Moldova si Georgia in avangarda europenizarii

10.07.2012

Roman Mihăeș: „suntem două ţări din fosta URSS, cu o mentalitate apropiată și multe lucruri comune”

Premierul Vlad Filat efectuează, în fruntea unei delegaţii guvernamentale, o vizită oficială în Georgia. O vizită care se înscrie, cu siguranţă, mai puţin într-o rutină diplomatică. Ce face mai specială relaţia dintre Sakatvelo, cum îşi numesc georgienii ţara, şi Republica Moldova, două ţări aflate acum într-un fel de avangardă a reformelor în fostul spaţiu sovietic? Ce are de învăţat şi, eventual, de preluat Republica Moldova de la partenerii ei georgieni? Ce are de împărtăşit? Opiniile în acest sens ale analistului politic Roman Mihăeş.

Europa Liberă: O vizită oficială, aşadar, dle Mihăeş, a unei delegaţii guvernamentale moldoveneşti, condusă de premierul Filat în Georgia. Există, pe de o parte, aspectul obişnuit al unor asemenea vizite. Pe de altă parte, însă, ceva a făcut dintotdeauna mai speciale relaţiile moldo-georgiene, mai călduroase oarecum. Şi evident că acest fapt nu se datorează numai unui pahar-două de Kindzmarauli sau Borjomi, sau replicii moldoveneşti în acest sens. Ce credeţi că face mai deosebite raporturile dintre cele două ţări, altminteri destul de îndepărtate geografic?

Roman Mihăeş: „Până la urmă chiar şi în cadrul URSS-ului, îmi aduc aminte, era o anumită apropiere între Moldova şi republicile caucaziene. În special dacă ne amintim de anul ’89 când au început evenimentele de emancipare naţională, Republica Moldova, Ţările Baltice,Georgia erau cumva legate cu această perestroikă, cu această emancipare naţională. Se făcea un schimb de opinii, un schimb de delegaţii, un schimb de experienţă între mişcările din Georgia, din Moldova şi din Ţările Baltice. Erau cumva în avangarda, Moldova şi Georgia, a mişcărilor de democratizare a ţărilor din fosta URSS.”

Europa Liberă: Şi acum se pare că sunt în avangarda europenizării. Există nişte rezultate concrete ale acestei vizite: a fost semnat, iată un acord interguvernamental care va permite călătoriile fără vize, va exista o rută aeriană Chişinău-Tbilisi, alte documente semnate sau în pregătire vor impulsiona relaţiile pe plan economic. Ce are de preluat sau de împărtăşit Republica Moldova pe planul reformelor, al eficienţei sau vitezei de realizare de la Georgia considerată un fel de campioană la acest capitol, poate chiar mai voinică decât Republica Moldova în cadrul Parteneriatului Estic?

Roman Mihăeş: „Trebuie să traducem relaţiile moldo-georgiene recente, în special vizita premierului Filat în Georgia, prin intermediul mecanismului Parteneriatului Estic. Și, într-adevăr, în cadrul Parteneriatului Estic, Georgia şi Moldova sunt în avangardă, ţări care au anumite realizări menţionate de oficialii UE. Georgia are anumite realizări în domeniul reformei justiţiei, a poliţiei şi aceste realizări bineînţeles că interesează Republica Moldova, pentru a prelua anumite practici de acolo. Şi acesta de fapt şi este unul din scopurile vizitei, de a prelua din experienţa georgiană în special în ceea ce priveşte reforma MAI. A fost şi un seminar la Chişinău şi un vice-ministru georgian de interne a împărtăşit din experienţa dânşilor, iar Ambasada SUA a finanţat acest seminar. Până la urmă trebuie de preluat anumite practici pozitive dacă există în reforma MAI.”

Europa Liberă: Revenim la reforma poliţienească. Dar dacă ar fi să oferim omului simplu un răspuns scurt: de ce este importantă şi folositoare consolidarea relaţiilor cu Georgia care ar fi acela în versiunea dvs.?

Roman Mihăeş: „Ar fi folositoare prin faptul că problemele Georgiei şi ale Republicii Moldova sunt comune. Şi Georgia, şi Republica Moldova sunt antrenate într-un proces de europenizare şi democratizare. Republica Moldova are ce învăţa de la Georgia pe domeniul justiţiei, de preluarea unor practice care deja sunt implementate în Georgia, pentru că suntem două ţări din fosta URSS, undeva avem o mentalitate apropiată, sunt multe lucruri care ne sunt comune şi asta este important şi pentru integrarea europeană a Republicii Moldova.”

Europa Liberă: Totuşi unii scot în evidenţă un anumit specific al reformei georgiene: ei cred că Moldova nu are şanse sigure să poată prelua această experienţă pentru că Georgia, în primul rând, a beneficiat de fonduri importante europene pentru această reformă, fonduri din care s-au putut majora salariile poliţiştilor şi de asta a avut succes această reformă…

Roman Mihăeş: „Într-adevăr, în Georgia există un anumit specific. În primul rând Georgia este o republică prezidenţială, în stil american aproape, şi asta a şi fost cheia succesului pentru că a fost reuşită implementarea reformelor de sus în jos.

În acelaşi timp, trebuie să remarcăm că în Republica Moldova avem un regim politic semi-parlamentar, semi-prezidenţial, în care nu este posibilă o voinţă politică care să se transforme în decizii politice pe verticală, ceea ce bineînţeles va îngreuna implementarea unora sau altor reforme.

Dar, există şi acest aspect că Georgia a avut posibilitatea să beneficieze de granturi americane în primul rând substanţiale, dar şi europene. În reforma justiţiei din Georgia s-au investit circa 2 miliarde de dolari şi se investeşte în continuare. În speţă în poliţie salariul minim este de circa 500 de dolari, ceea ce face să poată să fie remuneraţi poliţiştii astfel încât să nu există tentaţia să fie corupţi.”

Europa Liberă: Pe de altă parte, Dle Mihăeş, am auzit voci că nepotismul şi cumetrismul în Republica Moldova rezistă la orice reforme. Nimic mai greu de depăşit decât aceste realităţi…

Roman Mihăeş: „Aceasta şi ne apropie de Georgia…”

Europa Liberă: Adică moldovenii şi georgienii sunt în competiţie şi pe acest domeniu, la nepotism şi cumetrism?

Roman Mihăeş: „Da. Sunt nişte asemănări. Pentru că în Georgia, până la reformele respective, poliţia era foarte corupţă şi cine a fost în Georgia cu automobilul ştie că trebuia să plătească la fiecare post de poliţie rutieră sume importante de bani, pentru că altfel nu se putea deplasa. Deci, situaţia era mult mai urâtă în Georgia, sub acest aspect de cumetrism şi nepotism; şi iată că s-a reuşit în Georgia. Anume prin acest aspect este importantă reforma poliţiei în Georgia, că era cea mai coruptă din fostul spaţiu URSS.”

Europa Liberă: Dar unii spun că în Georgia s-a reuşit inclusiv pentru că a existat o voinţă politică extrem de puternică pentru aceste reforme. Din punctul dv. de vedere putem vorbi despre aceiaşi voinţă sau asemănătoare în cazul Moldovei?

Roman Mihăeş: „În cazul Moldovei, bineînţeles că ţinând cont de specificul regimului politic, nu se va putea obţine acea coeziune. Toate deciziile în Republica Moldova se adoptă prin consens la nivelul fracţiunilor parlamentare, ceea ce îngreunează sistemul de adoptare a deciziilor şi presupune anumite cedări. Dar nu este imposibil…”

Europa Liberă: Am auzit opinii despre faptul că pârghiile democratice au fost forţate la limită pentru succesul reformei poliţieneşti, dacă nu chiar parţial sacrificate. Unde credeţi că în asemenea reforme se termină fermitatea firească, voinţa politică şi încep, de exemplu, derapajele antidemocratice?

Roman Mihăeş: „Există, bineînţeles, în Georgia anumite probleme în ceea ce ţine de funcţionarea instituţiilor democratice în special a libertăţii presei. Au fost închise şi la ei câteva posturi de televiziune. Partidele de opoziţie din Georgia, anumite organe de presă şi ziarişti reclamă restrângerea unor libertăţi democratice, dar probabil că anume acesta a fost preţul pe care a trebuit să-l plătească Georgia pentru am implementa anumite reforme. Şi tocmai de asta reformele din Georgia pot fi fragile în sensul în care ele depind de un singur om, de preşedintele Saakaşvili, şi nimeni nu ştie ce se va întâmpla după plecarea domnului Saakaşvili din această funcţie după un an şi jumătate.

Pe când în Republica Moldova avem avantajul unei democraţii reale, unei democraţii care ţine de împărţirea puterii între câteva partide. Pentru că coabitarea la guvernare presupune o minimă democraţie şi avem şansa să implementăm reforme durabile care să nu depindă de o singură persoană. Acesta este avantajul Republicii Moldova, în sistemul parlamentar care nu este discreţionar şi nu depinde de voinţa unei singure persoane.

Aici trebuie să folosim avantajul sistemului politic moldovenesc şi să implementăm o reformă a poliţiei pe care poate nu vom reuşi să o implementăm atât de dur, însă avem posibilitatea să preluăm anumite practici de la georgieni. Să nu copiem sută la sută sistemul georgian, dar să preluăm anumite practici de la georgieni, care au preluat acele practici de la americani până la urmă. Şi să reuşim să facem o reformă durabilă, care să nu ţină atât cât ţine acest regim parlamentar.

Europa Liberă: Premierul Filat este însoţit de mai mulţi demnitari de care depinde să zicem aşa reforma, dar nu şi de ministrul Roibu. Şi tocmai se speculează insistent despre posibila debarcare a actualului ministru de Interne în favoarea unuia nou cu o mai aprigă fermitate pentru reforme ? Păi ce fel de reformă instituţională este dacă depinde de exemplu de ezitările eventuale ale unui ministru?

Roman Mihăeş: „Este şi firesc ca o reformă să fie implementată de către anumite persoane care să preia anumite experienţe. În ceea ce priveşte schimbarea la vârf la MAI, demult se discută despre faptul că vor avea loc remanieri. Ştim bine că la MAI sunt doi vice-miniştri care provin încă din AIE nr. 1, asigură un interimat, ceea ce nu este normal într-o situaţie democratică ca un interimat să dureze mai mult de doi ani de zile. Dar în cazul în care se va implementa o reformă radicală, va fi nevoie şi de un alt ministru cu altă mentalitate, care provine din altă generaţie de funcţionari publici, mai tineri, mai şcoliţi, cu deschidere spre reformele noi. Şi atunci ar fi şi firesc să aibă loc şi schimbarea ministrului.”

Europa Liberă: Pentru Rusia, pentru domnii Putin şi Medvedev, în orice caz, preşedintele Saakaşvili nu este vrednic de a i se strânge mâna. Prin consecinţă, se poate spune că pentru autorităţile ruse prietenii neprietenilor noştri devin la fel neprietenii noştri. În ce măsură relaţiile moldo-ruse ar avea de suferit?

Roman Mihăeş: „Da, este evident că între Georgia şi Rusia sunt relaţii ostile, din cauza conflictului din Abhazia şi Osetia. Bineînţeles că într-un fel sau altul această vizită călduroasă într-un fel îşi va pune amprenta pe relaţiile moldo-ruse. Probabil că Kremlinul va fi iritat de această vizită a domnului Filat, dar probabil că aceasta va fi o iritare de moment care va fi depăşită într-un termen oarecare.”

Europa Liberă: Mulţumim.

http://www.europalibera.org/content/article/24640223.html

Reclame

3 răspunsuri to “Moldova si Georgia in avangarda europenizarii”

 1. Mitru Says:

  Anunt Important:
  —————————-
  Duminica, 22 iulie 2012, la Cahul,
  —————————————————–
  “Consiliul Unirii”, “Actiunea 2012″
  si “Forul Democrat al Românilor din RM”

  vor organiza un traditional

  MARŞ al Re-Unirii noastre cu România!
  ————————————————————-
  Veniti cu totii de la mic la mare,
  cu tricolore si cu cântece patriotice !
  Veniti cu rudele, vecinii, prietenii, musafirii
  si cu toata lumea cea buna si vrednica.
  Daca le aveti, imbracati costumele nationale !

  TIMPUL SE GRABESTE SI NU MAI ASTEAPTA !
  Ridica-te Ioane, ridica-te Marie !
  —————————————————————————————————
  ———————————————————————————————————–
  N.B.
  De Cahul / vechea denumire Șcheia, apoi Frumoasa pâna in 1835 /
  sunt legate mai multe nume de personalitati notorii:
  poetul Robert Cahuleanu /alias Andrei Ciurunga /, poetul Gheorghe Voda,
  dansatorul Spiridon Mocanu, poeta Calina Trifan,
  mezzosoprana Elena Cernei, baritonul Iurie Gâsca,
  profesorul universitar Ion Osadcencu,
  profesorul patriot anti-comunist unionist Constantin Reabţov
  / mort in martie 1997 intr’un “accident” “intâmplator” din lunga lista neagra,
  si el strivit de o masina…la cei 87 de ani /.
  ———————————————————————————————————————–
  Tot aici se desfășoară:
  – Festivalul internațional folcloric „Nufărul Alb”,
  – Festivalul internațional al dansului popular pentru copii „Bobocelul”,
  – Festivalul de muzică ușoară „Cântecele tinereții noastre”,
  – Festivalul obiceiurilor și tradițiilor de iarnă „Florile Dalbe”,

  si activeaza:
  – Teatrul muzical-dramatic „B.P.Hașdeu”
  – Consulatul României
  – Universitatea de Stat „Bogdan Petriceicu Hasdeu” din Cahul,
  – cu o extensiune a Universității “Dunărea de Jos” din Galați.
  –––––––––––––––––––––––––––––
  Medalion turistic,
  de prozatorul polonez modern Andrzej Stasiuk: („Călătorind spre Babadag”) :
  sau sfârsit de secol XX provincial est-moldav:

  „Ce pot să spun despre Cahul?
  De la Cahul până la graniţa cu România sunt doar câţiva kilometri […].
  În Cahul, pe strada principală se putea vedea această vecinătate a frontierei.
  Treceau maşini cu basul duduind şi pe terasele crâşmelor se încălzeau la soare
  triştii regi ai vieţii. Comandau coniac moldovenesc, beau din pahare,
  dar chipurile lor nu-şi schimbau expresia. Reuşeau doar să-şi mişte buzele.

  Restul trăsăturilor le rămâneau imobile pentru totdeauna.
  Îşi aranjau lanţurile de aur şi verificau dacă toată lumea îi vede.
  Nici măcar nu stingeau motoarele maşinilor, pentru ca toată lumea să afle
  că au din plin benzină. Aşa arăta Cahulul la prima vedere, un târg uitat de lume,
  trândăveala nervoasă a unor pierde-vară linguşiţi de cei din jur
  şi mersul fără ţintă cu maşina pentru a alunga plictisul”.

 2. Europa Libera Says:

  UN APEL URGENT:
  —————————––––-
  Cetăţenii români din Republica Moldova au dreptul
  de a apăra ordinea constituţională din România,
  statul ai cărui cetăţeni sunt.
  ———————————————–
  Printre acţiunile de apărare a democraţiei şi ordinii constituţionale din România
  se numără şi manifestaţia de protest organizată

  marţi, 17 iulie, începând cu ora 12.00,
  la Guvernul Republicii Moldova,

  cu ocazia vizitei la Chişinău a primului ministru
  al României, preşedintele PSD
  (principalul partid din cadrul USL),
  şi unul dintre principalii artizani ai evenimentelor
  din 3-6 iulie, Victor Ponta.

  Toţi cetăţenii români din Republica Moldova care se pronunţă împotriva demiterii preşedintelui României Traian Băsescu la referendumul din 29 iulie

  sunt aşteptaţi să participe la această manifestaţie
  de protest, manifestându-şi sprijinul pentru democraţia românească şi viitorul european al întregii naţiuni române, în numele căruia s-au jertfit generaţii întregi de luptători români, în 1989, 1992, 2009.
  ——————————

 3. Luana Says:

  Actiunea-2012″:
  “Școala de cultură și afirmare românească”
  organizată la Soroca. 27-29 iulie 2012:
  ———————————————–————————————–

  Pregătirea, stimularea şi valorificarea potenţialului tinerilor etnici români

  din Republica Moldova prin prezentarea unor modele româneşti autentice,

  susţinerea unor prelegeri de istorie, etnologie, folclor, management cultural şi de proiect,

  de dezvoltare personală şi profesională, precum şi prin desfăşurarea unor activităţi aplicative.

  Sunt eligibili tinerii cu vârsta cuprinsă între 15 și 30 de ani.

  —————————————————–————————————-
  Această ediție a ȘCAR are loc în contextul derulării Programului Lideri pentru Unire

  și este prima școală de acest gen organizată pe malul stâng al Prutului.

  La finalul evenimentului, participanții vor primi diplome de absolvire a cursurilor.

  Cheltuielile ce țin de cazare și masă sunt suportate de către organizator.

  Costurile ce țin de transport vor fi suportate de către participanți.

  —————————————————————————————————————-

  Pentru a aplica la Școala de Cultură și Afirmare Românească

  doritorii trebuie să trimită până vineri, 20 iulie 2012

  la adresa de email:

  contact@actiunea2012.ro

  formularul de înscriere.

  Pentru a fi siguri că veți fi acceptați, puteți atașa de asemenea și mărturii foto/video ale atașamentului vostru întru susținerea culturii românești.

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat asta: