Voronin si PCRM sustin Guvernul Filat si AIE.

Cunoastem deja ca potrivit sondajului CBS-AXA , pentru PCRM ar vota 29,5% , PLDM 21%, Partidul Democrat  8,2% și Partidul Liberal 7,9%.
Prima concluzie, comunistii sunt in evidenta scadere cu peste trei la suta fata de sondajul efectuat in luna iulie, in rest partidele aliantei in limita marjei de eroare isi pastreaza intentiile de vot.PCRM pierde din electorat din mai multe motive, este si efectul unui partid de opozitie, si faptul ca nu mai detin instrumentul de propaganda NIT, dar si faptul ca partidul s-a radicalizat si aplica tehnologii de lupta de strada, in loc sa propuna programe alternative de guvernare.

PLDM se mentine pe pozitia a doua, beneficiind de faptul ca Presedintele partidului este si seful Guvernului, si tine in mina piinea si cutitul guvernarii.
Sarcina principala a acestui partid va fi omogenizarea garniturii , caci in prezent se contureaza doua mari grupuri care in linii mari sunt antagoniste, centristii nomenclaturisti a lui Urechean si Lucinschi, si grupul national-liberal reprezentat de Maria Ciobanu, Mihail Sleahtithi, Liliana Palihoviсi, Valeriu Ghiletсhi si altii.

Premierul Filat a incercat sa obtina anuimte beneficii dupa vizita in Rusia, insa viceministrul rus al Afacerilor Externe, Grigori Karasin, a venit cu precizari în cadrul unui interviu pentru Agentia RIA Novosti, care complica si mai mult relatiile moldoruse.

Rusia a fost iritata de faptul ca deputatul PLDM Valeriu Ghiletchi a reusit sa introduca în Raportul cu privire la monitorizarea Federaţiei Ruse un amendament privind retragerea armatei ruse din regiunea transnistreană.

Iar marea surpriza pentru Rusia, dar probabil si pentru Lucinschi si Urechean, a fost atunci cind  membrii delegaţiei moldoveneşti la Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei, deputatii PLDM Liliana Palihovici şi Valeriu Ghileţchi au semnat si sustinut  un amendament elaborat de parlamentarii romani Viorel Badea si Tudor Pantiru si discutat în plenul sesiunii APCE, în care se cere Federaţiei Ruise să restituie României tezaurul evacuat în timpul Primului război mondial.

PDM, dupa ultimul Congres  este unicul partid din tara noastra, social-democrat, de centru-stinga, care s-a reformat si modernizat, si care sustine integrarea europeana a R.Moldova.
PDM poate beneficia electoral de efectul radicalizarii PCRM si PSRM, care sustin integrarea eurasiatica, fiind astfel unicul beneficiar pe centru-stinga al voturilor statalistilor si moldovenistilor proeuropeni, care sunt foarte multi.PL isi pastreaza baza electorala de circa 10%, iar scorul la viitoarele alegeri parlamentare va depinde de mai multi factori, unul dintre ei ei fiind schimbul de generatii si intinerirea echipei de conducere a partidului.
Inlocuirea lui Mihai Ghimpu cu Dorin Chirtoaca la urmatorul congres, ar putea sa creasca rindurile membrilor si scorul electoral al PL.

A doua concluzie, nici unul dintre partidele extraparlamentare nu reuseste sa se apropie de pragul electoral.
Dodon si PSRM incearca sa formeze in jurul lor un pol electoral mai la stinga de PCRM, insa resursele acestor jucatori sunt modeste, iar Dodon nu reuseste sa intre in topul celor cinci lideri politici a Moldovei, ca sa devina locomotiva electorala.

A treia  concluzie
, PCRM critica guvernarea AIE, insa nu cere demisia Guvernului in Parlament, ceea ce inseamna ca sustine indirect Guvernul Filat.
Se stie ca PCRM la inceputul sesiunii parlamentare a cerut demisia Presedintelui Parlamentului, initiativa care nu a acumulat voturile necesare, dar totusi comunistii au tinut sa-si incerce norocul, controlind astfel reactia PLDM.Insa PCRM nu apeleaza la art.106 din Constitutie, care permite ca o patrime din deputati sa propuna exprimarea neincrederii iin Guvern, care in cazul votului majoritatii deputatilor ar conduce la caderea Guvernului.
O opozitie normala si necontrolata de putere ar trebui sa ceara demisia Guvernului in Parlament cel putin de doua ori pe an, la inceputul fiecarei sesiuni parlamentare si sa vina cu critici si cu propuneri de guvern nou si noi politici.Probabil Voronin este satisfacut, sau este naiv, si traieste cu speranta, ca intr-o zi Filat va demite ministrii din PL si PD si ii va inlocui cu cei din PCRM.Dar mai este o ipoteza, comunistii nu au program  alternativ de guvernare, nu au echipa, fostii stilpi ai guvernarii comuniste Tarlev, Dodon si Greceanii au plecat, si neavind cu cine si cu ce, comunistii sprijina tacit Guvernul AIE.

P.S.

Constitutia R.Moldova, Articolul 106
Exprimarea neîncrederii
(1) Parlamentul,  la propunerea a cel puţin o pătrime din  deputaţi, îşi   poate  exprima  neîncrederea  în  Guvern,  cu  votul   majorităţii deputaţilor.
(2) Iniţiativa de exprimare a neîncrederii se examinează după 3 zile de la data prezentării în Parlament.
Reclame

9 răspunsuri to “Voronin si PCRM sustin Guvernul Filat si AIE.”

 1. Constantin Says:

  Nu va inteleg dle Mihaeş. Ce sugeraţi subtil comuniştilor? Să răstoarne barca AIE? Dar de cînd aveţi aşa viziuni de extremă stîngă?

 2. LibertateaTV | Voronin si PCRM susțin Guvernul Filat și AIE. Says:

  […] exprimare a neîncrederii se examinează după 3 zile de la data prezentării în Parlament. autor: Roman Mihăeș Urmatorul > var addedComment = function(response) { //console.log('fbComments: Caught added […]

 3. marian Says:

  PCRM este fara indoiala dezavantajat de plecarile care au avut loc nu numai in ultima vreme … ci incepind cu plecarea lui m.lupu . inca de atunci a inceput cu adevarat declinul PCRM … au fost insa plecari masive si la esaloanele 2 si 3 , din teritoriu in special , catre PD si chiar PLD . efectele acestor plecari din teritoriu s-au vazut la alegerile locale unde rezultatele PCRM nu au fost notabile decit in chisinau , balti si alte orase cu minoritati etnice mai importante . PCRM a pierdut teren in zona rurala si a obtinut rezultate bune in marile orase datorita unei mobilizari foarte bune la vot a minoritarilor pro-PCRM . problema pentru PCRM este ca multele partidulete de stinga aparute sau reinviate , iau tocmai electoratul PCRM din orase . cred ca de aici vine si scaderea PCRM din sondaje . si inca ceva …alunecarea spre radicalism a PCRM pare sa ajute partiduletele mici de extrema-stinga gen PSRM decit sa ajute PCRM .

 4. marian Says:

  sa terminam cu o minciuna …PLD nu este astazi un partid de centru-dreapta . prin inghitirea AMN si primirea cu bratele deschise a multor comunisti in teritoriu , prin atragerea de electorat de la PD , numai de centru-dreapta nu e PLD . el e un partid de centru-centru-stinga . doar cu putin mai la dreapta decit PD … de aceea vedem si scaderea PD in sondaje . PLD si PD au ajuns sa-si dispute cam acelasi electorat …

 5. marian Says:

  domnul mihaies a vazut bine un lucru …PLD s-a intins cu lacomie si la stinga si la centru-dreapta , partidul pierzindu-si omogenitatea . aceasta latire are avantaje dar si dezavantaje … incep deja sa [co]existe doua partide intr-unul singur … un partid clar de centru-stinga si unul clar de centru-dreapta … doar doua lucruri mai tin cele doua grupari alaturi . filat si ciolanul puterii …

 6. Valentin Todercan Says:

  Cunoastem deja ca potrivit sondajului CBS-AXA , pentru PCRM ar vota 29,5% , PLDM 21%, Partidul Democrat 8,2% și Partidul Liberal 7,9%.
  Prima concluzie, comunistii sunt in evidenta scadere cu peste trei (SIC) la suta fata de sondajul efectuat in luna iulie

  Dle Mihaes,
  Cand o sa va invatati sa fiti corecti? Nu-i destula minciuna lui Jigau? Vi s-a parut ca daca spunea-ti „peste doi” era prea putin ca sa indreptateasca „evidenta scadere”? Sau marja de eroare de +/-3 la suta, dupa care se ascunde Jigau va da dreptul sa manipulati? Intrebati-l pe Filat care sint rezultatele reale si o sa va intristati definitiv. Noi le cunoastem, deacea nu ne temem de analizile apocaliptice ale Dvs. 31,6-29,5=2,1. Sau la universitatea din Iasi, unde ati invatat voi = cu peste trei?
  http://www.jurnal.md/ro/news/sondaj-cbs-axa-pcrm-31-6-pldm-20-7-pl-8-4-pd-7-9-223771/

 7. mircea.ro Says:

  după ultimul sondaj 50% dintre cetăţeni vor în vest şi aproximativ 50% în est.80% dintre ei vor un stat independent şi neutru.În acest caz nu văd cum s-ar micşora bazinul electoral comunist.Basarabenii nu s-au decis în ce direcţie să o ia iar pentru occidentali indecizia lor va cântări mult în viitor.Tare mi-e teamă că răbdarea Brussellului e pe sfârşite.

 8. vlad Says:

  PCRM dîrdîe de fericire că în Moldova e aceași criză ca și în lume. E tocmai ceea ce vor, să fie cît mai rău și atunci speră că vor intra, după alegerile viitoare, pe cal alb în Parlament, ca salvatorii națiunii. Au profitat de asta în 2001, după criza rusă din 1998 și speră la repetarea istoriei. Dar speranțele lor sînt oarbe.

 9. ioana Says:

  as dori un raspuns clar din partea d-lui Todercan: cine va permis sa ziceti ca D-l Jigau spune „minciuni”?! inainte de a scrie porcarii despre D-l Jigau verificati-va ortografia de analfabet!!!

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat asta: