Necesitatea unei noi Constitutii si a unui sistem electoral mixt

In primele o suta de zile de mandat, Presedintele Timofti si-a respectat statutul si atributile constitutionale, specifice unei republici parlamentare, unde rolul Presedintelui este limitat foarte strict.
Presedintele Timofti, a fost ales printr-un consens larg al parlamentarilor din AIE si grupul Dodon, cu unele conditii foarte clare , care il limiteaza foarte mult in exercitarea mandatului.
Timofti nu e un Presedinte jucator, si nici nu poate sa fie, fiind limitat atit de Constitutie, cit si de faptul ca nu are in spate o majoritate parlamentara, pe care sa se bazeze.
In schimb, Timofti a reusit sa devina un Presedinte mediator, generator de stabilitate politica, ceea ce constituie o resursa importanta in aceste vremuri tulburi.
Nu ar fi corect sa-l invinuim pe Timofti de toate relele guvernarii, in primul rind e un termen prea scurt de cind a depus juramintul, in rindul doi trebuie sa recunoastem ca el este un Presedinte de sacrificiu, care a acceptat functia de Presedinte intr-o perioada extrem de complicata.

Principala misiune a lui Timofti este sa asigure coeziunea si stabilitatea AIE, astfel incit aceasta sa-si indeplineasca macar partial programul de guvernare, sa impulsioneze lupta contra coruptiei, reforma justitiei, ca sa ajunga cu anumite realizari la finele mandatului actualului Parlament.

AIE trebuie sa obtina semnarea Regimului liberalizat de vize, Acordul de liber schimb si Acordul de asociere cu UE, si atunci R.Moldova se va desprinde de trecutul totalitar si comunist, iar cetatenii sai vor deveni oameni liberi.

Impotriva lui Timofti si a AIE, s-a format un front puternic al opozitiei comuniste, si satelitilor sai, care nu au un program de guvernare alternativ si solutii reale de combatere a saraciei si coruptiei.
De fapt PCRM, PSRM, PSD si alte proiecte autointitulate de stinga, sunt partide geopolitice, care promoveaza ideea integrarii eurasiatice si abandonarea cursului de integrare europeana, ceea ce nu poate fi acceptat, deoarece ar insemna transnistrizarea R.Moldova si integrarea intr-un spatiu cu regimuri autoritare, oligarhice, dictatoriale, , unde nu se respecta drepturile omului, cu economii subdezvoltate, saracie si coruptie institutionalizata .
PDM este singurul partid de centru-stinga din R.Moldova care sustine in continuare integrarea europeana a R.M., acest deziderat fiind subliniat la Congresul partidului din 16 iunie.
Astfel sansele PDM de a creste electoral cresc, deoarece exista o buna parte din cetateni, care se identifica cu ideile social-democrate si socialiste, dar sustin integrarea europeana a R.M.

In acest cotext, AIE, cu toate neajunsurile, este raul mai mic, cu misiunea de a moderniza si a europeniza R.Moldova.
Alternativa AIE la guvernare nu poate fi PCRM, un partid antisistem, antieuropean, nereformat, si din pacate astazi nu exista o alternativa proeuropeana, un partid sau o miscare politica curate si credibile, care la viitoarele alegeri sa preia guvernarea tarii.

In aceste conditii singura sansa este modernizarea partidelor din AIE, schimbul de generatii in aceste partide, transformarea lor din SRL-uri politice, in organisme transparente si calitative.

Iar ca sa nu se repete greselile din trecut, ca sa evitam blocajele, e nevoie de o noua Constitutie, si de un nou sistem electoral.
Pina la viitoarele alegeri este suficient timp pentru a adopta un proiect de Constitutie, de al supune dezbaterilor publice, si de al adopta la un referendum.
Principala problema, este ce fel de Republica sa fie prevazuta in noua Constitutie, semiprezidentiala sau parlamentara, cum sa fie ales seful statului, in Parlament sau in mod direct?
Opinia mea este ca partidele sunt obligate sa tina cont de opinia cetatenilor, exprimata la referendumul din 5 septembrie 2010, dar si in sondaje, care in proportie de peste 90%, doresc sa aleaga Presedintele tarii in mod direct.

Unora le este frica ca un presedinte ales in mod direct sa nu instituie o dictatura de gen Lukasenco.
Iar ca acest lucru sa nu se intimple, pentru a echilibra situatia, in noua Constitutie , trebuie stipulata o prevedere conform careia candidatura Premierului sa fie propusa de catre o majoritate parlamentara formata in rezultatul alegerilor parlamentare, astfel inchit Presedintele ales direct al tarii sa fie obligat sa semneze Decretul de numire a Premierului.

Presedintele tarii ar trebui sa aiba atributii doar in ce priveste politica de securitate, aparare si reprezentare externa a statului, iar administrarea interna sa fie in totalitate in atributiile si competenta  Guvernului, astfel incit sa fie delimitate clar atributiile Presedintelui si Premierului, ca sa nu existe conflcte institutionale si constitutionale.

De asemenea pentru a apropia deputatii de alegatori si a-i face direct responsabili in fata celor care i-au ales, e necesara introducerea sistemului de vot mixt, in care 50% de deputati sa fie alesi in mod direct, in circumscriptii uninominale, iar ceilalti 50% sa fie alesi in continuare pe liste de partid.
Comunistii se tem cel mai mult de votul uninominal, deoarece ar acumula mult mai putine mandate in circumscriptii uninominale.

Unii zic ca vom avea o toamna fierbinte, ca Rusia lui Putin va pune presiune pe politicienii moldoveni, ca sa forteze distrugerea AIE, ca sa opreasca integrarea europeana.
Testul de rezistenta al AIE, va fi capacitatea componentelor de a face reforme, de a combate coruptia, in primul rind din rindurile membrilor din propriile partide, si de a fi solidari unii cu altiii.

P.S.

M-am bucurat enorm de victoria Italiei in fata Germaniei, a fost un meci de fotbal frumos.
Vom avea o finala latina in finala EURO 2012, Italia contra Spania, si chiar daca imi plac ambele echipe, eu sustin Italia.
De cind ma tin minte am sustinut nationalele Romaniei si Italiei, si apoi dupa independenta si a R.Moldova.
Am fost in Italia si m-am simtit ca acasa, la fel ca si cei circa trei sute de mii de moldoveni care s-au stabilit acolo.
Italia e mama tuturor latinilor, caci de la Imperiul Roman si de la Dacia Romana ne tragem si noi romanii moldoveni.
Forta Italia.

Reclame

11 răspunsuri to “Necesitatea unei noi Constitutii si a unui sistem electoral mixt”

 1. robin hud Says:

  pai, tu poate si te tragi de la nustiu de unde , de la romani dar oamenii de pe aceste meleaguri se trag de la Daci care nici de cum nu au fost asimilatzi in cei 100 si catzva ani, dat faptul ca Dacia a fost cucerita la 14% din teritoriu sau. straniu, nu asa?chiar asa itzi plac povestile? catzi ani ai?Anglia a fost ocupata de romani si mai mult dar Egiptul? si nimeni nu zic ca provin de la romani.in rest si eu as dori ca italia sa castige, nacatand c stau in Spania.

 2. marian Says:

  fragmentarea esichierului de „stinga” – caci numai de stinga nu sint aceste partide – va fi lovitura mortala pentru comunisti la viitoarele alegeri … peste 30 % nu mai trec cu siguranta . votul uninominal mixt ar incurca si mai tare socotelile lor .

 3. marian Says:

  eu merg pe teoria ca latinii sint tot traci care au migrat la un moment dat in peninsula italica … se pare ca odata cu caderea troiei – un oras tracic – o parte a populatiei a migrat in peninsula italica . de aici vine si legenda cu cei fugiti din troia si care au fondar roma . iata ce spun specialistii : Se pune totuşi întrebarea, de ce limbă noastră “rumâna” se aseamănă atât de bine cu latina. De ce 70% din masa vocabularului (totalitatea cuvintelor uzuale folosite şi cunoscute de toţi vorbitorii unei limbi) “provine” din latina?

  Unul din marii noştri istorici, Nicolae Densusianu, ne oferă un răspuns plauzibil, în lucrarea sa “Dacia preistorica”: “latina vulgară” pomenită de istorici, era limba marelui neam al tracilor, iar latina era o “tracă literară”. De asemenea, el ne spune, ca “romanii la Sarmizegetusa n-au avut nevoie de tălmaci”.

  Un indiciu important în acest sens, îl reprezintă doua basoreliefuri de pe columna lui Traian. Una din aceste icoane ne înfăţişează o deputaţiune de ţărani daci (comati), care, văzându-se ameninţaţi de legiunile puternicului Imperiu Roman, se prezintă înaintea împăratului că să ceară pace. Cu gesturile agitate ale mâinilor lor şi în atitudinea unor oameni, care îşi expun nevinovăţia lor, ei se adresează direct împăratului, fără interpreţi, şi tot fără interpreţi le răspunde şi Traian.

  Un al doilea relief ne înfăţişează momentul cel mai important din primul război. Trei regi ai dacilor, urmaţi de o imensă deputaţiune se prezintă înaintea împăratului spre a declara în forma solemnă supunerea lor. Toţi depun armele lor jos pe pământ. Unii cad în genunchi, întinzând mâinile către tribunalul împăratului, rugându-l pentru pace, alţii stau în picioare, cu mâinile împreunate înainte, ori la spate, în modul cum sunt reprezentaţi pe monumentele antice prizonierii de război. şi de astă dată, columna lui Traian ne înfăţişează pe daci adresându-se împăratului de-a dreptul, fără mijlocirea vreunui interpret oarecare. Deci rămâne de reţinut faptul că dacii se înţelegeau cu cotropitorii încă de când Dacia nu devenise parte integrantă a Imperiului Roman.

  Deci, limba latină era deja cunoscută de către populaţia autohtonă, iar asimilarea acesteia nu a avut loc nicidecum în urma stabilirii coloniilor române în teritoriu.

  Cele mai multe notiţe despre caracterul limbii barbare, ce se vorbea la Dunărea de jos, le aflăm în poemele lui Ovidiu, scrise în exilul sau de la Tomi.

  În “Ponticele” şi în “Tristele” sale, Ovidiu aminteşte adeseori de modul de vorbire al geţilor şi al sarmaţilor, o limbă pe care dânsul o învăţase în timp de 6 ani aşa de bine încât adeseori îşi atribuie chiar titlul de poet dac şi sarmat.

  În alta elegie, Ovidiu scrie: “Mi se pare că eu însumi am uitat limba latină şi am învăţat să vorbesc ca geţii şi sarmaţii”.

  După cum vedem, exista o mare asemănare între limba geţilor şi limba latină. Fondul ambelor limbi era comun.

  Limba geţilor era, după Ovidiu, o limbă barbară, însa o limbă barbară latină. Limba dacilor avea un caracter latin şi după Horaţiu, contemporanul lui Ovidiu.

  Cum se poate explica altfel faptul că dispunând de mijloace reduse de comunicare, neexistând un învăţământ de masă, ţăranii acestor locuri (vechii daci) au reuşit să înveţe limba latină atât de bine, creând o limbă unitară pe un teritoriu atât de vast, limba pe care istoria nu a creat-o nici măcar în Italia, unde şi în zilele noastre dialectele din nord (Toscan şi Lombard) şi cele din sud (Calabrian şi Sardinian) fac oamenii să nu se înţeleagă între ei. Mai mult, sutele de alte dialecte din Italia (se estimează că ar exista circa 1500) dovedesc că peninsula Italică nu a fost “romanizata” acasă la ea. Astfel cum se explica “romanizarea” noastră de către cuceritorii Daciei?

 4. marian Says:

  Acelaşi fenomen îl întâlnim şi în Franţa unde un provensal nu se înţelege cu un normand, vorbind limbi atât de diferite. O multitudine de dialecte exista şi în ţara noastră, dar diferenţele dintre acestea nu sunt o piedică în fata comunicării dintre oameni, ele fiind foarte mici şi neafectând structura limbii. Un maramureşean şi un oltean se înţeleg fără probleme, iar exemplele ar putea continua la infinit, pentru că situaţia din “România” este unica aproape în Europa, unde oamenii sunt capabili să comunice între ei prin limba însuşită de mic copil acasă, şi nu doar prin limba literară studiată în şcoli, aşa cum se întâmplă în Franţa, Italia, Anglia, etc.

  şi atunci cum se poate să credem că, vechii ţărani daci au învăţat atât de bine limba latină de la soldaţii din legiunile romane, recrutaţi din toate provinciile imperiului, şi care – culmea! – nu ştiau nici ei prea bine latina?

  Perspectiva mitologică

  Herodot: “Neamul Tracilor este, după acela al Inzilor, cel mai numeros din lume. Dacă ar avea un singur cârmuitor sau dacă Tracii s-ar înţelege între ei, el ar fi de neînvins şi, după socotinţa mea, cu mult mai puternic decât toate neamurile.”

  Tracii → Troia
  Zona din sudul Dunării, între Marea Neagră, Marea Marmara şi Marea Egee a fost denumită şi Tracia. Tradus în greceşte, numele zonei a devenit Europa, atribuit cu timpul întregului continent. […] Cele peste o sută de triburi plămădite din pământul acestui spaţiu, ca rod firesc, au fost întotdeauna adânc înrădăcinate şi niciodată nu s-au lăsat înstrăinate. […] Aşa şi neamul tracilor, prin triburile mai prolifice, a rodit şi s-a răspândit, fie la marginea teritoriului sau de vieţuire, fie deplasându-se la mari distanţe, peste mări, cum au fost tracii din Asia Mică. […] Aşa au ajuns Dardanii să ridice oraşul-cetate Dardania-Troia.
  (Iosif Constantin Drăgan – Noi, Tracii)

  Troia → Roma
  O legendă despre întemeierea Romei, care îşi are originea în Grecia Antică, povesteşte modul în care personajul mitologic Aeneas din Troia a întemeiat aşezarea Lavinium şi a inaugurat o dinastie în care aveau să se nască cu câteva secole mai târziu Romulus şi Remus. În Iliada, un poem grecesc epic scris de Homer în secolul VIII î.C., Aeneas a fost singurul erou troian important care a supravieţuit în urmă distrugerii Troiei de către Grecia (vezi fig. 13, 14, 15, 16). Un pasaj din această operă spune că el şi descendenţii săi aveau să conducă Troia, dar din cauză că nu a existat nici o însemnare cu privire la o asemenea dinastie în Troia, istoricii greci au propus ideea că Aeneas şi descendenţii săi s-au mutat în alte locuri.

  În secolul cinci Î.C, câţiva istorici greci au presupus că Aeneas s-a aşezat la Roma, care la vremea respectivă era încă un mic oraş-stat. În secolul patru î.C., Roma a început să se extindă în Peninsulă Italică. Romanii, intrând din ce în ce mai mult în contact cu grecii, au acceptat ideea că Aeneas a avut un rol important în întemeierea măreţului lor oraş. În secolul întâi î.C., poetul roman Virgiliu a creat mitul lui Aeneas în poemul sau epic Eneida, opera care povesteşte despre călătoria lui Aeneas către Roma. Augustus, primul împărat roman şi împăratul din vremea lui Virgiliu, şi Julius Caesar, unchiul-mare al acestuia şi predecesorul său ca şi conducător al Romei, se spune că sunt descendenţi ai lui Aeneas.

  Concluzie

  Din lucrurile prezentate mai sus, ajungem la concluzia că Romanii se trag din Traci, deoarece Tracii au întemeiat Troia, a cărei locuitori au migrat în zona Romei atunci când Troia a fost distrusă de Greci, lucru păstrat în operele lui Homer (Iliada) şi Virgiliu (Eneida).

 5. marian Says:

  Dar sa ne oprim aici cu Etruscii-Carpato-Dunareni si sa vedem cine au fost… Romanii?

  Am sa incep cu bine cunoscuta legenda a gemenilor Romulus si Remus, fii ai virginei Rhea Silvia. Rhea Silvia, fiica numitorului de Alba Longa (familia Alba Longa a fost intemeiata de tracul raman, stralucitorul Enea, prin casatoria cu fiica unui rege local, Lavinia), fiind vestala in Templul lui Marte, ramine asa, dintr-o data, gravida cu… Zeul Marte. (Istoria ne-a obisnuit cu minuni de felul acesta: este suficient sa ne amintim legenda geto-dacica a lui Meriem, Mama Florilor de Mar, care a ramas gravida, tot „din senin” cu o raza de soare, nascind pe cei doi Zalmoxes, frate si sora.). Revenind la legenda noastra, unchiul Silviei, Amulius, n-a crezut-o si a aruncat-o in temnita, ordonind uciderea celor doi prunci gemeni. Un suflet milos ii va pune intr-un cos si ii va lasa sa pluteasca pe apa Tibrului, de unde, legenda spune, vor fi pescuiti si ulterior hraniti de o lupoaica. Revenind la legenda geto-daca, cei doi gemeni Zalmoxes au fost adoptati de nobilul Aisepos Pastorul si de sotia lui Brito-Lagis (Divina Lupoaica). Cronicari romani ai acelor timpuri au marturisit ca legenda cu lupoaica a fost preluata de la Traci. Dar sa revenim la adevarata origine a romanilor.

  OLTINA – ALTINA – LATINA – LATIUM

  Cu mii de ani inainte de cucerirea a 14% din teritoriul Daciei de catre Romani (sub conducerea „strabunului” Traian) NOI, Carpato-Danubienii, tracii, cucerisem deja peninsula Italica. Vergilius o stia, atunci, de mult, dar noi cei de azi, BA! Urmele lor, ale Carpato-Dunarenilor, au ramas prin locurile pe unde ei au emigrat, din actuala Oltina, tinut din zona Dobrogei de azi. (Altina inseamna „maretie”, „fericire” in limba geto-dacilor, asa-zisa „latina vulgara”). Un grup de emigranti traco-geti, avindu-l in frunte pe Stralucitorul Enea – trac Raman – au parasit nucleul carpato-dunarean ajungind pina in centrul Peninsulei Italice, numind locul LATINA… LATIUM. Limba lor se va numi Latina (Limba Maretiei, Limba Fericirii). De-a lungul timpului, „cercetatori de frunte” s-au caznit (si inca o mai fac) sa gaseasca o alta origine pentru acesti Latini; dar daca Vergilius recunostea originea Traca a poporului roman si-si folosea imaginatia in a-l pune pe Enea in fruntea epopeii formarii poporului latin, purtindu-si eroul trac de la ruinele in flacari ale Troiei pina pe Valea Tibrului, sa vedem care este parerea altora despre aceasta calatorie.

  Gheorghe Musu, in lucrarea Din mitologia tracilor, Victor Kernbach, in Miturile esentiale, Manfred Oppermann, in a sa Tracii intre Arcul Carpatic si Marea Egee, Adrian Bucurescu, in Dacia Secreta, M. Gimbutas, in cartea Old Europe, ca. 7000-3500 B.C.: The Earliest European Civilization before the Infiltration of the Indo-European People si V. Gordon Childe, in lucrarea The History of Civilization: The Aryans ii considera pe Traci drept nucleul civilizatiei proto-europene. Stralucitorul Enea, in fruntea emigrantilor Carpato-Dunareni-Ramani din Oltina, Dobrogea, va ajunge pina in Banat, va trece Dunarea si se va opri pentru o scurta perioada de timp la sudul ei, la CURTU-ZURA (Curtea Stralucitoare, Orasul Alb, Belgradul de azi) unde se pare ca a avut loc idila dintre Stralucitorul Enea si DIDO, Doamna, regina tinuturilor respective. Au mai trecut citeva sute de ani si legenda tracului Enea, chiar daca nu si-a pierdut esenta, s-a deplasat ca loc de actiune intr-o alta zona geografica, personajele suferind si ele modificari. Astfel, Curtuzura va deveni Cartagena, Didona ii va lua locul Doamnei Dido, iar in locul Oltinei avem Troia, ai carei locuitori traci erau tot din ramura Ramanilor. Anii trec, istoria se schimba si iata ca Messapii din estul Peninsulei Italice cit si Venetii de pe cursul inferior al Padului sint astazi considerati a fi de origine Tracica (dupa unii, Traco-Iliri). Satucuri din România poarta nume de Venetia de Sus, Venetia de Jos, Roma. Inainte cu mult de nasterea legendarului Roma, numele ROMULA era frecvent la Geto-Daci. Nu de mult, scriam despre „Cel mai mare imperiu Dacic al erei noastre”, mentionind numele a trei imparati romani, geto-daci, ce au stapinit Roma si intreaga lume antica. Primul dintre ei, Galer cel Batrin era copilul din flori al Romulei, femeie daca din cetatea Recidava, slujitoare a cultului lui Zalmoxes. Galer cel Batrin desfiinteaza Imperiul Roman in anul 305 A.D., schimbindu-i numele in Dacia Mare. Galer, Ler Imparat (293-311) ca ginere al lui Diocletian a avut un nume rau intre crestini, executind ordinele socrului sau, unul dintre cei mai mari persecutori ai crestinismului. Se pare ca el a fost si un general de geniu, fiind asemuit cu Alexandru Macedon (alt Trac) de catre Niels Hannestad, in special dupa victoriile obtinute in Asia Mica. Statuia ce i s-a ridicat il infatisa tinind in mina o sfera mare de arama, reprezentind soarele (dupa Ioannes Lydas, secolul al VI-lea A.D., Fontes, II, 495). Asa ca, in secolul al IV-lea A.D. s-a reinfiintat Imperiul Dacia Mare, Dacii devenind din nou stapinii lumii. Cintecele si colindele populare il mai omagiaza si azi pe Ler, Imparatul Dacilor. Scriitorul Eusebiu spune ca dupa ce Galerius a schimbat numele Imperiului Roman in Imperiul Dacic, a dat si armatelor sale inca de la inceput vechiul drapel al Dacilor, Sarpele Gnostic (lucrat din arama, piele sau chiar stofa), prins in pozitie orizontala pe un baston de corn (dupa Prof. Dumitru Balasa, in Istoria Daco-Romaniei) El s-a declarat cel mai mare dusman al numelui de Roman (Fontes, II, 6-7) si a mutat capitala la Tesalonic. Lactanius, un cronicar roman, nota in 325 A.D. ca Galer cel Batrin este „o fiara cu totul straina de singele de Roman” (Fontis, II, 7). Realitatea era ca toata armata avea ofiteri, conducatori si soldati daci. Credinta in Zalmoxes si in nemurire ii facea aproape de neinvins. Dupa victoria impotriva persilor se ridica „Arcul de Triumf” de la Salonic. Monumentul a fost realizat din marmura alba cu sculpturi in basorelief despre care acelasi Niels Hannestad afirma ca este „cel mai important dintre monumentele tetrarhice pastrate” consemnind pentru eternitate triumful dacilor in intreaga lume antica, orientala si occidentala. In anul 311, Ler Imparat inainte sa moara (din cauza unei infectii) va da decretul de LIBERA PRACTICA A CULTULUI CRESTIN. Ii vor urma la tron cei doi nepoti: Galer cel Tinar, iar mai apoi Constantin cel Mare. Acesta din urma va reconstrui podul de peste Dunare facut initial de strabunul sau Burebista. El muta capitala la Constantinopole, iar prin Edictul de la Milano, din 313 A.D., crestinismul devine obligatoriu, acest fapt bucurind-o mult pe Elena, mama noului imparat. El ridica un arc de triumf la Roma pe care Daco-Ramanii sint prezenti prin opt statui de peste trei metri inaltime, reprezentind comandanti daci. Cele doua arcuri de triumf, precum si cei trei imparati daci mentionati glorifica pentru eternitate victoriile dacilor. „Romanii au fost vechii Ramani, ce descindeau din vechea ginta dacica, iar razboaiele dintre Daci si Romani nu au fost nimic altceva decit razboaie fratricide” – Prof. Dumitru Balasa.

 6. Mihai Says:

  Unul din cei deportati de saracia instaurata de ocupanti si de tradatorii neamului sint si eu.
  Nu va ghinditi ca am tradat R. Moldova, am participat contra celor doua interventii ale Rusiei la Comrat si la Nistru cu ce ma mandresc ca am facut si eu ceva ce trebuea de facut.
  Mi-a ramas sa le povestesc feceorilor si nepotilor care sint nascuti deja in Italia adevarul amar al R. Moldova si problemele cu care se intilneste.
  Urmaresc si apreciez articolele Dumneavoastra si sint sigur ca vom reusi si noi odata sa alegem pe cei ce merita si nu lasi tradatori de neam si tara.

  Ma simt italian adevarat cu ce ma mandresc si sigur ca trista realitate a R. Moldova calcata de ciubota moscaleasca si ienicerii plamaditi la Mscva – doare.

  Multa apa a curs pe Prut de chind prin anii 70 in otreadele studentesti construeam case cazacilor, BAMul . Imnul otreadului nostru era chintecul lui Al Bano – Libertate.

  Vom avea si noi LIBERTATE si fiecare trebue sa faca totul pentru ea. ,, Io vivro per avere te” – Voi trai pentru a te avea.

  Cu respect : Mihai Milano.

 7. Postarul Says:

  Un articol bun, dar solutia noastra este una simpla:Re-Unirea cu România, tara-mama!

 8. robin hud Says:

  interesant. dupa cele scrise reesa ca nu noi dar italienii actuali ar trebui sa se numeasca daci sau traci.privind un filmuletz plasat si pe you tube de romani, ei zic ca si la nivel genetic noi avem doar tangentza la 4% cu italienii de la nordul italiei.ceva nu e in regula.apoi, traind in Spania, regiunea Catalana, am observat ca avem cat cu spaniolii atit si cu catalanii(care au limba lor catalana)cuvinte asemanatoare comune care nu-s in limba italiana, straniu.apoi in l. catalana unele cuvinte se scriu unul la unul ca si in limba noastra doar ca se citeste un pic diferit, adica din catalana ai mai multe cuvinte asemanatoare cu ale noastre ca din spaniola.drept ca auditiv e greu sa le auzi, citind da.una stiu concret ca noi nu sintem romani.citindul pe Grigore Ureche,in letopisetzul tzarii Moldovei, el scria in articolul sau cu denumirea- despre limba noastra moldoveneasca, ca muntenii, oltenii, ardelenii vorbesc aceeas limba ca si noi , moldovenii, adica el scria despre limba moldoveneasca nepomenind ca este o alta limba, ca limba romana dar zicind ca ei vorbesc aceeas limba ca si noi. dar vezi ca ei se socot ca provin de la RIM sau am mai gasit ca de la rimleni dar nici de cum nu de la romani. si eu cred ca asa se zicea fiindca era totul slavonizat pe acele timpuri, ca si cuvintul-letopisetzul.denumirea de roman e falsa.popor nascocit.

 9. Valter Boboc Says:

  Valentina Andronic
  de pe VoxPublika „kremlevskaya vodka”:
  o alta terorista komsomolista rusoaica
  cu portretul hoţului si criminalului Kotovski:

 10. MONTY Says:

  Lume, Rusia a eliminat de pe youtube DOCUMENTARELE de mai jos. Pe youtube ele SUNT BLOCATE… Nu le place rusilor dreptatea, Moskova vrea sa ne tine pe noi in intuneric si ignoranta…. TRIMITETI MAI DEPARTE ACESTE VIDEO, VA SFATUI SA PRIVITI TOATE CELE 17 DOCUMENTARE SUNT FOARTE INTERESANTE CARE ARATA FATA ADEVARATA A URSULUI DE DE LA NORD, BOTUL LUI E PLIN DE SINGE SI DE CARNE…

  http://pik.tv/ru/shows/occupation/video/87/3803 – Самоопределение по-Российски – Молдова

  http://pik.tv/ru/shows/occupation/video/87/3990 – «Август»

 11. Victor Says:

  Toți asteaptă de la Timofti miracole, deoarece s-au dezamăgit mult de actuala guvernare și s-au obișnuit cu V. Voronin care controla toate sferele, astfel după inerție doresc același lucru și de la noul președinte.

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat asta: