimele două săptămini, prezentate în comunicatele de presă de pe site-ul guvernului.
Cu excepţia celor citeva întrevederi cu demnitari, se pare că premierul nu a avut alte preocupări.
Probabil că reformele pro-europene pe care guvernul şi-a asumat să le promoveze, în asta şi constau.

În schimb, toată activitatea premierului în această perioadă s-a concentrat asupra declaraţiilor politice, a acuzaţiilor la adresa unor demnitari, care, din întimplare, nu au fost propuşi în funcţie de PLDM şi a apărării miniştrilor PLDM, despre care s-a aflat că au comis acţiuni ilegale.

Oamenii din Republica Moldova nu mai au nevoie de salarii şi pensii mai mari, asistenţă medicală şi educaţie de calitate. Probabil că, în opinia premierului, unica problemă cu care s-a confruntat mătuşa Maria de la începutul acestui an, a fost cum să poată fi demis procurorul general.

În conformitate cu legea cu privire la guvern, executivul “asigură realizarea politicii interne şi externe a statului, exercită conducerea generală a administraţiei publice şi este responsabil în faţa Parlamentului”.

La noi însă se doreşte să fie cu totul altfel, aşa încit deputaţii să fie responsabili în faţa guvernului, sau mai bine a prim-ministrului.

Mai are Repubilica Moldova prim-ministru, în condiţiile în care cel care ocupă această funcţie nu-şi bate capul să rezolve probleme ţării, dar să-şi îndeplinească orgoliile şi ambiţiile personale şi de partid?

În ultimul timp Premierul atacă colegii de AIE, face justitie televizata, o face pe procurorul si judecatorul și împarte sentinte de condamnare în stinga si in dreapta.

Filat și PLDM au aceeași agenda politica cu Voronin și PCRM, au și dusmani comuni Lupu, Plahotniuc și Ghimpu.

În aceste conditii poate ar fi cazul ca Premierul sa-și prezinte demisia de onoare și sa fie alcătuit alt Guvern de către componentele AIE?

Reclame

11 răspunsuri to “Moldova, ai prim-ministru… telejudecator si procuror.”

 1. mihai Says:

  Stau si privesc nedumerit cum va sfisiati si devorati ca fiarele in loc sa conlucrati intelept spre binele acestei tari. Probabil tot asa stateau cu privirea de sfinx barbarii mongoloizi pe malurile Dunarii privind la Imperiul Roman sfisiat de patimi, tradari si razboaie civile acum 2000 de ani. Si au venit apoi in imperiu aducand o mie de ani de obscuritate…

 2. val Says:

  „În aceste conditii poate ar fi cazul ca Premierul sa-și prezinte demisia de onoare și sa fie alcătuit alt Guvern de către componentele AIE?”……………..ap hai, ziceti pana la urma,,…daca ati spus A, spuneti si B. Mai propuneti in functia de prim-ministru pe d. Plahotniuc. ca el doarme si se vede prim-ministru. Hai sa-i dam drumui tapului in gradina! iar rocuror general merita sa fie numai Gimpu si nimeni altul! Asa e d. romanmihaes?

 3. Ion Lazar Says:

  Eu stiu ca totul ce face omul ,ramane in istorie sub forma de „urme”, pe care mai apoi le descifreaza urmasii : nepotii,stranepotii s.a.m.d. De aceia si cei ce scriu articole trebue sa se gandeasca mai intai cum o sa-l aprecieze, o sa se simta urmasii lor, descifrand urmele („operele”)lor.Si inca despre un lucru: cand sustii raul din necunoastere-este o gresala,cand il sustii cu intentii -este o crima.

 4. val Says:

  Среда, 23 января 2013, 13:26 +04:00 от Богдана Богданова :
  23.01.2013
  Пачу могли спасти, если бы…
  Новые свидетельства, добытые журналистом «Панорамы»

  Oare sa-si asume PLDM in frunte cu prim-ministru guleaiul lui Plahotniuc?

 5. Marius Says:

  Aveti mila, tastati cineva „Be the first to like this.”

 6. c-tin Says:

  Opinia mea este ca filat a stricat tot borsul in alianta cu orgoliul lui.

 7. Nicolai Says:

  Imi pare rau domnule Mihaies de calea pe care ati ales-o. Chiar aveati analize bune.. acum sper eu ca nu v-ati vandut .. dar .. cine stie ..

 8. cîntar Says:

  Filat nu a dorit colaborare cu colegii din Alianţănici în AIE 1 şi nici în AIE 2, dar e în bune relaţii cu Dodon, Formuzal, Şevciuc,
  Fiat este iniţiatorul conflictelor. Scopul nu bunăstarea cetăţenilor RM, dar să devină „Politicianul Nr1”
  Înlăturaţi amîndoi, Filat de la Guvern, Plahatniuc dun Parlament fiind înlocuiţi cu alte persoane din PLDM şi PD
  Guvernul Filat în economie, lupta cu mafia cărnii,, a peştelui a farmaciilor, împotriva ocupanţilor cazaci ruşi nu are succese
  Drept a propus Dl Ghimpu, AIE FĂRĂ FILAT şi FĂRĂ PLAHATNIUC!!! PRELUNGIM DRUMUL SPRE UE, SPRE O VIAŢĂ MAI BUNĂ!!!

 9. Brander Says:

  Dl Filat este bun in rol de buldozer, adica sa faca cale. Mai departe insa nu vad la dinsul careva programe economice, politici economice care in urma reformelor sa amelioreze situatia Rep. Moldova. El bate in cei care l-au ales Prim-Ministru, dar fara temei si fara sa propuna ceva mai bun. La urma urmei daca dinsului ii place cu comunistii n-are decat sa declare oficial si atunci si noi vom sti despre asta.

 10. Eugeniu Says:

  Toti au uitat ca primul Prim-vicepresedinte a Parlamentului a fost ales Urechean in 2009.

 11. mocanu Says:

  moldova fara filat si voronin

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat asta: