Ma mindresc cu faptul ca sunt moldovean si roman si va felicit cu ziua Independentei R. Moldova. Desprinderea de URSS a fost eliberare de sub ocupatie.

Astazi e sarbatoare mare pentru mine, am participat si eu atunci in anii 90, cu un aport modest la eliberarea de sub ocupatie sovietica si la distrugerea URSS.

Pentru mine independenta este in primul rind o sarbatoare a libertatii, un act de eliberare de sub teroarea unui imperiu al raului, in care basarabenii au fost deportati, ucisi  in foamete organizata,  deznationalizati etc.
In anii 1988-1991 pe teritoriul R.Moldova a activat o puternica Miscare de eliberare national-democratica, care in colaborare cu miscarile similare din celellate republici unionale a obtinut distrugerea URSS.

In cadrul Miscarii din R.M. existau doua curente mari, unionistii cu Romania, care vedeau independenta R.M. ca o etapa urmind apoi unirea cu Romania in frunte cu Mircea Druc si statalistiii  in frunte cu Mircea Snegur care acceptau desprinderea de URSS si se impotriveau unirii.
Aceste tabere exista si astazi, si discutiile continua, insa este important ca atunci in 1991 s-a reusit ceea ce parea incredibil, monstrul URSS s-a prabusit.

Nu sunt nici eu multumit pe deplin de evolutia tarii, de faptul ca in 21 ani de independenta,  R.Moldova fiind furata, a fost declarata cea mai saraca tara din Europa, cu un exod masiv al populatiei.

Unii luptatori pentru independenta au emigrat , si imi scriu de acolo cu durere in suflet ca altfel isi imaginau independenta R.Moldova, insa isi iubesc tara si doresc sa revina in Patrie.

Dar avem si mici realizari,dupa caderea regimului comunist(2001-2009) am reusit sa construim in citiva ani de guvernare AIE, un regim minimal democratic, fapt remarcat si de catre oficialii europeni.

Vizita Angelei Merkel , aprecierea inalta, ca R.M. este pilon al Parteneriatului Estic, trebuie sa ne incurajeze  sa continuam actiunile de modernizare si europenizare a tarii.

Sa pretuim ce avem, cu pasi mici , dar fermi, sa mergem spre UE, acolo e locul nostru, in marea familie europeana a natiunilor.

Independenta R.Moldova a fost dobindita prin lupta

august 27, 2010
La 27 august 1991 eram si eu in Piata Marii Adunari Nationale si impreuna cu zeci de mii de oameni ne bucuram de Adoptarea Declaratiei de Independenta. Am remarcat atunci ca mitingul din PMAN si lucrarile Parlamentului au fost transmise in direct de catre TVR si prima tara care a recunoscut independenta R.Moldova a fost Romania.

Se stie ca atunci au fost doua scenarii, unul de unire cu Romania si altul de independenta. Deoarece in R.M in Parlament nu era o majoritate care sa voteze Unirea, iar in Romania era Presedinte Ion Iliescu, prieten de-a lui Gorbaciov , adversar declarat al reunirii Basarabiei cu Romania, a cistigat scenariul declararii independentei.

Agonie si extaz, asa pot fi caracterizate acele timpuri.

Cu doar citeva zile mai inainte la Moskova a fost o tentativa de lovitura de stat, atunci cind GKCP a incercat sa preia puterea. La 19 august dimineata am aflat de la tv si radio ca a fost constituit – Государственный Комитет по чрезвычайному положению (ГКЧП), imediat Chisinaul s-a transformat intr-o fortareata de lupta impotriva dictaturii. Trebuie mentionat ca conducerea de atunci in frunte cu Mircea Snegur a fost una curajoasa si a organizat rezistenta impotriva putcistilor. Timp de citeva zile tricolorul moldovenesc si actiunile de la Chisinau antipuci , impreuna cu actiunile sustinatorilor lui Eltin care s-au baricadat la Moskova in Casa Alba au dominat stirile de la televiziunile din Rusia si din intreaga lume.

Independenta R.M. nu a cazut din pod cum incearca sa afirme unii comentatori stingisti ci a fost dobindita in lupta de elitele patriotice si masele simple de oameni de atunci. URSS a fost desfiintata de miscarile pentru eliberare nationala din fostele republici unionale, inclusiv din Rusia. Un aport important la dobindirea independentei l-au adus Uniunea Scriitorilor din Moldova, cenaclul Alexei Mateevici, Frontul Popular din Moldova, Organizatia Tineretului Democrat din Moldova, Liga Femeilor din Moldova si altii.

Zilele trecute m-am intilnit cu mai multi cunoscuti care in acele timpuri 1989-1991 pledau pentru independenta, participau la mitinguri anticomuniste etc. Majoritatea au fost persecutati de autoritatile de atunci, au fost arestati, exmatriculati din universitati, dati afara de la servici etc. Ei nu au primit si nici nu vor primi vreodata medalii de la Ghimpu si alti presedinti.

Apoi a fost razboiul de la Nistru din 1992 care a demoralizat populatia si revenirea stingii in 1994 la alegerile parlamentare cind a cistigat PDAM . De atunci si pina in prezent avem la guvernare partide sau aliante cu program de stinga, caci si programul de guvernare al AIE contine teza neutralitatii, parteneriatului strategic cu Rusia si dezvoltarii CSI. AIE este o structura necesara de tranzitie de la stinga neocomunista retrograda a lui Voronin si Tkaciuk spre o guvernare democratica.

La 19 ani de la independenta se discuta despre falimentul statului moldovenesc care trebuie modernizat si înlocuit cu un stat democratic.Moldova furata de nomenclatura din toate timpurile, este rusinea Europei, cu un PIB anual pe cap de locuitor de circa 1.400 dolari SUA, la nivelul Africii. Unii declara ca in R.M. in premiera mondiala a fost construit capitalismul de cumatrie, a ramas doar ca el sa fie descris de catre specialisti in lucrari teoretice fundamentale.

Norocul nostru este ca avem hotar cu UE , care nu ne va permite sa murim de foame, si chiar in prezent conform spuselor unor demnitari circa 70% din buget este suplinit din banii europeni.

Marele test pentru democratia moldoveneasca vor fi referendumul constitutional si viitoarele alegeri prezidentiale si parlamentare. Abia dupa petrecerea acestor alegeri si constituirea unei coalitii de guvernare necomuniste vom putea sa declaram ca RM merge spre UE si va dezvolta o democratie functionala. Astazi inca nu stim ce va fi si suntem in pericol de a ne fi bagata pe git o guvernare cu un PCRM nereformat si atunci se va termina visul unei RM independente si europene.

Colacul de salvare a tarii si oamenilor poate veni doar din partea UE si este important ca la Chisinau sa fie o guvernare care sa accepte colacul si sa mearga pe drumul cel drept.

Astazi ma mindresc cu faptul ca sunt moldovean si roman si va felicit cu ziua Independentei pe toti cetatenii Moldovei.

Anunțuri

7 răspunsuri to “Ma mindresc cu faptul ca sunt moldovean si roman si va felicit cu ziua Independentei R. Moldova. Desprinderea de URSS a fost eliberare de sub ocupatie.”

 1. FRONTUL RE-UNIRII Says:

  ANUL 2012:
  DOSARELE RE-UNIRII MOLDOVEI DE EST CU ROMANIA !
  ––––––––––––––––––––––––––––
  Luni, 27 August 2012, Nicolae Timofte:
  ––––––––––––––––––––––––
  Mesajul președintelui cu ocazia Zilei Independenței:

  „Suntem datori să ducem mai departe idealurile înaintașilor noștri”
  ––––––––––––––––––––––––––––––––
  Câteva citate din discursul oficial :

  – În rândul al doilea, avem obligația morală să apreciem astăzi patriotismul
  și spiritul de sacrificiu al celor care, ghidați de puternice sentimente naționale și umane,
  au purtat lupte până în 1991 și în anii care au urmat, în numele libertății
  și al independenței noastre. Unii dintre acei patrioți nu mai sunt printre noi,
  dar suntem mândri că am fost contemporanii lor.

  Să ne amintim cu plecăciune de
  – Ion Vatamanu,
  – Lidia Istrati,
  – Gheorghe Ghimpu,
  – Grigore Vieru,
  – Leonida Lari,
  – Nicolae Costin,
  – Doina și Ion Aldea-Teodorovici,
  și mulți alții.

  Dar alături de acești tribuni s-au aflat alte sute de mii de concetățeni
  cu aceleași sentimente patriotice.

  – Dragi compatrioți,
  Republica Moldova este o țară mică, dar noi putem să-i facem un viitor MARE.
  Să ne amintim de strămoșii noștri dârji și neînfricați
  atunci când în gândurile noastre își face loc îndoiala.
  Să ne aducem aminte de vorbele noastre înțelepte,
  una dintre care spune că

  ” UNIREA face puterea ”

  Dumnezeu să ne ajute!
  Vă mulțumesc”.
  –––––––––––––––––––
  NOTA NOASTRA SPECIALA:

  SI OARE CARE AU FOST IDEALURILE INAINTASILOR NOSTRI ?

  TOTI ACEI PATRIOTI MARTIRI MENTIONATI MAI SUS AU FOST UNIONISTI,
  DECI AU MILITAT DESCHIIS PENTRU RE-VENIREA NOASTRA LA NORMALITATE,
  RE-UNIREA MOLDOVEI DE EST ISTORICE CU TARA-MAMA, ROMANIA !

  SI PENTRU ACEST FAPT EI TOTI AU FOST OMORâTI DE FORTELE OCULTE,
  PRIN OTRAVIRE, ACCIDENTE INSCENATE SAU IMBOLNAVIRI SUBITE LA COMANDA !

  NUMAI RE-UNIREA CU ROMANIA NE MAI POATE SALVA DE GENOCIDUL OCUPANTILOR !
  –––––––––––––––––––––––––
  N.B.
  Preşedintele Rep. Moldova, Nicolae Timofti,
  i-a conferit cântăreţului Paul Surugiu, mult mai cunoscut ca Fuego,
  / nascut la 23 august 1976 in Turda Ardealului din România /
  titlul onorific de ‘Artist al Poporului’,
  Titlul îi va fi înmânat oficial de preşedinte în luna octombrie 2012,
  pe scena Palatului Naţional ‘Nicolae Sulac’ din Chişinău,
  cu ocazia spectacolului jubiliar ‘Destin’.
  ocazionat de împlinirea a ’10 ani de cântec’ pe scenele din Basarabia.
  / Fuego este un mare prieten al martirilor poet Grigore Vieru si actor Gheorghe Ursu /

  1.
  Priviti si ascultati aici cântecul: / www youtube com /
  / muzica si text: Grigore Vieru /
  Fuego – Chisinaul meu iubit.. (www.fuegofuego.ro)

  2.
  www youtube com
  Fuego „Basarabia”

  / Fuego- invitat de onoare. Brigada de Politie cu Destinatie speciala „Fulger” 11.02.2010/

 2. O PRELUARE ne-uitata Says:

  luna mai 2012: un citat din Roman Mihaes:
  —————————————————–––––––––-
  ” Putem considera ca prin Declaratia de Independenta a RM, ne-am desprins si am anulat prevederile tratatului
  de la Bucuresti din 1812.

  Mai departe avem dreptul sa decidem, ce facem cu R.Moldova, sau se integreaza in UE ca stat independent,

  ori prin Unirea cu România “.

  vox publika md

 3. DAFNA Says:

  OCUPATIA RUSEASCA NU S-A TERMINAT INCA. NUMAI RE-UNIREA CU ROMANIA NE ESTE SCAPAREA !

 4. FRONTUL RE-UNIRII Says:

  CRONICA – UNIONISTA – AUTUMNALA :

  ———————————————————————–––––
  blog http inconstantin ro
  http://inconstantin.ro/2012/08/foto-video-scoala-de-cultura-si-afirmare-romaneasca-la-bacau-si-roman.html#comment-57658
  ————————————————————————––––
  1.
  – Prima Lectie Unionista in memoria cântaretilor
  Patrioti Martiri Doina si Ion Aldea Teodorovici
  din toate scolile si liceile: la data de 3 Septembrie, Luni, 2012.
  ——————————————————————————————
  2.
  Tot Luni, 3 Septembrie, la orele 10 in sala Europei
  de la Biblioteca Nationala din Chisinau va avea loc lansarea cartii:
  ” Documentele anexării Basarabiei.
  Corespondenţa diplomatică Paris-Sankt Petersburg 1807-1812”,
  scrisa de istoricul si jurnalistul George Damian de la ziarul „Timpul”.
  Intrarea libera.
  –––––––––––––––––––
  3.
  * Și, cel mai important, pe 16 septembrie 2012, în Chișinău,
  dacă nu știați deja, vă spun eu acum –
  vă așteptăm cu drag la cel mai mare Marș Unionist
  din istoria Republicii Moldova.
  Detalii în curând.
  ———————————————————-
  4.
  * Mai urmează cel puțin o ediție
  a Şcolii de Cultură şi Afirmare Românească.
  La Constanța, 20 – 22 septembrie 2012,
  atunci când o să cântăm “La mulți ani” celui căruia anul trecut
  i-am făcut ditamai filmulețul pe axa Chișinău – București. 🙂
  În funcție de anumite circumstanțe însă,
  am putea avea o altă Școală de vară până atunci;
  ——————————————————————————
  P.S.
  Video: www youtube com
  ascultati aici un cântecel undeva intr-un mic orasel basarabean:

  Re: Romania si Moldova: de ce unire?

 5. FRONTUL RE-UNIRII Says:

  IN MEMORIAM:
  —————————————————————
  Prima lecţie PATRIOTICA UNIONISTA
  din noul an şcolar,
  din 3 septembrie 2012, Luni,
  va fi dedicată memoriei artiştilor
  Doina şi Ion Aldea-Teodorovici,
  a comunicat Ministerul Educatiei.

  Ora va avea genericul :
  „Doina şi Ion Aldea-Teodorovici – tribuni ai idealurilor naţionale”.

  Conceptele-cheie propuse de Ministerul Educaţiei pentru a fi discutate
  în cadrul acestei lecţii sunt: libertate, independenţă, limba română, tricolor,
  conştiinţă naţională, credinţă, ideal, valoare, curaj, cântec ş.a

  http://www.memoriamd.blogspot.com/2007/12/ion-si-doina-aldea-teodorovici-dou.html

  AMBII CâNTARETI MUCENICI AU MILITAT PENTRU RE-UNIREA
  MOLDOVEI DE EST CU ROMANIA,
  CA UNICA SALVARE DE OCUPATIA RUSEASCA !

  galerie foto / 30 de pagini / :
  http://www.google.md/search?q=FOTOGRAFII+doina+si+ion+aldea+teodorovici&hl=ro&noj=1&prmd=imvns&tbm=isch&tbo=u&source=univ&sa=X&ei=qbIdUM-BB-jXiALT_oDICQ&ved=0CFwQsAQ&biw=1366&bih=611
  ——————————————————————————————–
  Amintire:
  Anul 2012 a fost declarat
  Anul Ion şi Doina Aldea-Teodorovici.
  Anul acesta se împlinesc 20 de ani
  de la trecerea în eternitate a artiştilor unionisti.
  În 1993 li s-a conferit postmortem
  distincţia „Ordinul Republicii”.

  biografiile martirilor nostri:
  http://ro.wikipedia.org/wiki/Ion_Aldea_Teodorovici
  http://ro.wikipedia.org/wiki/Doina_Aldea_Teodorovici
  ———————————————————
  N.B.
  La 28 octombrie 1992 acestor doi cântareti
  ai Re-Unirii noastre cu România, li s-a inscenat
  un accident teribil in care au fost omorâti cu bestialitate de agentura ocupanta.
  Tot in acelasi an, in martie 1992
  s-a inceput razboiul cu rusii ocupanti de la Nistru.
  Iar presedintele neo-comunist de atunci Mircea Snegur
  a tradat interesele noastre nationale.

  Martiri din lunga lista a mucenicilor neamului nostru,
  omorâti de ocupatia straina imperiala ruseasca:
  – poetul national Grigore Vieru – /ianuarie 2009 /
  – poetul Andrei Vartic -/ iunie 2009 /
  – sculptorul Tudor Cataraga si sotia Dora / dec.2010 /
  – cântaretul Vlad Gheorghelas – / martie 2011 /
  – poeta Leonida Lari – /dec.2011 /
  – jurnalistul Vasile Vatamanu /dec.2011 /

  si multi-multi alti patrioti unionisti lichidati !

  http://ghimpu.wordpress.com/dialog/

  P.S.
  SA NE RUGAM PENTRU SUFLETELE LOR DE DINCOLO !
  ascultati aceste cântece:
  – Lasati – ne in pace !
  – Siberii de Gheata
  – Clopotul Invierii
  – Rasai

  – Trei Culori
  – Eminescu
  – Limba Româna
  – Lacrima Limbii Noastre
  – Maluri de Prut
  – Bucurati-va !
  – Casa părintească
  – Sfânta ni-i casa !

  ––––––––––––––––––––––––––––
  N.B.
  cântecul ‘Trei Culori”
  interpretat de martirii neamului Doina si Ion Aldea-Teodorovici,
  autor: Grigore Vieru
  ———————————————————————————————-
  1.
  Straine pofte ne-au rapit, Când via dulce, când ogorul,
  Dar nimeni nu a izbutit, Din piept sa smulga Tricolorul.
  Fusese vremea mult prea crunta, Si-atât ne-a ars de dânsul dorul,
  Ca azi ne strângem si la nunta, Si la botez cu Tricolorul.
  Refren:
  Trei culori si-o singura iubire, Româneasca,
  Trei culori si-o singura vorbire, Româneasca!
  Trei culori si-o singura credinta, Româneasca,
  Trei culori si-o singura fiinta, Româneasca!
  2.
  Atât de minunat scânteie, De crezi ca de pe bolti albastre
  L-a rupt Christos din curcubeie Si l-a dat românimii noastre.
  E cald sub el ca sub o rana, Ce-a chinuit Mântuitorul,
  E cald in Tara cea Stefana, Ne incalzeste Tricolorul.
  Refren:
  Trei culori si-o singura iubire, Româneasca,
  Trei culori si-o singura vorbire, Româneasca!
  Trei culori si-o singura credinta, Româneasca,
  Trei culori si-o singura fiinta, Româneasca!


  –––––––––––––––––––––––-
  P.S.
  O ADRESARE:
  Luni, 3 Septembrie 2012, noi toti, cei cu INIMA UNIONISTA –
  parinti, prieteni, vecini, colegi, profesori, invatatori, consateni, compatrioti, jurnalisti, poeti si scriitori, deputati, sportivi, etc.

  sa mergem la Prima Lectie a copiilor nostri
  si sa le vorbim despre acesti 2 cântareti inaintasi
  masacrati si sacrificati

  pentru IDEALUL NOSTRU SUPREM:
  Re-UNIREA cu Patria-Mama, România !

 6. FRONTUL RE-UNIRII Says:

  ATENTIE MARE

  la tradatorii neamului sub masca “românismului” rusofil:
  ––––––––––––––––––––––
  1.
  Jurnalistul cu multiple fete Constantin Tanase
  de la ziarul “Timpul” din Chisinau,
  si care a introdus o cenzura drastica la comentariile
  la editia ziarului pe Internet.

  2.
  istoricul = calul lui Troian KGB = Veaceslav Stavila
  prin blogul sau de pe
  unimedia info
  care incearca sa discrediteze Marsurile Unionistilor
  tinerilor nostri patrioti.

  http://blog.nistru-prut.info/?p=4899
  ––––––––––––––––––––
  Feriti-Va de tradatorii Neamului !

 7. Rusya Says:

  Rusya…

  […]Ma mindresc cu faptul ca sunt moldovean si roman si va felicit cu ziua Independentei R. Moldova. Desprinderea de URSS a fost eliberare de sub ocupatie. « Roman Mihăeş[…]…

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat asta: