Craciun Fericit! si un mic bilant al anului 2012.

Alegerea Presedintelui R.Moldova, este principalul eveniment al anului 2012.

Prin alegerea sefului statului au fost evitate alegerile parlamentare anticipate, AIE a ramas la guvernare, iar R.Moldova a obtinut stabilitatea politica si institutionala necesara continuarii procesului de integrare europeana si modernizare a tarii.

PCRM a pierdut confruntarea cu AIE, in subiectul de alegere a sefului statului, deoarece a ales o tactica gresita de lupte de strada, de presiuni si santaj.

Voronin a incercat sa atraga PLDM in negocieri bilaterale, propunind scenarii de alegere a sefului statului care de fapt insemnau distrugerea AIE, si crearea unei noi majoritati parlamentare, antieuropene si antiromanesti.

Tatal si fiul, Petru Lucinschi si Chiril Lucinschi, sunt foarte influienti in partid, si reprezinta aripa de centru-stinga, nomenclaturista din PLDM, care a incercat sa medieze in favoarea unor interese rusesti, o alianta camuflata cu Voronin si PCRM, ceva de genul unei guvernari de uniune nationala, incercind sa foloseasca animozitatile de ordin personal dintre Filat si Plahotniuc, dar si cele dintre Filat si Ghimpu.

In acest scop au fost unite echipele mediatice ale PLDM si PCRM, si au fost declansate si sustinute  operatiunile Papusarul si  antimafia.

Una din cauzele principale ca  nu a reusit alianta dintre liberal-democrati si comunisti, pe linga alti factori, este faptul ca in fractiunea parlamentara a PLDM exista un grup important de deputati considerati anticomunisti si proromani, care nu ar fi votat si nu ar fi sustinut o asemenea alianta, ceea ce ar fi dus la scindarea fractiunii si a partidului, existind pericolul chiar a repetarii destinului PPCD, fapt ce l-a oprit pe Filat.

Plecarea grupului Dodon din PCRM, a facut posibila alegerea sefului statului, deoarece acest grup nu a pus conditia distrugerii AIE, nu a cerut functii, votind pentru candidatul  PL, astfel incit acestui partid i s-a oferit recompensa pentru faptul ca Mihai Ghimpu nu a obtinut nicio functie din cele trei cele mai importante in stat.
In unul din interviurile televizate Mihai Ghimpu a recunoscut ca l-a propus pe Nicolae Timofti drept candidat la Presedintia R.Moldova.

Totusi se impune precizarea, ca Nicolae Timofti nu a fost membru de partid, chiar si daca a fost candidatul PL, este o personalitate abila, care a stiut sa gaseasca compromisul cu celelate fractiuni parlamentare si cu grupul Dodon.

Grupul Dodon a votat pentru Timofti, deoarece nu avea alta solutie dupa plecarea din PCRM unde era marginalizat. Dodon nu ar fi avut nicio sansa sa nimereasca in Parlament, in rezultatul unor alegeri parlamentare anticipate, si avea nevoie de timp pentru a fortifica si consolida noul partid al carui Presedinte a devenit, PSRM.

Astfel, comunistii au incercat sa forteze declansarea unor alegeri parlamentare anticipate, insa nu au reusit, si in rezultat partidul a intrat intr-un proces de blocaj si dezintegrare.
Voronin si Tkaciuk au pierdut lupta cu AIE, nu au solutii, partidul a devenit unul marginal si chiar extremist, incearca in disperare sa promoveze ideea integrarii eurasiatice, in timp ce in programul partidului este prevazuta integrarea in UE.
In aceste conditii  o mare parte din deputatii, consilierii si membrii comunisti pleaca spre PDM , altii spre PSRM.
Este evident ca la viitoarele alegeri parlamentare principalul partid de centru-stinga va fi PDM, cu cel mai mare scor electoral, care s-a modernizat, si reuseste sa se consolideze puternic in teritoriu.

Unele concluzii:

Putem sa constatam ca cele mai importante trei functii in stat s-au redistribuit, fara modificarea Acordului de functionare AIE, si anume, PLDM a mentinut functia de Prim-ministru pentru Vlad Filat, PDM a mentinut functia strategica de Presedinte al Parlamentuli pentru Marian Lupu, iar PL a primit functia de Presedinte al R.Moldova prin Nicolae Timofti.

 Avem la guvernare o Alianta politica sustinuta puternic de UE, in conditiile crizei financiare din zona euro, R.M. este beneficiara a unor fonduri anuale nerambursabile de sute milioane de euro .

Vizitele inaltilor oficiali europeni, a  Preşedintelui Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso si a Cancelarului Angela Merkel, ofera o garantie a continuarii sustinerii din partea UE si  a semnarii Acordului de Asociere a R.Moldova cu UE.

Numai distrugerea AIE, si inlocuirea acesteia cu alta alianta politica poate opri semnarea Acordului istoric si strategic de Asociere.

Anul 2013 va fi pentru AIE unul de culegere a roadelor, iar lupta politica pentru supravietuire se va declansa deja in 2014, anul alegerilor parlamentare.

Reclame

4 răspunsuri to “Craciun Fericit! si un mic bilant al anului 2012.”

 1. Soliman (ne)magnificul Says:

  Pe mine unul, nu ma incanta absolut de fel „intarirea” PDM!! Pe cine si pe seama a ce se intareste acest parid… to comunist , in fond!! Vrea cineva, poate, sa ma convinga ca Diacov nu e o batrana curva comunista? Dar Marian LUPU ,cel cu limba romana in paranteze si cu istoria romanilor la fel?? Poate pe voi cei din basarabia care inca mai visati cai verzi si comunisti pe peretii caselor voastre!! Vezi matale, d-le Mihaes, vreun progres serios prin acapararea scenei politice de catre PDM?? Si inca in jurul lui si alte partide agreeate, tot serios, pe calea … cea buna? Eu NU VAD!! Nu se vor limpezi apele nici data viitoare in R. Moldova. Asa ca, peste un an s-ar putea sa zicem, noi cei din Romania, adio Basarabia!! Poate in alta generatie/generatii, dar acum , NU.!!Un nou zid al Berlinului se prefigureaza. Ceea ce ai vrut , aceea vei avea !! Viata nu sta pe loc , nu iarta si nu asteapta pe nimeni !!Occidentul va fi mult mai mult preocupat de Romania sa nu o ia spre EST(are toate sansele, din pacate!) decat sa ajunga sa se arda rau de tot cu Basarabia in UE!!
  Dar, fara suparare: mai asteptam vreo luna de zile sa intre pe rol noua administratie de la Washington si vom putea discuta mai multe!! 20 de ani de independenta nu sunt putini ,d-le Mihaes si tare ma tem ca ne vom indeparta si mai mult unii de altii. timp pierdut degeaba!!
  Cu stima !!

 2. Mos-Ajun Says:

  Numai Re-Venirea la legalitatea istorica –
  restabilirea “Actului Unirii ” pt. TOTDEAUNA
  a Basarabiei cu Patria-mama România, votat de Sfatul Tarii
  de la Chisinau la 27 Martie 1918
  ne va re-aduce la NORMALTATEA europeana !

 3. Scribul Unionist Says:

  http://moldpress.info/2012/12/plecarea-lui-anatol-petrencu-are-legatura-cu-lipsa-directiei-unioniste-a-pl/

  Plecarea lui Anatol Petrencu
  are legătură cu lipsa direcţiei unioniste a PL.
  ––––––––––––––––-
  Mai mulţi analişti din Republica Moldova consideră că plecarea lui Anatol Petrencu din PL are drept cauză renunţarea de către PL-ul lui Ghimpu

  la traseul unionist clar.

  Anatol Petrencu este un cunoscut istoric care nu poate nega adevărul istoric din considerente financiare
  şi politice lucru care l-a îndepărtate de conducerea actuală a PL.

  Orice tentativă de schimbare din interior a PL se loveşte de zidul pe care Mihau Ghimpu l-a crea astfel încât deturnarea lui să nu fie posibilă.

  Foarte mulţi susţinători ai PL s-au considerat total dezamăgiţi de atitudinea PL

  faţă de unionism

  considerând că Mihai Ghimpu şi familia sa sunt nişte oportunişti care folosesc mesajul
  doar în timpul campaniei electorale.

  Anatol Petrencu probabil a luat această decizie pentru că şi-a dat seamă că din interiorul PL se luptă cu morile de vânt, caracatiţa Ghimpu împiedicând reformarea partidului conform doleanţelor susţinătorilor săi.
  ––––––––––––––––

 4. Voluntarul. Says:

  Contul Dvs. a fost suspendat .

  Scurt clar si cuprinzator -apare la tentativile lui MihaiPruteanu sa comenteze tradarile in lant ale ,,patriotilor”.
  A aparut o clona Mihai-prutean cu tratina la creer si departe de pruteni care sistematic tradeaza Moldova si interesele ei rusilor ocupanti.
  Sunt calm si inteleg ca razboiul mediatic al moscalilor ocupanti a ajuns si la presa ,,independenta ” din R. Moldova.
  ………………….
  CCA??? Cine sunt??? Au citit ei Declaratia de Independenta??? Cunosc Constitutia R. Moldova unde limba ROMANA este LIMBA DE STAT DE 20 DE ANI???
  ,,,radiodifuzorii care au mai puțin de 30% de producție proprie în limba de stat trebuie să prezinte la CCA, până la 1 martie 2013”’
  ……………….
  Cine le da dreptul ,,patriotilor” de la CCA – SA LIPSEASCA DE DREPTURI 85% DE BASTINASI ???

  DE CE NU SE INTENTEAZA UN DOSAR CONTRA DECIZIEI ANTICONSTITUTIONALE???
  ………………..
  Cunoaste-ti Domnilor din CCA ca la Nistru sa varsat singe pentru R. Moldova.
  Camarazii mei nu va vor ierta epigonii si mizeriile care tradeaza R. Moldova.
  …………….
  Sint radical?.Extremist? Nici una nici alta – spun adevarul si nu tradez TARA.

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat asta: