Principala realizare AIE – suntem unica tara democratica din CSI.

Astazi se implinesc trei ani de la instalarea AIE la guvernare in R.Moldova.
Un bun prilej pentru reflectii si concluzii.
Putini credeau ca Voronin si PCRM, dupa victoria categorica din 5 aprilie 2009, atunci cind au obtinut tocmai 60 de mandate, vor fi detronati de la guvernare.
Dar a fost un 7 aprilie, care a zguduit sistemul comunist, care atunci a gafat masiv si minunea s-a produs, in R.M s-a instalat un guvern de coalitie, care este foarte aproape de a semna un acord de asociere cu UE.
In acesti trei ani s-au facut multe greseli, aceasta guvernare pestrita nici nu putea sa fie una ideala.
Prea diferite sunt componentele AIE, iar o buna parte din deputati si ministri provind din vechile structuri si guvernari.
Dar este important sa remarcam ca a fost aleasa corect directia de dezvoltare a tarii.
De fapt infringerea lui Voronin si a PCRM a fost posibila gratie plecarii din echipa comunista spre PDM a duetului Lupu/Plahotniuc.
Acest duet a intarit si promovat PD-ul in Parlament, iar dupa alegerile din 29 iulie 2009, in loc sa formeze o alianta de stinga cu PCRM, a participat impreuna cu PL, AMN si PLDM la formarea AIE-1.
Astfel , prima concluzie care se impune este ca Voronin a pierdut pe mina lui, nu a stiut sa-si gestioneze resursele in asa mod , incit sa nu fie parasit de oamenii cheie.

Apoi au fost alegerile parlamentare din 28 noiembrie 2010, si lungile negocieri dintre PD si PCRM, care ar fi putut  sa semneze o alianta de guvernare.

Insa Voronin si Tkaciuk, nici de aceasta data nu au stiut sa-si foloseasca sansele de a reveni la guvernare.
Principala problema a lui Voronin si a comunistilor, este ca nu stiu sa faca aliante si nu inteleg ca intr-o democratie trebuie sa inveti sa guvernezi in coalitie.
Iar intr-o coalitie de guvernare , trebuie sa respecti aliatii, sa nu tradezi, sa nu aplici lovituri sub centura, si sa faci multe cedari.
Putem sa constatam ca astazi AIE se poate lauda si cu unele realizari, cum ar fi procesul de integrare europeana, suntem aproape de a semna un Acord de asociere cu UE, si nu este putin.

Avem o libertate a presei, cum nu exista in multe tari membre UE.
Ziaristii si comentatorii , ataca politicienii de prim rang, si nu sunt dati afara din lucru si nici nu sunt bagati la puscarie.

Politicienii marginali si agresivi, ataca guvernarea foarte dur si se produv zilnic in  talk show-uri la ore de maxima audienta, inclusiv la postul national de televiziune.
Suntem unica tara democratica din CSI si trebuie sa pretuim libertatea.

AIE este o structura politica de tranzitie de la regimul autoritar a lui Voronin, spre o tara normala, democratica si europeana.

AIE are o misiune istorica, sa conduca R.M. spre semnarea acordului de asociere cu UE, sa creeze bazele democratiei moldovenesti, si apoi poate sa dispara.

Este important ca sa existe o continuitate, si de la AIE , sa mergem spre o guvernare mai democratica si mai curata.

Intrebarea principala astazi este – ce va fi dupa AIE?

Se va repeta anul 2001, si va veni la putere un regim autoritar, cu un general in frunte?
Sau totusi vom continua cu o guvernare democratica?

Vom trai si vom vedea.

Anunțuri

7 răspunsuri to “Principala realizare AIE – suntem unica tara democratica din CSI.”

 1. opinie Says:

  Principala realizare AIE – suntem pina in prezent in clubul autoritar CSI.

  Iar noi de mult trebuia sa iesim din CSI.

  Pina RM nu va iesi din CSi pina atunci nu se va schimba nimica

 2. bagiu Says:

  o democratie in CSI sta stramt ,rasufla greu ! dar poate anul acesta se produce iesirea la LUMINA EUROPEI !

 3. Trubadur Says:

  Cine ataca Unimedia si de ce?
  Serafima VOINOVAN
  UNIMEDIA posibil este atacata chiar si de laba paroasa a FSB-ului care, stim din presa, ataca site-urile si blogurile care sunt inconvenabile politiicii dictatoriale imperiale teroriste de cotropire. Nu numai din Rusia dar si din alte tari, in special cele invecinate.

  Sa ne amintim faptul ca vara trecuta Unimedia.md a fost atacata de hacheri, ciberteroristi timp de vreo doua luni. In unele zile Unimedia chiar nu putea functiona normal.

  Cititi ce fac criminalii din FSB:

  1. “РУССКИЙ ТЕРРОРИЗМ. Кибертеррористы из ФСБ атаковали официальный сайт правительства Латвии” – http://cerulalbastru.com/2012/09/русский-терроризм-кибертеррористы-и/

  2. “ГРУЗИЯ. Русская банда ФСБ приступила к кибертерроризму против частных блогеров”; ”Freedom House подвергла критике Россию за блокировку сайтов и DDOS” ; Ромни подверг критике кибертерроризм ФСБ – http://cerulalbastru.com/2012/09/русский-терроризм-кибертеррористы-и/

  ATENTIE maxima: daca in Rebublica Moldova ar fi organe competente si juristi capabili sa depisteze si sa demonstreze in instanta de judecata, sa confirme cu probe existenta atacurilor teroriste reider contra site-urilor independente, atunci am mai putea spera cumva ca hartuirea Unimedia.md ar putea fi stopata pe cale judiciara, adica am mai putea spera in justitie.

  Asa este situatia in tarile civilizate unde sunt si legi si judecatori capabili sa faca lumina si sa appere presa electronica de teroristii cibernetici. Evident ca avem de afacere structuri criminale mafiotice, poate chiar si cu relatii de colaborare cu FSB-ul, care oprima presa independenta, pentru ca nu-i convine adevarul sa fie dat publicitatii.

  Aceste structuri mafiotice, pot ataca si site-urile organelor de stat si, astfel, sa submineze functionalitatea statului. Ciberterorismul se pedepseste aspru. Nu la noi, ci in strainatate, unde se acorda o atentie maxima protectiei bunei functionari a mass media electronice.

  DIata cateva institutiile publice cu atributia de a lupta contra crimelor cibernetice in Romania – DIICOT – DIRECTIA DE INVESTIGARE A INFRACŢIUNILOR DE CRIMINALITATE ORGANIZATA ŞI TERORISM (in translation: Directorate for the investigation of organized crime and terrorism offences – DIOCT): http://www.diicot.ro/ : Serviciul pentru Combaterea Criminalitatii Informatice(Service for Fight against Computer Crime) inside DIICOT –
  Despre experienta Romaniei este scris in articolul “CYBERCRIME LAWS AND INSTITUTIONS”.
  Vezi: http://cerulalbastru.com/2012/09/romania-cybercrime-laws-and-institutions/
  Daca am fi uniti cu Romania presa electronica din Republica Moldova nu ar fi atat de atacata, iar Legea ar functiona mai bine si dreptatea ar triumfa, Insa sa speram ca si in cazul portalului de stiri Unimedia se va face lumina si dreptate.

 4. romanmihaes Says:

  da intro zi va trebui sa parasim csi.

 5. Manole Says:

  http://cerulalbastru.com/2012/09/unimedia-md-este-in-pericol-apel-la-solidaritate-cu-echipa-unimedia/

 6. mih Says:

  Trebue sa pretuim aceste mici realizari,

 7. Vîntu bate – împrăștie gunoiul | maturatoru Says:

  […] O ridic, văd un scris citeț, frumușăl așăia nuștiu cum, dar oleacă crăcănat. Mă așăz pe bardiur ș încep a citi. Nu vă povistesc nik din țidula iasta, videț ș sînguri apesînd pe țîdulă. […]

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat asta: