La multi ani! Dumitre, Fulgusorul si Moldova au invins.

Anul 2013 a venit peste moldoveni cu chefuri si cu sperante pentru o viata mai buna.

Ar trebui sa fie anul culegerii roadelor, dupa trei ani de guvernare AIE, a semnarii Acordului de Asociere a R.M. cu UE si acordului de liber schimb.

Sper AIE sa inteleaga, ca lupta cu coruptia si contrabanda trebuie sa devina proiectele nationale de importanta majora.

In plan personal fiecare bineinteles isi doreste realizari personale si profesionale.
Am citit recent articolul lui Dumitru Crudu „Generatia Fulgusor si Moldova” http://www.timpul.md/articol/generatia-fulgusor-si-moldova–39708.html si m-au cuprins amintirile.

Fina observatia lui Dumitru: „În acea epocă, oamenii nu-şi scriau e-mailuri şi nu-şi dădeau telefoane, pentru că exista Moldova şi Fulguşor, care gemeau de anarhişti, revoluţionari, genii neînţelese, curve, securişti, pictori, poeţi sau oameni de mare curaj estetic şi politic. Între o cafea şi alta aceştia mergeau la mitinguri, demonstraţii şi greve ale foamei”.

Intr-adevar, in lipsa Internetului si a retelelor de socializare, aceste doua cafenele si Monumentul lui Stefan cel Mare, erau locurile unde se aduna lumea sa faca schimb de informatii si opinii, si unde se puneau la cale multe proiecte politice si de cultura.

In acei ani, 1989-1991, in timpurile URSS, cu partid comunist unic, cu masina diabolica KGB de politie politica, aceste doua cafenele Moldova si Fulgusor, erau adevarate oaze ale libertatii de exprimare, centre intelectuale de alternativa.

Imi aduc aminte, ca la cafeneaua Moldova am facut cunostinta cu Alexandru Tanase, prin intermediului fratelui sau Costel,  si am decis sa-l invit sa participe la fondarea Organizatiei Tineretului Democrat, asociatie de tineret anticomunista care a functionat citiva ani buni si a avut si rezultate notabile.

Ma imprietenisem atunci cu Roman Chirca, Sorin Bucataru si Alexandru Tanase si activam impreuna in cadrul conducerii OTDM.

Organizatia a fost inregistrata la MJ, apoi am reusit sa obtinem o camera in cadrul sediului FPM, de pe strada N.Iorga, si asa am intrat in politica mare cu liderii Frontului Popular.
Aceasta organizatie a fost afiliata FPM pina in anul 1995.
Despre ce s-a intimplat mai tirziu cu Frontul si in special momentul 4 aprilie 2005 mii rusine sa comentez.

Spiritul libertatii tarii si a persoanei, generat de Moldova si Fulgusor, este acum la putere in R.Moldova, si asta ma bucura.

Dumitre, Fulgusorul si Moldova au invins.

URSS a murit, R.Moldova este tara independenta, iar fiecare dintre noi este liber sa-si faureasca destinul.

Insa s-au pierdut 20 de ani, si am batut pasul pe loc, tara a fost saracita, din cauza revolutiei furate in 1991 de nomenclatura sovietica si de partid.

Dar asta e alta tema de discutie.

Reclame

7 răspunsuri to “La multi ani! Dumitre, Fulgusorul si Moldova au invins.”

 1. Sf. Silvestru Says:

  Numai Re-Venirea la legalitatea istorică –
  Re-stabilirea “Actului Unirii ” pt. TOTDEAUNA
  a Basarabiei cu Patria-mamă România,
  votat de “Sfatul Ţării” de la Chişinău la 27 Martie 1918
  ne va Re-aduce la NORMALTATEA europeană democratică
  şi ne va scăpa de ocupaţia ruso-comunistă !

  ▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬ஜ۩ஜ▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬
  ————— ♥ BASAⱤABIA E ⱤOMÂNIA ♥ —————
  —————♥—♥—♥— RE-U N I R E ! —♥—♥—♥———
  ▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬ஜ۩ஜ▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬

 2. Marea Dacie Says:

  REUNIFICAREA MONETARA SI LIBERA TRECERE !
  de Ion Petrescu

  http://www.ionpetrescu.ro/2013/01/01/reunificarea-monetara-si-libera-trecere/comment-page-1/#comment-6244
  –––––––––––––––––––––-

  Aşa erau Republica Federală Germania
  şi Republica Democrată Germană,
  pe harta Europei –
  divizată între statele membre ale NATO
  şi cele ale Tratatului de la Varşovia:

  Şi aşa s-au reunit într-o singură ţară – cu o armată unică -,
  membră a Tratatului Nord-Atlantic şi a Uniunii Europene:
  –––––––––––––––––––––––

  Aşa arată România şi Republica Moldova,
  plus teritoriile samavolnic răpite de URSS,
  azi părţi temporare ale statului ucrainean,
  pe harta Europei –

  înjumătăţită între
  ţările membre ale NATO şi
  cele ale Comunităţii Statelor (aparent) Independente:

  ACUM, CASA ALBĂ
  NU AR FACE DECÂT SĂ SALUTE NECESARELE DECIZII,
  PRECUM:

  1.
  Promulgarea legii prin care, la 27 martie 2013,
  cu ocazia aniversării a 95 de ani, de la Unirea Basarabiei cu Ţara Mamă,

  să fie realizată reunificarea monetară,

  LEUL garantat de BNR devenind cel utilizat în cele două state româneşti.

  800px-Podul_de_flori_tricolor

  2.
  Adoptarea măsurilor legale în urma cărora, la 6 mai 2013,
  adică exact după 23 de ani
  de la PODUL DE FLORI DE PESTE PRUT,

  cetăţenii din stânga Prutului să primească
  dreptul permanent de trecere liberă,
  în Patria strămoşilor lor.
  –––––––––––––––––

  GERMANIA DE AZI,
  CARE A TRECUT PRIN DOUĂ ETAPE SIMILARE
  CELOR DOUĂ MĂSURI ENUNŢATE MAI SUS
  AR SUSŢINE ACESTE DEMERSURI,
  INCLUSIV ÎN PARLAMENTUL UNIUNII EUROPENE.

 3. Doru Bantus Says:

  @ Marea Dacie,
  Dumneavoastra afirmati:
  „GERMANIA DE AZI,
  CARE A TRECUT PRIN DOUĂ ETAPE SIMILARE
  CELOR DOUĂ MĂSURI ENUNŢATE MAI SUS
  AR SUSŢINE ACESTE DEMERSURI,
  INCLUSIV ÎN PARLAMENTUL UNIUNII EUROPENE.”
  Din pacate Germania lui Merkel si Franta lui Szarkozy au protestat vehement, la solicitarea Moscovei, furnizorul lor principal de energie, la reacordarea cetateniei romane, cetatenilor Republicii Moldova care au acest drept si au cerut ca acestia sa nu aiba dreptul la cetatenia europeana. Nemtii vor drepturi pentru ei, dar nu pentru catei.
  Reunificarea monetara nu se poate realiza, deoarece la Consiliul European din toamna, de la Bruxelles, presedintele Basescu a semnat un acord prin care Romania se obliga sa respecte hotarararile acelui Consiliu de toamna, desi nu este membra a zonei euro. In acea hotarare s-a stabilit ca toate bancile mari sa treaca sub controlul Bancii Centrale Europene ( un fel de banca nationala europeana ), urmand ca doar bancile mici, fara importanta sa fie controlate in continuare de BNR. Deci… nu se poate.
  Singura masura care ar duce la unificarea pietelor celor doua state ar fi reunirea. Acest lucru nu se poate realiza decat urmare a unui referendum, organizat in cele doua state. Care ar fi rezultatul acelui referendum in Republica Moldova il stiti si singur… Chiar daca, prin reducerea la absurd, unirea s-ar realiza, eu nu garantez ca, pentru acest gest, Romania nu ar fi exclusa din UE. Toate teritoriile europene care au anuntat ca urmeaza sa se reunifice sau sa se desparta ( Scotia, Catalunia, Belgia, etc. ), au fost anuntate oficial ca vor fi excluse din UE.
  Trecerea fara vize, fara a fi acordata pentru intreg teritoriul comunitar, nu se poate aplica numai la trecerea peste Prut in Romania, pentru ca Prutul este frontiera Uniunii Europene si NATO si are un regim special. Toate aceste artificii abracadabrante la care faceti apel, artificii facute fara acordul marii majoritati a basarabenilor ( asta-i situatia, din pacate ) nu ar fi necesare daca moldovenii ar fi un popor unit in cuget si simtiri, ar fi in stare sa-si impuna si sa duca la indeplinire marile comandamente nationale si ar hotari reunirea cu Romania si asta fara Transnistria, bineinteles, teritoriu care nu a aprtinut niciodata Romaniei. Dar dumneavoastra stiti foarte bine cam cum gandesc basarabenii. In tarile baltice s-a putut orice, in Republica Moldova nu. Asa ca…

 4. Doru Bantus Says:

  @ Marea Dacie,
  Din pacate, in situatia actuala, Avand in vedere ca peste 60% dintre cetatenii Republicii Moldova nu doresc reunificarea cu Romania, cei care au constiinta de neam nealterata nu se pot salva decat individual sau pe familii. Deci solicitati individual sau intreaga familie, reacordarea cetateniei romane si obtineti un card de identitate care sa ateste ca sunteti catean roman cu domiciliul stabil in Romania si deveniti astfel cetatean al Uniuni Europene. Sunt zeci de mii care au facut-o. Pot sa va si ajut, fara nici o pretenie pecunoara, sa indepliniti toate formalitatile necesare, in conditii de deplina legalitate. Acum, din pacate, altfel nu se poate si asta nu din vina Romaniei.Trebuie sa intelegeti ca Romania nu se poate angaja la infaptuirea unor demersuri riscante, care sa asigure o situatie ilozoriu privilegiata pentru 4 milioane de romani basarabeni, punand in pericol siguranta zilei de maine si statutul a 22 milioane de romani nevinovati, cetateni loaiali ai statului roman. Mai ganditi-va…

 5. Unionistul Says:

  pentru Doru Bantus: esti cam pesimist, domnule ! Totul este posibil in lumea asta ! inclusiv Re-Unirea noastra cu România ! daca est-moldovenii ar fi mia destepti, ar re-estabili legalitatea Actului Unirii pt. Totdeauna a Basarabiei cu România, votat de Sfatul tarii la 27 martie 1918. Asta e unica solutie ! Fara referendumuri si alte bazaconii ale altor tari. Dar din pacate, majoritatea moldovenilor inca nu stiu pe ce lume se afla !

 6. Andries Vartic Says:

  „Pe Calea lui Zamolxe. Trezirea Strabunilor” /2009/
  de Octavian Sarbatoare / Australia /

  p.40-41:
  – Am colectionat cântece şi poezii care preamăreau timpurile de glorie ale lui Mihai Viteazul, Ştefan cel Mare, Avram Iancu… şi alti eroi ai neamului românesc.

  În muntii Moldovei lăsam crestele să asculte imnurile înăltate lui Ştefan.

  Prin ele oamenii îl chemau să învie la Putna

  ca să aducă Unirea Republicii Moldova cu România.

  În muntii Apuseni era preamărit Avram Iancu, iar în Făgăraş Mihai Viteazul, cel care a unit primul Tările române. Am adunat o antologie de poeti remarcabili. Ar fi prea multi ca să îi citez.
  – Înăltător! De-a dreptul magnific! Ce rezultate ai observat ulterior?

  – Nu se poate contesta evidenta faptică.
  În Republica Moldova de exemplu există o mare creştere a conştiintei nationale.
  Oamenii, în ciuda îndoctrinării din timpul deceniilor de ocupatie străină, se trezesc.
  „Suntem români!” spun ei şi cântă Hora Unirii.

  – Ce sugerează aceasta?
  – Sufletul lui Ştefan cel Mare a revenit. Este acum prezent în cineva. Evidenta creşterii conştiintei nationale este de necontestat. Dar nu voi încerca să conving pe nimeni
  că Ştefan s-a întors deja, deşi oamenii aceasta doresc prin cântecele înăltătoare,
  care de cele mai multe ori te aduc la lacrimi.

 7. Doru Bantus Says:

  In 1982 ma aflam in Olanda, intr-o delegatie, in cadrul schimburilor culturale ale statului roman. Ma plimbam cu bunul meu prieten Viorel, un valah hatru, cu parul ca pana corbului, originar din Targoviste, de-a lungul canalului Kaisergraht, din Amsterdam. Era o zi frumoasa, lucru rar in Olanda, unde ploua si bate vantul mai tot timpul. Ne plimbam si vorbeam romaneste.
  La un moment dat s-a apropiat de noi o femeie inalta, uscativa, cu parul rosu ca para focului si pielea obrazului aspra, batuta de vanturi si ploi si ni s-a adresat in franceza: “Nu va suparati ca va deranjez. V-am auzit vorbind si mi-am dat seama ca sunteti din Romania. Dumneavoastra trebuie sa stiti… Ce este aceea Basarabia?”
  I-am explicat cum m-am priceput… Fata ei a devenit trista. Nu se astepta la un raspuns atat de prozaic.
  Am intrebat-o si eu de ce o intereseaza subiectul. Mi-a raspuns ca in Olanda este un proverb care suna cam asa: “Tu vrei sa ajungi in Basarabia” cu semnificatia ca tu vrei imposibilul, adica tu vrei sa ajungi pe un taram de vis imposibil de atins. Pentru interlocutoarea mea, ideea de taram de vis nu prea rima cu imaginea pe care o avea ea despre o republica sovietica. Probabil avea dreptate.
  Dupa 1989, cand am inceput sa aflu despre ce se mai intampla in stanga Prutului, mi-am reamintit deseori aceasta intamplare si mi-a ramas in minte imaginea: “Basarabia tara fagaduintei”… Ce ironie a sortii? Cred ca si astazi, pentru cei de la Bruxelles, Basarabia a ramas, din pacate, un taram imposibil de atins…

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat asta: